От х:

Днес в x:

Шефката на Административния съд: да си съдия е призвание, не професия

Изображение 1 от 2

    „Да си съдия е призвание, а не професия. Работата е невероятно удовлетворение, но се изисква да харесваш това, което вършиш. Фактът, че ти решаваш, наистина е бреме и голяма отговорност, но и възможност, която много малко професии предоставят. Залогът е човешки съдби, а понякога и човешки живот. Нямаш право на грешки, макар че ти си едно несъвършено човешко същество, каквито сме всички ние“. Това заяви шефката на Хасковския административен съд Хайгухи Бодикян пред ученици от Финансово-стопанската гимназия “Атанас Буров“. Десетокласниците посетиха Темида в деня на отворените врати.

    Административният ръководител на съда обясни още какви професионални компетенции трябва да притежава магистратът. След лекцията учениците, водени от учителя им по Етика и право Борис Пецов, имаха възможност да задават въпроси. Те попитаха за мнението й относно случаи като публикуваните видеокадри на скандално танцуващата учителка в харманлийско заведение. Съдия Бодикян заяви, че при подобно поведение един магистрат ще получи дисциплинарно наказание, а може да бъде и уволнен.

    По-късно ученици разгледаха регистратурата, деловодствата, съдебните зали, кабинетите на съдиите и съдебните служители, както и на информационния център.

    Инициативата за отворени врати в съда е част от годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет и има за цел повишаване на правната култура на гражданите и изграждане на доверие в работата на съдебната система. Днес всички желаещи имаха възможност да посетят Административния съд и да се запознаят със структурата и дейността му, със спецификата на работа на съдиите, с организацията на работа на съдебната администрация, с услугите и възможностите, които предоставя институцията, както и с начините за получаване на информация.

    Хасковският административен съд отчете рекорд по натовареност от създаването си до сега, съобщиха от Темида. Според данните на Висшия съдебен съвет, оповестени преди дни, Административен съд – Хасково е на първо място по натовареност сред административните съдилища в страната по отношение на свършените дела, и на второ място по общ брой дела за разглеждане. Справката е изготвена въз основа на статистическите данни за изминалата 2017 година, публикувани и в отчетния доклад на съда.

    Независимо от високата натовареност и незапълнения щат на магистратите, делата в Хасковския административен съд продължават да се решават в законоустановените срокове, като качеството на правораздаване запазва високото си ниво. Последното се потвърждава и от големия процент на потвърдените от ВАС съдебни актове.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Дя
      дядо гошо евроатлантика
      20 -3
      20:12, 5 юни 2018
      Добре че има кой да и вярва на тази съдийка
    • 2
      Ев
      евроскептик
      3 -1
      11:22, 6 юни 2018
      Съэдийството било призвание Така е като гледам какво призвание има на пакинга пред съда разбирам призванието -------все трабанти и москвичи Да ги съжалиш тия с призванието
      • Jo
        John
        2 0
        13:05, 6 юни 2018
        като видиш отзад заграбената уличка за паркинг, която е публична собственост, т.е. на всички граждани, ти става ясно, че някои професии са за ходжови патки.

    Случаен виц

    Последни новини