От х:

Днес в x:

14 °C

За първи път в Хасково „Стабат матер“ от Перголези на Великденския концерт

Най-известното произведение на Джовани Батиста Перголези „Стабат матер“ ще прозвучи във Великденския концерт, който общината ще подари на любителите на класиката в Хасково.

Написано за двама солисти и оркестър 12-частовото произведение ще бъде изпълнено от местния камерен оркестър с диригент Цанислав Петков. Гост-солисти са сопранът Линка Стоянова и Петя Петрова – мецосопран.

Бароковото произведение ще звучи в Хасково за първи път. Солистките работят с местния камерен оркестър също за първи път, дори познанството между двете тръгва сега от Хасково.

От сцената на театър „Иван Димов“ от 19 часа утре вечер зрителите ще чуят една добра спойка, която води началото си обаче от редица случайности. Или може би пък стечението на обстоятелствата идва да покаже, че всъщност няма нищо случайно, разказа за началото на проекта диригентът Цанислав Петков.

Първоначалният замисъл при подготовката на велиденския концерт в Хасково е била като гост-солисти в него да участват певици от Флоренция. Поради здравословни причини обаче те отказват визитата. Тогава на помощ на своя колега от камерния оркестър се отзовава диригентът на детския хор „Орфей“ Елена Цветкова, която го свързва с диригент-постановчика на Старозагорската опера Младен Станев. Той пък прави връзката  със солистките на концерта, които утре ще излязат на сцената.

Линка Стоянова е от Варна и е солистка на Варненската опера. Петя Петрова е от София и е част от Старозагорската опера. Случайността събира двете под диригентската палка на Цанислав Петков в Хасково. Още едно стечение на обстоятелствата прави спойката за великденския концерт в Хасково между певиците и камерния оркестър, с който утре вечер участват, бърза и лесна. Когато получават поканата, и двете певици репетират „Стабат матер“. „Получи ни се много добре. И с двете ни гостенки се работи много леко, защото са солистки със сериозен опит, от резултата ще са доволни и зрителите“, промотира събитието Цанислав Петков.

„Може би в изкуството няма нищо случайно. Когато човек иска да направи нещо с душа, то нещата се подреждат без да е нужно да се мислят допълнително. Много е приятно да се работи с Камерния оркестър на Хасково. Всички са много концентрирани и работят наистина с хъс за публиката си. Затова мисля, че концертът на четвърти април ще се получи много добре“, смята Линка Стоянова.

"Пея „Стабат матер“ още откакто съм завършила Консерваторията, изпълнявала съм го с различни партньори и с различни формации, но отново има емоция в мен. Въпреки че е едно от най-изпълняваните произведения по това време на годината, то никога не уморява ухото и винаги докосва слушателя. Това, което ще чуят утре вечер зрителите на Хасково, наистина ще е много искрено и лично“, казва  Петя Петрова.

И двете солистки аплодират работата с оркестъра на маестро Цанислав Петков.

„Стабат матер“ е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Музиката върху поемата Дж.Б. Перголези пише буквално до последния си дъх. Той композира 12-те части „Стабат матер“, когато е на 26 години. Тогава умира от туберкулоза. 

Във великденския концерт с църковни песнопения участва и Детски хор "Орфей" с диригент Елена Цветкова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Пе
  перголези
  3 -3
  15:11, 3 апр 2018
  авторката да ти кажа че барока се заражда през 16-ти век, а това произведение е от 13-ти. малко трудно да е бароково произведение. правописа ви няма да коментирам - имате си уж редактор.
  • Хм
   ХМ
   5 0
   15:44, 3 апр 2018
   Интересно, как ще е от 13-ти век, като Джовани Батиста Перголези е роден през 1710 г., а “Stabat Mater” е композирано през 1736 г. :))))
 • 2
  Кр
  Красимира Славова
  3 0
  15:13, 3 апр 2018

  Направете си нужните ви справки по -задълбочено. А за правописа ви няма да коментирам. Хубав ден!

 • 3
  Ех
  ехаааааа
  11 0
  16:07, 3 апр 2018
  Наслада за душата! Благодарим! Кой каза, че след Милена Трендафилова няма да има култура в Хасково..тц тц било свършило културното в Хасково. ДРУГ ПЪТ! Браво на този млад диригент Петков! Това е момчето, което благодарение на ентусиазма си поддържа един изключително аристократичен дух в нашия град. Не някви зам кметки или каквито и да са. Ето това са хората , които държат духа жив- Камерен оркестър Хасково. Благодарим!!!

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини