От х:

Днес в x:

15 °C

По три нарушения средно при всяка трудова инспекция

  Средно по три нарушения откриват служителите на Инспекцията по труда в Хасково. Това сочат данните от отчета на службата за юни, изнесени на редовна пресконференция от шефа на дирекцията в областния град Кирчо Кирев.

  През миналия месец в областта са извършени общо 85 проверки като 25 от тях са в Хасково. 9 са по сигнали на граждани.

  При инспекциите са констатирани 282 нарушения.

  През месеца са приложени и 280 принудителни мерки. Повечето са за опасни и нездравословни условия на работа, например за недобра вентилация и осветеност, мръсни помещения и други.

  4 от мерките са за други нарушения като неизплатени заплати, необявен трудов договор в законния срок в НАП, неизползвани отпуски, работа в почивни и празнични дни.

  Работодателите трябва да отстранят в срок нередностите. Сред тях няма груби нарушения, които да са довели до затваряне на предприятия или например спиране на строежи.

  Същевременно стана ясно, че Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда е разработила инструменти за онлайн оценка на риска, които позволяват на работодателите сами да я извършват в техните предприятия. Кирчо Кирев поясни, че инструментите са разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от ЕС. Освен за оценка на риска, те могат да бъдат използвани за инструктажи и обучения.

  При желание от страна на работодателите и заявка в Инспекцията по труда, те могат да получат консултации и демонстрации на инструментите от помощник-инспектори, назначени по друг проект.

  В тази връзка е разработено приложение за оценка на риска. Чрез него работодателите сами могат да си направят оценката, като попълнят няколко полета. Идеята е да се установят опасностите, свързани със съответната дейност и да се вземат мерки за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието, допълни Кирев.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Въ
   въпрос
   8 -3
   16:00, 25 юли 2018
   Докога в държавни фирми ще работят пенсионери, кой контролира тези безобразия?
   • Ни
    Никодимчо
    3 -2
    18:39, 25 юли 2018
    Пенсионирането е право, не задължение. А и като гледам, ако не са пенсионерите, няма кой да работи. На територията останаха предимно белокоси и кафяви.
  • 2
   Зи
   Зина
   2 0
   22:12, 25 юли 2018
   Защо не проверявате охранителните фирми?Проверете на колко ги осигуряват, а на места и няма такова.Какви заплати се дават и то след колко месеца?Срам и позор са "Боби" на Димо Боев и ММ на Илиян Илчев.КОЙ ЛИ ГИ ПАЗИ?Как ММ спечели обектите на Община Хасково кмете?
  • 3
   Го
   Гост
   0 0
   10:19, 26 юли 2018
   Рискът трябва да може да бъде оценяван и от работниците/служителите и то преди да решат да приемат работата. Те са потърпевшите все пак. Работодателите са масово с рисково поведение на робовладелци-експлоататори.
  • 4
   Ни
   НИКОЙЙЙЙЙ
   0 0
   11:43, 26 юли 2018
   При инспекциите са констатирани 282 нарушения.
   Те хубаво ги откриват...!!!!
   Въпроса е когато ги наказват ИСТИНСКИ!????????????????????????????????????
   Кой ли в днешния демократичен 21 век си върши съвестно работата, без да се поддава на ОГРИЗКИТЕ ???

  Още новини

  Хороскоп за 27.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
  27 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
  27 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
  27 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
  27 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
  27 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
  27 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  27 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
  27 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
  27 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
  27 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
  27 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
  27 май 2020
  Последни новини