От х:

Днес в x:

8 °C

По три нарушения средно при всяка трудова инспекция

  Средно по три нарушения откриват служителите на Инспекцията по труда в Хасково. Това сочат данните от отчета на службата за юни, изнесени на редовна пресконференция от шефа на дирекцията в областния град Кирчо Кирев.

  През миналия месец в областта са извършени общо 85 проверки като 25 от тях са в Хасково. 9 са по сигнали на граждани.

  При инспекциите са констатирани 282 нарушения.

  През месеца са приложени и 280 принудителни мерки. Повечето са за опасни и нездравословни условия на работа, например за недобра вентилация и осветеност, мръсни помещения и други.

  4 от мерките са за други нарушения като неизплатени заплати, необявен трудов договор в законния срок в НАП, неизползвани отпуски, работа в почивни и празнични дни.

  Работодателите трябва да отстранят в срок нередностите. Сред тях няма груби нарушения, които да са довели до затваряне на предприятия или например спиране на строежи.

  Същевременно стана ясно, че Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда е разработила инструменти за онлайн оценка на риска, които позволяват на работодателите сами да я извършват в техните предприятия. Кирчо Кирев поясни, че инструментите са разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от ЕС. Освен за оценка на риска, те могат да бъдат използвани за инструктажи и обучения.

  При желание от страна на работодателите и заявка в Инспекцията по труда, те могат да получат консултации и демонстрации на инструментите от помощник-инспектори, назначени по друг проект.

  В тази връзка е разработено приложение за оценка на риска. Чрез него работодателите сами могат да си направят оценката, като попълнят няколко полета. Идеята е да се установят опасностите, свързани със съответната дейност и да се вземат мерки за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието, допълни Кирев.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Въ
   въпрос
   8 -3
   16:00, 25 юли 2018
   Докога в държавни фирми ще работят пенсионери, кой контролира тези безобразия?
   • Ни
    Никодимчо
    3 -2
    18:39, 25 юли 2018
    Пенсионирането е право, не задължение. А и като гледам, ако не са пенсионерите, няма кой да работи. На територията останаха предимно белокоси и кафяви.
  • 2
   Зи
   Зина
   2 0
   22:12, 25 юли 2018
   Защо не проверявате охранителните фирми?Проверете на колко ги осигуряват, а на места и няма такова.Какви заплати се дават и то след колко месеца?Срам и позор са "Боби" на Димо Боев и ММ на Илиян Илчев.КОЙ ЛИ ГИ ПАЗИ?Как ММ спечели обектите на Община Хасково кмете?
  • 3
   Го
   Гост
   0 0
   10:19, 26 юли 2018
   Рискът трябва да може да бъде оценяван и от работниците/служителите и то преди да решат да приемат работата. Те са потърпевшите все пак. Работодателите са масово с рисково поведение на робовладелци-експлоататори.
  • 4
   Ни
   НИКОЙЙЙЙЙ
   0 0
   11:43, 26 юли 2018
   При инспекциите са констатирани 282 нарушения.
   Те хубаво ги откриват...!!!!
   Въпроса е когато ги наказват ИСТИНСКИ!????????????????????????????????????
   Кой ли в днешния демократичен 21 век си върши съвестно работата, без да се поддава на ОГРИЗКИТЕ ???

  Хороскоп за 24.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  24 фев 2020
  Последни новини