От х:

Днес в x:

12 °C

По три нарушения средно при всяка трудова инспекция

  Средно по три нарушения откриват служителите на Инспекцията по труда в Хасково. Това сочат данните от отчета на службата за юни, изнесени на редовна пресконференция от шефа на дирекцията в областния град Кирчо Кирев.

  През миналия месец в областта са извършени общо 85 проверки като 25 от тях са в Хасково. 9 са по сигнали на граждани.

  При инспекциите са констатирани 282 нарушения.

  През месеца са приложени и 280 принудителни мерки. Повечето са за опасни и нездравословни условия на работа, например за недобра вентилация и осветеност, мръсни помещения и други.

  4 от мерките са за други нарушения като неизплатени заплати, необявен трудов договор в законния срок в НАП, неизползвани отпуски, работа в почивни и празнични дни.

  Работодателите трябва да отстранят в срок нередностите. Сред тях няма груби нарушения, които да са довели до затваряне на предприятия или например спиране на строежи.

  Същевременно стана ясно, че Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда е разработила инструменти за онлайн оценка на риска, които позволяват на работодателите сами да я извършват в техните предприятия. Кирчо Кирев поясни, че инструментите са разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от ЕС. Освен за оценка на риска, те могат да бъдат използвани за инструктажи и обучения.

  При желание от страна на работодателите и заявка в Инспекцията по труда, те могат да получат консултации и демонстрации на инструментите от помощник-инспектори, назначени по друг проект.

  В тази връзка е разработено приложение за оценка на риска. Чрез него работодателите сами могат да си направят оценката, като попълнят няколко полета. Идеята е да се установят опасностите, свързани със съответната дейност и да се вземат мерки за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието, допълни Кирев.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Въ
   въпрос
   8 -3
   16:00, 25 юли 2018
   Докога в държавни фирми ще работят пенсионери, кой контролира тези безобразия?
   • Ни
    Никодимчо
    3 -2
    18:39, 25 юли 2018
    Пенсионирането е право, не задължение. А и като гледам, ако не са пенсионерите, няма кой да работи. На територията останаха предимно белокоси и кафяви.
  • 2
   Зи
   Зина
   2 0
   22:12, 25 юли 2018
   Защо не проверявате охранителните фирми?Проверете на колко ги осигуряват, а на места и няма такова.Какви заплати се дават и то след колко месеца?Срам и позор са "Боби" на Димо Боев и ММ на Илиян Илчев.КОЙ ЛИ ГИ ПАЗИ?Как ММ спечели обектите на Община Хасково кмете?
  • 3
   Го
   Гост
   0 0
   10:19, 26 юли 2018
   Рискът трябва да може да бъде оценяван и от работниците/служителите и то преди да решат да приемат работата. Те са потърпевшите все пак. Работодателите са масово с рисково поведение на робовладелци-експлоататори.
  • 4
   Ни
   НИКОЙЙЙЙЙ
   0 0
   11:43, 26 юли 2018
   При инспекциите са констатирани 282 нарушения.
   Те хубаво ги откриват...!!!!
   Въпроса е когато ги наказват ИСТИНСКИ!????????????????????????????????????
   Кой ли в днешния демократичен 21 век си върши съвестно работата, без да се поддава на ОГРИЗКИТЕ ???

  Хороскоп за 22.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
  22 окт 2019
  Последни новини