От х:

Днес в x:

5 °C

1/3 от случаите на ранна смърт са предотвратими с промени в диетата

До 1/3 от случаите на ранна смърт могат да се избегнат, ако всички ние преминем на вегетарианска диета, според изследване на Университета в Харвард.

Макар да са ни известни ползите от отказването на месото, новоогласените цифри са далеч по-високи от първоначално предполаганите.

Данните бяха оповестени по време международна конференция във Ватикана.

Изследването все още не е публикувано в научно списание и не е рецензирано, затова следва да подходим с известен скептицизъм. Но подобно дръзко изявление си заслуважа по-нататъшно проучване.

Цифрите варират от държава на държава, но грубо около 30 милиона смъртни случая годишно по цялата планета са класифицирани като предотвратими – това са случаи на затлъстяване, тютюнопушене, бедна диета и други подобни.

Намаляването на тези цифри с 1/3 би се считало за огромно постижение.

Според изследователи от Университета в Харвард, преходът към растителна диета играе по-голяма роля, от първоначално смятаното.

“Разглеждахме въпроса как бихме могли да намалим случаите на преждевременна смърт чрез по-здравословна, растителна диета, не непременно изцяло веган, и изчислихме, че една трета от тях са предотвратими”, казва един от изследователите Уолтър Уилет.

“Тук дори не става въпрос за физическа активност или тютюнопушене. Говорим за всички случаи на ранна смърт, не само тези в резултат на раково заболяване. ”, добавя той.

Както бе споменато, тепърва предстои цифрите да бъдат анализирани и от други учени.

Но въпреки това, всички присъстващи на конференцията се съгласили, че вегетарианската диета би могла да направи далеч повече за предотвратяване на случаите на ранна смърт от първоначално смятаното.

Накратко, по-здравословната диета оказва огромно въздействие върху почти всички аспекти от здравословното състояние на тялото.

Дейвид Дженкинс от Университета в Торонто, Канада също присъствал на конференцията. Той представил изследване върху диетата на горилите – богата на стъбла, листа и плодове.

Когато същата диета била заимствана от хора, тя довела до 35% спад в стойностите на холестерола в рамките на едва 2 седмици.

Какво всъщност прави тази диета толкова полезна?

Хранителните вещества в една балансирана вегетарианска диета понижават кръвното налягане, намаляват риска от сърдечен удар и индекса на телесна маса.

В същото време проучванията сочат, че консумацията на определени червени меса увеличава риска от развитие на рак.

Добавете към това и ползите за околната среда и отпадане на ангажиментите по отглеждане и грижи за добитъка и предимствата на вегетарианската диета стават очевидни.

В същото време, вегетарианците също трябва да внимават какво консумират. Те трябва да се уверят, че приемат достатъчно протеини, калций, желязо и витамин В12 - обикновено доставяни от месото. Тук определено не става въпрос за универсална диета, подходяща за всички хора.

Новопроведеното изследване просто демонстрира, че отказът от месо може да има повече ползи за нас от първоначално предполаганото – поне що се отнася до избягването на преждевременна смърт.

“Хората смятат, че здравословната диета има скромен ефект, а вегетарианската може да им помогне да свалят няколко килограма. Но ако тези диети са правилно съставени, те имат мощно въздействие върху здравето”, казва Нийл Барнард, президент на комисията за отговорна медицина.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини