От х:

Днес в x:

Организират четвърти фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“ в Хасково

Изображение 1 от 2

    Четвърти фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“ ще се проведе на 14 октомври 2023 г. в Младежки център в Хасково Песните на народния певец Тодор Кожухаров ще огласят залите на „Младежки център“ Хасково. Заявилите участие на фестивала с конкурсен характер са от цялата страна, близо 560 самодейци. Изпълнителите са от Търговище, Тервел, Варна, Сливен, Ямбол, Средец, Хасково, Пловдив, Димитровград, Стара Загора, Свиленградско, Харманли, Котел, Широка лъка.

    Малки и големи самодейци от 5 до 90-годишна възраст ще се състезават за златни, сребърни и бронзови медали. А за най-добрите в различните категории, домакините и организаторите на Фолклорния фестивал от читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1961 г.“ са подготвили специални награди: специалната награда „Приз Тодор Кожухаров“, наградата на кмета на Община Хасково, статуетки на Света Богородица за най-добро изпълнение на бавна песен на Тодор Кожухаров, купи, плакети.

    Общо за фестивала индивидуалните певци и певици са 86, а певческите колективи - 55. Музикалните училища имат много добри участници от Широка лъка, Котел, Пловдив, Варна, а така също и едни от най-големите школи за деца и младежи на Иванка Топузова, Петя Григорова, Нанка Колева, Пламена Господинова, които ще пеят песни на Тодор Кожухаров, наричан Славеят на Тракия.

    Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател проф. д-р Георги Петков от НБУ София, а членове са: Тодор Кожухаров с над 250 записа в БНР, Дарина Славчева от ансамбъл „Тракия“ Пловдив, Петър Кирилов - младият северняшки певец, Нелка Петкова - старши преподавател в НУФИ „Любомир Пипков“ София.

    Поради големия брой желаещи да вземат участие, домакините от „Младежки център“ Хасково осигуриха още една зала за явяване да могат да минат всички за един ден.

    Фестивалът е по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково.

    „Благодаря на всички спонсори приятели, които подкрепиха този голям фолклорен проект. Жителите и гости на град Хасково да се чувстват поканени и да заповядат да се насладят на песните на всички самодейци и много добри таланти, на прекрасните им изпълнения“, заяви Тодор Кожужаров.

    Самият той ще пее на официалното откриване в 10:30 часа в събота. Дарина Славчева ще поздрави своите фенове в 12:00 часа, а поздрав със северняшки песни от Петър Кирилов е в 15:00 ч.

    В неделя 15 октомври в НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1961“ златният медалист от Световния шампионат по изкуствата САЩ 1998 г Тодор Кожухаров ще проведе майсторски клас с 15 ученици, които се явяват на фестивала. Гост ще бъде Петър Кирилов –директор на НФФ „Автентичност и съвремие“ на сдружение „Цветница“ от град Попово. В рамките на деня ще се разучават по две песни от репертоара на любимите певци. Интерес са проявили ученици от НУФИ „Филип Кутев“ Котел, НУФИ Широка лъка, НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, НУФИ „Любомир Пипков“ София, НУИ „Добри Христов“ Варна, деца от ШНП „Зора Зорничка“, деца от МШНП Младежки център“ от Хасково и „Сребърни звънчета“ от Харманли. Всички участници ще получат сертификат за своето представяне.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини