От х:

Днес в x:

Адвокат Екимджиев: Щом съдят Лещански, да се готвят синоптиците и Царя

Михаил Екимджиев e адвокат, практикува международно и наказателно право. Специализирал е в областта на защитата на правата на човека. Водил е и е спечелил десетки дела в съда в Страсбург. Учредител е на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.
- Адвокат Екимджиев, нормално ли е държавата да съди един астролог - Емил Лещански?

- Възмутен съм като правозащитник от реакцията на държавата по отношение на Емил Лещански. Очевидно при невъзможността на прокуратура и полиция да се справят с отвличанията, с това, че младежите на България се избиват в дискотеки и по пътища, се насочват към някои необичайни жертви, по-лесни за осъждане "престъпници". Абсурдът на ситуацията е очевиден, защото става въпрос за прогноза. Всяка прогноза съдържа в себе си вероятност за сбъдване и за несбъдване.
По същата логика прокуратурата може да преследва примерно синоптиците, които обещаваха много хубаво време за празниците. Много хора, подведени от тази прогноза, тръгнаха да изкарат почивните дни в планините, където не спря да вали. Има политически, икономически прогнози. Преди години Симеон Сакскобургготски, когато встъпваше в длъжност, обеща, че за 800 дни ще оправи България. Това също беше политическа прогноза. Значи ли това, че трябва да му се търси отговорност за несбъдната прогноза. Ежедневно се дават редица икономически прогнози за началото за края на кризата, за валутния курс... Едва ли за всяка несбъдната прогноза държавата трябва да търси отговорност на анализаторите и на експертите, които я правят.
При земетресението, което се случи преди няколко седмици в Централна Италия, което взе стотици жертви, имаше прогноза огледална на "случая Лещански". Местен учен бе предупреждавал седмици преди това за вероятността земетресение да се случи, само че никой не беше взел на сериозно неговите предупреждения. Даже преди земетресението имаше заплахи срещу него, че ще бъде съден. Сега там се поставя въпросът, дали ако бяха взети препоръчаните от него мерки, жертвите нямаше да са значително по-малко. Ето защо дори да е имало 1 процент вероятност от гледна точка на астрологичните методи на предвиждане на Лещански такова земетресение да се случи, той е бил длъжен да предупреди.

- Хората в Хасково обаче са били в паника.

- Друг е въпросът кой как ще интерпретира неговите предупреждения. Хората имат право да вярват или не на такива прогнози. Проблемът на тези, които се чувстват излъгани, е, че просто са повярвали. По същия начин, както повярваха на синоптиците за хубавото време по празниците. Свръхреакцията на държавата е абсолютно неправомерна и неуместна в една правова държава. Друго би било, ако човек, притеснен от тези прогнози, се е изнесъл в някой хасковски парк и реши да съди Лещански. Нека той да докаже защо е повярвал, какви точно са му били вредите. Всеки може да търси правосъдие в една правова държава срещу всеки, който го е увредил. Но когато държавата, в лицето на прокуратурата, се изправя срещу една несбъдната астрологична прогноза, това вече навява "носталгия" по тоталитарното време. Това прилича на кризисен пиар, защото виждаме как МВР е безпомощно срещу отвличанията, как прокуратурата е импотентна в борбата с организирана престъпност. Като не можем да осъдим Маргините, дайте да осъдим Лещански. Всичко е като в сюрреалистичен сюжет на Кафка. Ето защо се надявам, че обществеността - и правозащитници, и медии, трябва да реагират по-адекватно и балансирано.

- Вярвате ли в астрологията?

- Не разбирам от астрология и затова не вярвам в нея. Точно защото не я познавам, не бих могъл да отрека нейните методи и прогнози. Но каквито и да са тези методи, дори да е имало 1% вероятност земетресение да се случи, Лещански е бил длъжен да сподели прогнозата си. Друг е въпросът кой как ще реагира. Когато четем книга или гледаме филм, отговорността как реагираме на нея е наша - за това, което става в нашите глави, а не в автора, който ни провокира с дадени идеи.

- Може би хората са прекалено доверчиви и търсят упование в подобни астрологични прогнози, притиснати от битовизмите.

- В периоди на кризи, при загубата на ценностни ориентири за добро или лошо, вярата в окултното и мистичното ескалира. Безумно е прокуратурата да повдига обвинение за подаване на фалшиви сигнали. За да отговаря наказателно, когато се подава такъв сигнал, авторът му трябва да има ясното съзнание, че бие фалшива тревога, че умишлено създава паника и психоза. Това нещо никой не би могъл да докаже в случая Лещански. Проблемът е интересен от юридическа и социално-психологическа гледна точка. Виждаме на няколко плоскости реакции на държавни институции, на хора обезверени, лутащи се сред обърканите български реалности. В странните времена, в които живеем, чрез свръхреакция държавата се опитва да компенсира безпомощността си в налагането на етични стандарти.

- А как бихте подходил към евентуални граждански искове?

- С разбиране бих възприел частни граждански претенции. Когато обаче прокуратурата пряко интервенира - това вече е нелепо. Да прави насила един човек престъпник е недопустимо от гледна точка на правата на човека. Както посочих, прогнозата е право на изразяване на мнение и няма начин да се докаже ,че Лещански е знаел, че тази прогноза няма да се сбъдне.

- Ако все пак се стигне до присъда, има ли право да търси помощ от европейските институции?

- Дори само да бъде повдигнато обвинение на Лещански, а в последствие да бъде оправдан или да бъде прекратено делото, той би могъл да търси отговорност от държавата. Никой прокурор не би могъл да се гордее с превръщане на астролог в престъпник. Лещански не е институция, която да дава информация, с претенция за абсолютна достоверност. Защо хората вярват на това. Нека, който повярва да носи и рисковете от това, че е повярвал.

- Коя зодия сте, г-н Екимджиев?

- Близнаци

- Според днешния хороскоп на Лещански ви се очертава много работа.

- Това го знаех и без прогнози.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини