От х:

Днес в x:

Ученици слушаха лекция за административното правосъдие, нарушения и наказания

Изображение 1 от 6

    В Административен съд – Хасково бе изнесена заключителна лекция пред ученици от Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“. Единайсетокласниците от специалност „Икономическа информатика“ бяха водени от преподавателя им по право Антония Тодорова.

    Лекцията бе изнесена от съдия Пенка Костова, която работи в съда от създаването му през 2007 г. Тема бе "Административно правосъдие. Административни нарушения и наказания". В началото на изложението си тя направи исторически преглед на административното правосъдие в България, като открои основните периоди, допринесли за изграждането и утвърждаването на административното правосъдие в страната. Посочи основните сфери от обществения живот, към които има отношение административното правораздаване. Обясни необходимостта от съществуването на този вид правосъдие, като говори и за важността и значението му в системата на съдебната власт.

    На следващо място, съдия Костова разви въпроса за основните видовете административни нарушения и наказания според българското законодателство, като даде примери в тази насока. Особено внимание беше обърнато на административните наказания и по-конкретно на глобите, явяващи се последица от извършването на нарушения.

    Изложението предизвика интерес у младежите, които в хода на провелата се след лекцията дискусия, зададоха своите въпроси и получиха съответните отговори.

    На всички присъстващи бяха връчени удостоверения за участие в програмата, Конституция на Република България и информационни материали от областта на правото.

    Събитието беше част от Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се реализира за поредна година в страната в изпълнение на споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

    През 2023 г. Административен съд – Хасково участваше активно в програмата, като проведе общо пет лекции на различни теми от правото, последната от които беше днес.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини