От х:

Днес в x:

Веско Ешкенази се завръща в Хасково след шест години с музика и топли чувства

  Той е целият музика, вдъхновение и спокойствие. Веднага ти подарява тази симбиоза и усещането за близост, дори когато срещата е първа. А с подадената си ръка за поздрав ти предава и увереност, стимул и желание да затаиш дъх и да се вслушаш в цигулката му.

  Срещам се с маестро Веско Ешкенази буквално часове след като е пристигнал в Хасково за първата си репетиция с Камерния струнен оркестър с диригент Цанислав Петков. Тя се състоя този следобед в голямата зала на Младежкия център. Когато всички излизат за 15-минутна почивка, очите на музикантите и диригента сияят в приповдигнато настроение.

  Облечен в тениска и синя жилетка се появява и голямата звезда - солистът и концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър –Амстердам Веско Ешкенази. Усмивката и непринудеността, с която води диалога го правят още по-сияещ именно, защото той не говори от звездната си висота, а е земен с всяка казана дума.

  Хасковлии ще го срещнат и чуят на 21-ви октомври, на сцената на Читалище “ Заря“ от 19 часа, когато е началото на концерта на виртуозния цигулар и Камерния струнен оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков, част от 41-вото издание на Музикалните дни “Проф. Недялка Симеонова“.

  В програмата са включени Концерт за цигулка в ла минор на Йохан Себастиан Бах и “Годишните времена” на Вивалди.

  А за читателите на Haskovo.net Веско Ешкенази даде екслузивно интервю.

  Преди малко пристигнахте, добре дошъл в Хасково! Как се чувствате тук?

  Аз отдавна не съм идвал в Хасково, бил съм два пъти преди в моята кариера, но беше отдавна, може би последният път е било преди 6 години. Имам само хубави спомени и чувства към този град. Радвам се, че сега ще свиря с оркестъра тук, точно в тези дни. Мисля, че е много важно да се храни културата, да се дава възможност на хората да се срещат с големи имена, да има активност в тази област ,защото знам, че в днешно време това е много трудно...

  А и вкусът трябва да се култивира от рано...

  Да, така е. Трябва да се знае какво е класическата музика, как може тя да звучи, да се знае, че всеки може да намери нещо красиво в нея, да се знае, че от нея произлиза всичката друга музика.

  Цялата фамилия сте хора мисионери, съвременни будители, знам, че скромно ще реагирате на това определение, но ви го казвам, защото го мисля наистина, от сърце...

  Не се имам за будител, а по-скоро за човек, който наистина служи на изкуството, на музиката. За мен това е животът ми. За брат ми Мартин Пантелеев, също и за братовчедите ми Максим и Хари, за нас всички това, което правим сега е нещо, с което сме закърмени и израсли. Идва съвсем естествено от нас към хората и се възприемаме като служители на една прекрасна музика.

  А какво ви дава вашата публика на вас през всичките тези години? Факт е, че сте много обичан изпълнител не само в България.

  Аз наистина съм много щастлив човек за това отношение. Това е нещо, което не може да се обясни с думи, благодарността на публиката е нещо, което е много възвишено, точно толкова, колкото и изкуството само по себе си. Защото аз не бих могъл да правя това, което правя, ако я нямам тази публика, която да ме оценява.

  На хасковска земя, така да кажа, ще ви дирижира един млад човек, току що завършил диригент - Цанислав Петков. Той е много харизматичен, дойде в Хасково да възроди отново нашия симфоничен оркестър макар и в по-съкратена форма, заради което и града си го прие като свое момче. Под неговата диригентска палка имахте днес кратка репетиция, усещате ли сигурност?

  Цанислав Петков е много симпатичен. Ние за първи път работим заедно, не се познавахме преди. Но още в първия контакт, който беше в интернет, ми направи впечатление, че той с много желание и ентусиазъм подходи към този проект, с много работа също, с много подготовка, което винаги е много хубаво, защото обещава хубав резултат. Аз сега свирих за първи път с него и с оркестъра и мога да кажа вече, че наистина са направили една прекрасна подготовка, която ни дава изключително много възможности да направим програмата на 21-ви октомври на много високо ниво.

  След Хасково накъде?

  След Хасково е София, където участвам в благотворителен концерт за една фондация, която дава възможност на съвсем мънички деца, даже бебенца, които нямат родители, да могат да живеят в условия, близки поне до тези, в които растат децата с родители. Правим това събитие и след което се връщам в Амстердам, където имам много работа с Концертгебау оркестър. Имам и много пътувания... и така сезонът си продължава и животът - също...

  интервю на Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
  27 окт 2020
  Последни новини