От х:

Днес в x:

100 млади огнеборци от Хасково гасиха горски пожари

    100 деца от хасковското средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ се включиха в състезание с елементи от реално гасене на горски пожари. Учениците от 4-ти и 5-ти клас бяха разпределени в 5 отбора по 10 деца. Всеки от тимовете трябваше да изпълни дисциплината „бойно разгръщане на състезателна пътека“, изпълнявана за време, при която се гледа и прецизното изпълнение. Участниците разгръщаха шлангове, прескачаха препятствия – воден трап и тараба, провираха се през тунел, изгражда шлангова линия за водоснабдяване. Те трябваше да напълнят и кофи с вода през тесен отвор, а също и да разпознават видовете пожарникарско оборудване, както и да правят различни видове възли.

    По-късно днес децата ще участват и в практическо занятие „400 м щафетно бягане с препятствия“.

    По време на практическите занятия децата се учиха да работят екипно, като всеки един играч имаше задължения, които да изпълни правилно, за да спомогне за победата на отбора си. Докато едните ученици преодоляваха препятствията, съучениците им ги подкрепяха бурно и развяваха плакати.

    Днешното състезание представлява финалната фаза за обучението на деца по проект „Повишаване на оперативния капацитет при горски пожари и подобряване превенцията от бедствия“ по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП „България-Турция“ 2014 – 2020 г.

    „По време на това обучение децата научиха най-важните правила за действия в различните видове бедствия – пожари, наводнения, земетресения, ураганни ветрове, гръмотевични бури“, заяви инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Той допълни, че децата вече са готови в бъдеще да се справят с евентуални реални ситуации на опасност. Най-добрият отбор от Хасково ще се включи в състезание в Одрин, където също се провежда подобно обучение и ще мери сили с отбора-победител от турския град.

    Освен, че е полезно обучението, децата се забавляваха истински. През миналия месец в рамките на 5 дни те слушаха редица лекции за реакция и действия в, подкрепени с презентации, филми и снимки. Идеята на проекта е да се повиши превенцията от пожари, защото не рядко детската игра води до инциденти. Чрез обучението децата разбраха какво представлява всеки тип бедствие, колко е опасно то и най-вече как трябва да реагират в реална ситуация.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини