От х:

Днес в x:

Хасковлии недоволни от обслужването в КАТ. Шофьор: Не бързайте да плащате глоба

Хасковлии са недоволни от обслужването в КАТ в областния град. Това показват резултатите от анкетата на Haskovo.net. 52.5 процента от 472-ма участници в допитването или 248 души са посочили отговора „Обслужването е ужасно“. 172-ма или 36.4 на сто пък са на мнение, че цялата система на обслужване в КАТ трябва да се промени. 37 читатели или 7.8 процента оправдават служителите с аргумента, че са недостатъчно. Едва 15 участници или 3.2 процента са доволни от обслужването и смятат, че в КАТ Хасково се работи експедитивно.

Анкетата няма представителен характер, но дава обща представа за нагласите в обществото.

Повод за допитването бе случай от миналата седмица, когато бе отнета книжката за неплатени глоби на общинския съветник Росен Пеянков. Той доказа с платежни нареждания, че санкциите са платени, но в КАТ не ги признаха. Едната била платена на два пъти, за друга пък бил посочен булстат вместо ЕГН или обратното.

Тук възниква основателният въпрос – за чий им е на КАТ булстат или ЕГН? Човек плаща глоба, като посочва номера на акта или фиша, а в тях пише всичко необходимо за идентифициране на провинилия се шофьор. Вероятността някой да отиде да плати глобата ви от ваше име без да подозирате на практика клони към нула. Една от глобите на Пеянков, за 20 лева, пък била платена на гише в Смолян, но бележката не била запазена и така била платена още веднъж.

Тук пак да попитаме – как така КАТ има своевременно информация за наложена глоба на хасковски шофьор в Смолян, а няма информация, че санкцията е платена? При това на гише в КАТ-Смолян. Защо санкцията веднага се въвежда в системата на Пътна полиция, а плащането не?

Или цялата база данни на КАТ е направена така, че да улеснява униформените и да тормози хората?

Дългогодишен шофьор пък призова неотдавна да не бързаме с плащането на глоби в КАТ. Това е писателят Христо Стоянов, ,който се издържа с продажба на книгите си и обикаля страната с пълен багажник.

Бил глобен на пътя, доколкото го познавам, вероятно за превишена скорост. Тъй като не знаел кога ще се прибере във Варна, писателят отбил в първия град и отишъл в своята банка, където превел глобата на КАТ.

След известно време отново го спрели на пътя и системата на КАТ показала, че има неплатена глоба. Отнемането на книжката било въпрос на късмет – пазел в колата си платежното нареждане. След продължителни справки се оказало, че той е платил глобата само час-два след като била наложена, а патрулът, който го глобил, въвел информацията за санкцията след края на дежурството си, няколко часа след плащането й. Системата не открила посочения в основанията за превода документ и … пратила парите в някаква обща сметка на Пътна полиция.

И тук възниква въпрос. Защо? Ако преведете пари на несъществуващ адресат, те се връщат. При КАТ обаче не е така. Всякакви пари са добре дошли.

И защо шофьорът да трябва да доказва, че е платил. Ако ви спрат на пътя и ви кажат, че имате неплатена глоба и искат да ви вземат книжката, не можете ли да кажете: Докажете, че изобщо имам глоба, иначе няма да ви дам свидетелството. Тогава какво правим? Патрулките трябва да се движат с ремаркета, пълни с копия на всички актове и фишове ли?

Очевидно цялата информационна система на КАТ е направена с голямата баданарка, изисква напълно излишни данни и сякаш изповядва принципа, че всеки шофьор е виновен до доказване на противното.

Затова по признание на шефа на КАТ Хасково всеки ден по двама-трима се лутат от гише на гише, опитвайки се да докажат, че са платили глобата си. Представете си колко пункта на КАТ има в страната, умножете го по три и ще добиете представа колко енергия, време, нерви и усилия се хабят всеки ден заради поредните недомислици в държавата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (36)

  • 1
    Ге
    Георги
    114 -6
    09:42, 29 юли 2018
    Тия жени на гишетата са толкова вулгарни че КАТ все едно е на баща им.
    • Jo
      John
      59 -2
      12:28, 29 юли 2018
      с роднини от системата, откъде са научени така?
    • Аз
      аз
      62 -1
      13:21, 29 юли 2018
      Ем нормално, тъпички са и друг талант нямат :D
  • 2
    Ке
    Кеца
    86 -3
    10:07, 29 юли 2018
    Хасковския КАТ е най зле в цяла България, държанието на служителите повече от ужасно и на гишетата и на банката, а за реда ЧАКАШ ПЪРВО ЗА ЗАЯВЛИЕНИЕ, ПОСЛЕ ПАК ЧАКАШ ДА ГО ПОДАДЕШ, най глупавата сиситема, така и не се появи един кадърен човек който да оправи реда, да се наредят нещата за улеснението на тяхната работа и за гражданите, и работата на канала е под всякакъква критика, кихаш 50 кинта и си ВИП
  • 3

    Това с КАТ е само едно от нещата.Преди години за да участваме в някаква обществена поръчка ни беше необходим документ че нямаме задължения към държавата и сме платили всичко към НОИ. Казаха че имало неща за уточняване и поискаха да направят проверка на фирмата.Дойдоха, инаправиха проверка, след което издадоха документ че нямаме никакви задължения. След още малко време отново ни се наложи да поискаме от НОИ документ за липса на задължения. Изненадата ни беше голяма защото се оказа че дължим на държавата някакви дребни суми точно за онзи период за който ни издадоха документа след проверката от НАП.В крайна сметка платихме разликата отново защото иначе нямаше да получим документа.В такива случаи се бърза, нямаш време да проверяваш какво точно е станало.По късно случайно разбрахме че базата на НАП се е скапала и обработките са били направени наново с по късна дата и .... цифрите са мръднали и са се появили леки промени в сумите ..... какво да кажа!Това е положението, това е нашата държава.Не ми е ясно сега какво ще правят с базата данни която ще събират според новата наредба за касовите апарати, която предстои.Те месечните си сметки трудно оправят, виждаме че в КАТ обратния момент по отразяването кой какво е платил не е отработен както трябва.Сега като почнат да обработват касовите бонове от цялата страна във всеки един момент ще я втасаме.България се слави с ИТ специалистите си.Може ли да сме на такова ниво в обработването на бази данни?Как е възможно българите да работят в чужди фирми и да са толкова добри, а тук да не можем да си оправим системите.Истината е че за това най вероятно не са виновни ИТ специалистите, а начина и организацията на работата.Следователно опираме до чиновниците.Моля всички които имат управленски функции да се съсредоточат върху организацията и начина на работа защото иначе всички трябва да ходим с една чанта с документикакво сме платили, което е срамота.За какво са ви всички автоматизирани системи след като не работят коректно и трябвавъв всеки един момент да доказваме че не сте отразили нещо.Това губи време и много,много дразни!Извинявам се за дългият пост, но моля ви попитайте КАТ след тази ваша публикация нещо ще се промени ли поне с тяхната система или ще бъде в сила поговорката кучето си лае, кервана си върви?

  • 4
    Ди
    Димитров
    93 -1
    10:24, 29 юли 2018
    Държат се така, защото в по-голямата си част тези служителки са или дъщери или снахи на бивши полицаи. С една дума връзкарки, назначени там чрез корупция. Затова КАТ - Хасково си го имат за бащиния.
  • 5
    АП
    а пък почивките ...
    64 -1
    10:31, 29 юли 2018

    С тези пък почивки .... оправете си организацията и си почивайте колкото си искате.Създавате хаос, карате ни да чакаме от гише на гише и после ах колко са уморени.Ама проблема е във вас.Уморително е да се работи с хора, верно е.Не може ли обаче да организирате нещата по по удобен начини за вас и за хората?Какво ни мотате само?Като отидеш в КАТ и каквото и да трябва да направиш един ден минава.Направете поне едно заведение вътре, ще се издържате от оборота.То такова чакане, толкова мотане ....

    • Jo
      John
      52 -1
      12:31, 29 юли 2018
      цялата държава работи без обедна почивка, само КАТ не!
      цялата държава, ако има чакащи след края на работното време ще ги обслужи един час допълнително, само КАТ не!
    • To
      toi
      8 -1
      10:30, 30 юли 2018
      всяка една държавна администрация трябва да има поне по-един дежурен служител. да не говорим, че КАТ имат почивка от по 15 минути на всеки 2 часа, което е нормално, но не всички да почиват, а да остане поне един служител, който да обслужва!
  • 6
    To
    Toi
    2 -49
    10:41, 29 юли 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Да
      Да бе да
      13 0
      06:48, 30 юли 2018
      23.12.2017 имах отнет талон и акт, който казаха да проверя към края на Януари. До края на ЮНИ тази година проверявах през 15 дена, но се оправдаваха със системата, че не била в ред. Той в тази сграда там, никой и нищо не е на ред като гледам
    • To
      toi
      4 0
      10:34, 30 юли 2018
      да се обзаложим ли, че при съставен акт и отнет контролен талон във Варна сутринта, при прибиране в Хасково по обяд, мога да го обявя за изгубен и да ми се издаде нов, преди смяната да е отчела акта в РПУ Варна и да влезе в системата?!
  • 7
    Ху
    Хулиган
    42 -19
    11:02, 29 юли 2018
    Хасково нет, Не се заяждайте с КАТ. Пак ще ви се обади някой началник и ще скриете публикацията като много други!
    • Гл
      глупости
      31 -8
      11:17, 29 юли 2018

      Хасковонет не е такава медия.Не си спомням някога да са си мълчали. Чак до такава степен че обикновено много хора им се дразнят.Никой не обича да е на прицел.А докато не си казваме нещата не можем да се оправим.Аз го приемам като добронамереност от тяхна страна. По добре е да си кажем грешките и да се коригираме, отколкото всички да се изнесем от терминал2.Не се опитвайте да ги накарате да млъкнат.Няма да е добре за никой от нас.По добре е да ги има такива каквито са.

    • Ще дадеш ли пример кои статии са скрили защото някой им се е обадил.Като гледам статията за КАТ още си стои.

  • 8
    Ti
    Tia
    25 -1
    11:10, 29 юли 2018

    Хората не ги интересува кой има вина.Важно е който има вина да се коригира и да си оправи проблемите.Вашите обяснения колкото и добронамерени да са просто не вършат работа. Има обществено недоволство срещу отразяването на глобите, като сте наясно повдигнете въпроса по нагоре с цел от когото зависи да се замисли и да промени организацията.И аз да попитам като автора на статията по горе - защо ви е необходимо ЕГН-то?Има задължение, плаща се.На мен например ми дойдоха глоби от Испания.Имаше дълъг номер, който трябваше да въведа , предполагам с цел да идентифицират точно нарушението, което съм направила.Никой не ми искаше ЕГН. Платих си и приключих.Според мен няма смисъл да има ЕГН.Какво правим ако нарушителя е чужд гражданин?Важното е да улесните събирането на глобите и отразяването им.

  • 9
    21
    21
    21 -7
    13:05, 29 юли 2018
    предлагам КАТ хасково да бъде преместено в трафик полис ЕДИРНЕ и всичко ще се оправи, .. . . . . . . даже и икономиката на булгаристан
  • 10
    2 млн. км
    9 -23
    13:22, 29 юли 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 11
    2 млн. км
    19 -2
    13:28, 29 юли 2018
    За новият Закон за движението по пътищата - ЗЗД
    Като водач на МПС с книжка от 1969г, с постоянно присъствие по пътищата на Майка България и с „навити над милион километри”по време на тези 49 години имам право да кажа следното:
    Движението днес /войната по пътищата/ е подобно на тероризма в Авганистан, Ирак, Сирия, Турция и да не говорим за Европа.
    На 11 Септември в Ню Йорк, при най-големият в света терористичен акт загинаха над 3000 души – активни хора в икономиката и живота на USA.
    Америка взе мерки /вярно струваха пари/ но от тогава там – няма тероризъм.
    В България, от 2011 г до сега, за 16 години, по пътищата ни са загинали около 15000 активни в живота човека, ранени са около 150000 активни в живота / човека. В България сега има 500000 инвалиди, като по-голямата част от тях са в следствие на тези ПТП /катастрофи/. Да не говорим колко милиарда лева струва това на Държавата и близките.
    Следователно за годините след 11 Септември в Ню Йорк, Майка България е преживяла 5 Ню Йоски атентата по пътищата си и с много по-голям травматизъм /ранени и инвалидизирани/ .
    И никакви мерки!!!!!!!!!!
    А сега ни предстои НОВ ЗАКОН за движението по пътищата, като старият е преправян стотици пъти в годините назад- и колкото повече е преправян –толкова повече катастрофи и жертви.
    ПРЕДЛАГАМ,
    Новият Закон за движението по пътищата на България, да бъде :
    Изванареден, временен и също като ЗЗД от 1934г против тероризма. Ако се нарушават демократични правила, да се използва Председателството на ЕС и да се наложи. Крайната цел трябва да е постигане смъртност и травматизъм по пътишата на България – колкото и по пътищата на европеиските страни.
    Какво да включва този антитерористичен ЗЗД – да кажат политиците, защото ако питате пожарникарите, които режат ламарините по нощите, в дъжд и сняг, вадят стенещи и умиращи хора, събират откъснати крайници с надеждата, че могат да се пришият, мият кръв и разпилени мозъци от асфалта – знаете ли какво ще кажат на политиците………! Аз лично знам, но оставям на вас да си го помислите.
    Е днес пожарникарите пак вадят стенещи и умиращи хора – за съжаление много хора…!
    Е днес пак казвам Новият Закон за движението по пътищата на България, да бъде :
    Изванареден, временен и също като ЗЗД от 1934г против тероризма. Може да се нарушават „демократичните правила”временно, НО смятам, че ако се приложат ИЗВЪНРЕДНИ мерки тази ВАКХАНАИЯ по пътищата може да се прекрати!
    А бе г-да политици, не става въпрос за военна победа над ИДИЛ. Става въпрос за спиране на корупцията при даване на книжки, изземане на книжките от тези които са неграмотни, от тези които са си ги купили тези книжки и от ред други неща като изванаредни мерки!
  • 12
    Ве
    веско
    34 -1
    15:53, 29 юли 2018
    ЕТ,,КАТ,,няма мъжко няма женско всичко е калтаци.
  • 13
    Те
    Терлецки
    4 -8
    18:30, 29 юли 2018
    Що се нервите бе Ами сега като се върне Стефан Гео... Виж коментара
  • 14
    Ин
    Инспекторката
    6 -5
    18:38, 29 юли 2018
    Кой пък е този Стефан Георгиев бе?
  • 15
    No
    Nostradamus
    41 -1
    18:43, 29 юли 2018
    На гишетата в КАТ всеки ден виси една госпожа с очилца и червена коса. Същата работи в будките пред входа. Срещу пари и пълномощно извършва регистрации на коли. Законно е. Но е незаконно да прережда хората, които имат вече номер за деня, а същевременно са регистрира по 10-20 коли едновременно. Защото госпожата е вътрешна на кифлите в КАТ и даже я викат през вратата. Докато не и оправят колите все едно КАТ не работи. Хората висят. Призовавам всички горди мъже, които се сещат коя е тя и са висели или висят след нея, да и го турят по веднъж в г****а. Щото шефовете няма да ви помогнат. От опит говоря.
    • 12
      123
      1 -15
      22:23, 29 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 16
    Пр
    препатил
    26 0
    20:07, 29 юли 2018
    ся, трагедията там е голяма. Истина е за дамата с очилцата. Носи един наръч документи на хора платили си в будките вън и булките на гишето първо тях работят. Ти си чакай кат изпразнен хуй, да падне тавана, ако си нямаш друга работа. Няма начин това да става само на база лична симпатия между въпросната застрахователка и скочибрите. Явно системата е съгласувана с началството. Плачат си за скрита камера. Някоя фуражка си рита усилено пенсията. Ще има рев на умрело накрая ама де да видим.
    • Де
      Девата
      3 -14
      21:53, 29 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 17
    20
    2006
    21 -1
    20:11, 29 юли 2018
    Ами оня дебелия пейзан на канала ? Толкова се е оял че безмозъчната му главица е запаметила само това че е на тати от Крепост бащиния .
  • 18
    Де
    Делчев
    9 0
    08:31, 30 юли 2018
    От 1972 год. шофирам и от толкова години наблюдавам трафика и начина на каране на водачите. От година на година по зле но това не е от квалификацията на водачите, а от контрола.Вече нищо не се контролира от КАТ. Само чакат да им свърши работното време. Годишно карам 20 - 25 хил. километра , и от наблюдение мога да кажа ,че приказките за т.н джигити по пътищата са само повод да се вдигат санкциите в закона. Карам в рамките на позволеното 140 км/ч . От София до Хасково 2 - 3 да изпреварят с повече от 140 км/ч.Всички тия писания по вестници и говорене по радио и ТВ.са от проверки на КАТ кадето ограничението е 40.
    Само да видите как се движат тировете / БГ ;турски ; полски е др.Карат с колкото могат. Изпреварват където си искат. Движат се даже и когато е забранено за движение на тирове и нищо Пример: по големите задръствания по ремонтите на Тракия товарен камион возещ багер засече пътя ми от аварийната лента защото видя колата на КАТ на стеснението . Беше 18.30 часа неделя месец юли . Когато спрях пред колата на КАТ да изчакам от другите платна да преминат през стесненото място имах възможност да кажа на милиционера от КАТ ."Пред Вас премина камион с натоварен багер , отсреща виждате минават колона тирове защо не ги спирате" . Отговора беше "Спри ги ти." Това им е контрола.Чудя се как чуждите тирове минават през Австрия Германия и другите западни страни.Там знаят , че за нарушение на закона влизат и в затвора. Затова и с хиляди промени в ЗДП в България няма да се случи нищо. Ще дам още един пример и свършвам.Имам племеничка която живее в САЩ наложи се да я возя от Хасково до София. Като стигнахме в София ме попита. Така ли се кара постоянно в България. Казах ДА.Най малко 40 човека щяха да бъдат санкционирани ако караха в САЩ някои даже и със затвор ми каза. Заключението е на тази територия нама държава.
  • 19
    Ке
    Кенана
    5 0
    09:09, 30 юли 2018
    А някой знае ли какво се случва със Стефан Кръстев?
    • 23
      23
      1 0
      13:39, 2 авг 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 20
    To
    toi
    7 0
    10:23, 30 юли 2018
    няма никакъв ред - не може да се наредиш на едно гише, след това да те препратят на второ, губиш си реда и след това чакаш да ти дойде реда наново!
  • 21
    To
    toi
    4 0
    10:38, 30 юли 2018
    а ако си дал колата да свършиш работа на някой приятел, преди това трябва да му снимаш личната карта и кръщелното ли?!
  • 22
    Бл
    блонди
    17 -1
    10:50, 30 юли 2018
    Най- тъпите стават катаджии и служителки по гишетата. Не знам от къде това самочувствие?! Единствената държавна структура, в която се отнасят с клиентите си като към свине... Неграмотни и прости същества!!!
  • 23
    Жо
    Жоро
    5 0
    10:50, 30 юли 2018
    Явно са искали да напишат Стефан Кръстев който за 50 Евро си загуби поста и облагите които имаше.
  • 24
    Пе
    Петров_1532938440
    9 0
    11:14, 30 юли 2018
    Всичко това е наследство от комунизма.Видиш ли опашка някъде значи там комунизма не си е отишъл.И във кат си карат по старому.
  • 25
    Би
    Бивш катаджия
    6 -1
    13:54, 30 юли 2018
    Стефан Кръстев беше навремето като се3ржант в охраната на Химкомбината после един влиятелен приятел го домъкна в ХасковоМеждувремевво учеше н ВИПОНД софия Завършвайки го произведоха офицер Като такъв го натресоха в КАТ където извърши сума ти ДЯВОЛИИ и разбира се се ИЗДЪНИ СТЕФКАТА е от Димитровградското котило което овреме има влияние в Хасково От това КОТИЛО беше и полковника Атанасов който ИЗБУТА майора Борис Павлов като Началник на КАТ Павлов беше много честени добър работник но не играеше по свирката на ТАРИКАТИТЕ и групировките По повод на изнесеното в статията Чобанов би следвало да е наясно с дейноста на всички звена в КАТ и да държи изкъсо хората си ако иска да не си замине преждевременно По повод писаното в по горният коментар --------- Петров опашките при комунизма бяха КИТКА пред сегашните Сега е пълна трагедия
Последни новини