От х:

Днес в x:

В Световния ден на музиката: виртуозни кларинет, кавал и три оркестъра на сцената на Хасково

Изображение 1 от 3

    Музика, изсвирена с удоволствие и лекота ще чуе публиката на Хасково в Световния ден на музиката, който се отбелязва на 1-ви октомври.

    На сцената на читалище „Заря“ на този ден се качват двама виртуозни музиканти-кавалджията Теодосий Спасов и кларинетистът Илиян Илиев в компилация за първи път с трите оркестъра на Хасково-Народният с ръководител Димчо Йорданов, Духовият оркестър с диригент Недялка Ангелова и Камерният оркестър под диригентството на Цанислав Петков.

    В концерта публиката ще чуе класически изпълнения, както и няколко авторски пиеси на Теодосий Спасов. Различните формации ще свирят по отделно и заедно.

    Като солист потомственият музикант и ученик на Петко Радев Илиян Илиев ще представи произведение от Луиджи Баси, писано за кларинет и пиано. В Хасково обаче големият кларинетист ще го представи в аранжимент за струнен оркестър с Камрения оркестър на Хасково. „Това което ще изсвирим е Концертна фантазия за кларинет- произведение, изградено от вариации върху операта „Риголето“ на Верди. Забавно, красиво, леко за слушане произведение“ .

    „Приятно е да се работи, целта е да се достигне симбиоза между двама солисти и три оркестъра, което не е лесно по принцип, но на нас ни се получава с лекота. Защото всички работим с много желание“, отбеляза Цанислав Петков. Под неговата диригентска палка накрая на концерта публиката ще чуе всички музиканти в съвместно изпълнение. Те ще изсвирят "Концерт за кавал, кларинет и оркестър" на Теодосий Спасов. Произведението е написан по идея на Илиян Илиев и премиерата му е била Симфоничният оркестър на Българското национално радио. В Хасково музикантите ще представят пиесата за трети път, но за първи и в съзвучие с народни инструменти. „Добре ни се получи, въпреки че е предизвикателство-три формации и двама солови изпълнители. За първи път ще свирим тази пиеса в такъв състав, но става много интересно, защото цветовете, които идват от битовите инструменти всъщност се оказват много красиви на целия фон. Получава се чудесна комбинация на чувства.“, коментира Илиян Илиев.

    „Тази съвместна работа на финала на концерта в понеделник ни се получи възможно най-леко. Концертът е в оригиналния си вид за симфоничен оркестър, но тук премесваме тембрите на гайдата с обоя, на флейтата с кавала в оркестъра, има специфични търсени ефекти, които лесно се получиха, просто защото хората работеха с хъс.

    Резултатът, който получаваме е в резултат на удоволствието, което сме изпитали от работата си съвместно. Така че това, което ще се случи на 1-ви в Хасково, е нещо, което отдавна чакаме.“, споделя и Цанислав Петков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Му
      Музикален критик
      7 0
      18:59, 29 сеп 2018
      Най- после нещо стойностно. Поздравления за културата в общината.
    Последни новини