От х:

Днес в x:

Камарата на архитектите пита кмета как е назначил строителен инженер за главен архитект

Изображение 1 от 2

    Камарата на архитектите в България изпрати заявление за достъп до обществена информация до кмета на Хасково Добри Беливанов по повод назначаването на строителния инженер Тоня Маркова за временно изпълняващ длъжността “главен архитект на общината”. Припомняме, че преди месец със своя заповед градоначалникът я назначи на поста поради продължителния отпуск по болест на титуляра арх. Деляна Панайотова.

    Заявлението за достъп до обществена информация е подписано от арх. Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България и е с дата 24 юли. Със заявлението се иска информация за законовите основания за назначаването на инж. Тоня Маркова на поста, както и копие от заповедта й.

    Според хасковски архитекти временното назначаване на строителен инженер за главен архитект не е незаконно, ако той има пълна проектантска правоспособност. Тоня Маркова има такава и членува в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, потвърдиха оттам.

    Според други специалисти обаче тя не може да подписва визи за проектиране и разрешения за строеж или поне някои от тях. Като например устройствено проектиране, свързано с планиране на квартали, както и някои от видовете подробни устройствени планове.

    Потърсен за коментар, кметът Добри Беливанов потвърди, че е получил заявлението за достъп до обществена информация. Той заяви, че общината ще изпрати исканите документи на Камарата на архитектите. Попитан дали ще подпише нова заповед за временно назначаване на Тоня Маркова на длъжността, тъй като старата бе за срок от един месец, който изтича, Беливанов отговори, че първо ще се справи със законовите изисквания по въпроса и тогава ще реши.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (19)

    • 1
      Ха
      Хахаха
      45 -19
      17:40, 25 юли 2018
      Този дъртак и законови изисквания, той страда от раздвоение на личността “ кмет на Брацигово ли е или на Хасково”- изчакайте да пита “големите” юридически съветници, които разписват вместо него- коя беше динкова, Митрев и компания....
      • Me
        Megi
        28 -13
        21:02, 25 юли 2018
        Под вола теле търсят. Може разбира се временно да изпълнява длъжността, но не подписва всичко. И е така. Аман от кампании.
    • 2
      Ка
      камарата на хасковлии
      59 -18
      18:37, 25 юли 2018
      Не съдете Добри-човекът не е в час. Аз пък питам не като аржитект, какъвто не съм, а като хасковлия , какъвто съм по рождение и убеждение : Как може да се предложи за кмет на града ни човек, който не става за деловодител? Ако обича да ми отговори Делян Добрев. Примем за адекватен отговор и подаване на оставка. За да си правят далаверите гербаджиите сложиха този човек без интелект, без енергия, без идеи, без свян и без административен ресурс да проваля града. Нормалните хора няма повече да гласуват. Няма как да ги излъжете да избират между маниалкално алчния Георги Иванов и безумно посредствения Добри Беливанов. Така че разпределяйте си квартал "Република" и се оправяйте на следващите избори. Поне циганите да се порадват.
    • 3
      Не
      Не става
      34 -13
      18:53, 25 юли 2018
      Гербаджията Беливаное е уникално непригоден за кмет
    • 4
      Ар
      Архитектите дали са чели зут
      38 -10
      18:59, 25 юли 2018
      ЗУТ позволява лице, което притежава пълна проектантска правоспособност да замества главния архитект.
      Стига сте излагали гилдията.
      • Ка
        КАБ е на друго мнение
        13 -12
        08:39, 26 юли 2018
        Заповедта на кмета пряко нарушава Закона за устройство на територията, който императивно определя, че главният архитект, дори временно изпълняващ длъжността, трябва да отговаря на минимални и специфични изисквания – те включват архитектурно образование, пълна проектантска правоспособност или необходимия стаж за придобиването й.

        Инженерите притежават различно образование, квалификация и компетентност. Те не учат градоустройство, нямат понятие от правилата за застрояване. Невъзможно е инженер да издава визи за проектиране, да прави преценка за съответствие на инвестиционния проект с визата, устройствените правила, съответствие на сградите с функционалните изисквания, норми за естествена осветеност, достъпна среда и още много специфични правила, които са част от работата на архитектите.

        Професионалният абсурд става и правен, тъй като документът, подписан от инженер – „и.д. главен архитект“, е незаконосъобразен.
    • 5
      Чи
      чиновник
      27 -2
      19:22, 25 юли 2018
      обяснете какво значи Кмет на Брацигово госпожата Секретар тя ли подписва и слага печат.Какво общо тя има с Брацигово.
    • 6
      Чо
      Чочо
      42 -14
      20:03, 25 юли 2018
      А защо едно учило,недоучило,просто,алчно и икономически зависимо момченце като Зурл.ю Маври.тански или по-известно като Малкото мавърче не само беше гербминистърче,но решава съдбата на много хасковлии?
    • 7
      As
      Asan
      13 -23
      20:09, 25 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 8
      Чо
      Чойбалсан
      21 -8
      21:09, 25 юли 2018
      Кръшков тия от Камарата не са в час те като че ли не живеят в герберо демократична република България Ами тука за премиер е назначен пожалникар ами за министрите да неговорим В България не е за чудене вече и МЪЖ да РОДИ и то не със СЕКЦИО А тия от камарата се ч„удят
    • 9
      Хх
      ххх
      21 -2
      08:49, 26 юли 2018
      Имала право, нямала право, била инженер, не била архитект - само това се спряга и нищо не се прави! А колко хора два месеца чакат да си получат разрешенията за строеж, узаконяването, визи, ПУПове и какво ли още не знаете ли? Заради тези строежи са взели заеми, плащат лихви, неустойки, късат си нервите, изтърват срокове. И никой, ама никой от тях не излезе да се развика, да стачкува и в крайна сметка да вкара общинското ръководство в съда, за пропуснати ползи и заради престъпното му безхаберие .
      • СТ
        С този кмет това
        12 -6
        10:21, 26 юли 2018
        Кмете никой не те иска, тръгвай си! Нека да има избори и хората да решат кой да управлява. Още една година ли трябва нищо да не се случва. Града замря тотално. Избори веднага!!!
    • 10
      От
      От кафето
      9 -2
      09:52, 26 юли 2018
      Те нали си получават тлъстите заплати и една от тях казва,колкото откачим е полза
    • 11
      Сп
      Спас Колев
      9 -3
      10:25, 26 юли 2018
      А защо отстраниха главния архитект? Корупция или некадърност?
      • E
        E
        8 -7
        10:32, 26 юли 2018
        Неудобство!
      • Za
        zapoznat
        10 -5
        12:03, 26 юли 2018
        Корумпирана
    • 12
      Ха
      хаскофф
      13 -3
      10:41, 26 юли 2018
      те половината в общината не знаят за какво получават заплата, а за ценз за професия въобще не става въпрос
    • 13
      Гр
      Градския му
      5 -4
      11:28, 26 юли 2018
      ОТГОВОР ЗА "КА"
      Ами като не може за големи градоустройствени проекти, ще подписва документи само за каквото може и има право. Важно е да вървят малките проекти и ремонти. А пък големите големите пари - ще останат за гербаджийската КАБ.
    • 14
      Пр
      принцесата от Монако
      10 -1
      12:33, 26 юли 2018
      Искам да попитам кмета - кога ще ПРИКЛЮЧИ ремонта на Монумента на Света Богородица??????!!!!!!Така ли ще бъде опакована и на 8 септември - Рождество Богородично и Ден на Хасково! Защо вече 7 /СЕДЕМ/ месеца нищо не се ремонтира!?кмете - КАЖИ СИ!
    Последни новини