От х:

Днес в x:

Цялото ръководство на МВР е разпитано по делото срещу бившата шефка на митниците

Почти всички висши началници от системата на МВР са разпитвани като свидетели по делото срещу бившата шефка на митниците Петя Банкова. Това се разбра в четвъртък по време на заседанието за ареста ѝ в апелативния съд.

Банкова заедно със Стефан Димитров остават за постоянно под стража, постанови съдът. Определението, прочетено от съдия Веселин Пенгезов, бе изключително кратко – няколко изречения и без посочване на доказателства от разследването както обикновено се прави. Втората инстанция прие, че Банкова и Димитров могат да обжалват ареста си, но жалбите им са неоснователни. Бе постановено, че решението на първата инстанция (също за задържане под стража) е правилно и трябва да се потвърди. Решението на апелативния съд е окончателно.

Банкова и Димитров са обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Прокуратурата твърди, че са прекарвани нелегални цигари през гранични и митнически пунктове със съдействието на двамата бивши шефове. Подозира се, че в схемата са участвали още бащата на Димитров – Марин, както и Никола Николов-Паскал, обявен за издирване.

Срещу Банкова има и нови обвинения – за принуда, защото по искане на Стефан Димитров размествала и преназначавала на нови позиции различни митнически служители. Част от тях дори били повишавани против волята им, твърдят разследващите. Повдигнати са ѝ обвинения и в длъжностно престъпление.

Всички началници – на разпит

Между двете решения за ареста на Банкова и Димитров са разпитани голяма част от ръководителите в МВР. Сред тях са вътрешният министър Калин Стоянов, началникът на СДВР Любомир Николов, шефът на граничната полиция Антон Златанов и Тодор Гребенаров, бивш началник на националната полиция. Те са заявили, че са виждали Стефан Димитров многократно в МВР, обясни адвокатът му Ивайло Найденов.

Особено интересни са показанията на шефа на столичната полиция Николов. Той твърдял, че Димитров му се обадил от непознат номер, представил се и поискал да се срещнат. Полицаят се съгласил, въпреки че не го познавал и подозирал, че се занимава с нещо съмнително. Николов разказва за няколко срещи и твърди, че чак след акцията и последвалата медийна популярност на Димитров разбрал за какво става дума.

Найденов цитира и показания на анонимен свидетел, който разказва, че знаел за сбирки в дома на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, на които се обсъждало как сегашният министър Стоянов да бъде свален от поста, за да стане Коцев министър на неговото място. Интересното е, че същото разказа и министърът Стоянов (също разпитан като свидетел) преди няколко дни, но в парламента. Откъде той е запознат с показанията на анонимния свидетел не е ясно.

С разпитите на началниците в МВР очевидно прокуратурата се опитва да докаже тезата за близост на Димитров до старото ръководство на силовото ведомство. По време на делото обаче не бяха коментирани по никакъв начин пуснатите контролирано в медиите снимки, на които се виждат Коцев и Рашков.

Един камион с цигари

По делото е разпитан и шофьор на камион, който карал цигари през границата. Той обаче твърди, че влязъл от Сърбия в България без проблеми, след митническа проверка, а в документите било записано, че пратката е от цигари. След това не могъл да разтовари веднага в района на София, защото били почивни дни, и откарал камиона в пазарджишкото село Црънча. Там той е открит при акцията срещу Банкова. Адвокатът Найденов попита как може да се говори за контрабанда, след като цигарите са влезли у нас легално.

Първата инстанция намери връзка на Димитров с контрабандата, защото има доказателства, че в телефона му е открита локацията на същия камион. Според адвоката обаче такива категорични данни няма.

Специално отношение

Найденов коментира още, че към Димитров се демонстрира „специално“ отношение. Той бил изолиран в самостоятелна килия в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“, което рядко се прави. Самият обвиняем сподели, че се притеснява за здравето си, защото през последните дни два пъти бил воден в болница. Димитров поиска по-лека мярка с обещанието да съдейства на разследващите.

„Надявам се когато всичко това приключи, цялата тази журналистическа мощ да изчисти името ми“, каза той.

Банкова пък коментира, че през цялата си кариера на служител и в ДАНС, и в митниците е пазила интереса на държавата. Тя коментира още, че по нейно време са се увеличили драстично количествата на заловените наркотици и контрабанда. Банкова каза още, че е толкова изрядна, че дори подава данъчни декларации за доходи от даден под наем апартамент – нещо, което никой не правел.

 

Източник: Медиапул

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини