От х:

Днес в x:

22 °C

Веско Ешкенази се завръща в Хасково след шест години с музика и топли чувства

  Той е целият музика, вдъхновение и спокойствие. Веднага ти подарява тази симбиоза и усещането за близост, дори когато срещата е първа. А с подадената си ръка за поздрав ти предава и увереност, стимул и желание да затаиш дъх и да се вслушаш в цигулката му.

  Срещам се с маестро Веско Ешкенази буквално часове след като е пристигнал в Хасково за първата си репетиция с Камерния струнен оркестър с диригент Цанислав Петков. Тя се състоя този следобед в голямата зала на Младежкия център. Когато всички излизат за 15-минутна почивка, очите на музикантите и диригента сияят в приповдигнато настроение.

  Облечен в тениска и синя жилетка се появява и голямата звезда - солистът и концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър –Амстердам Веско Ешкенази. Усмивката и непринудеността, с която води диалога го правят още по-сияещ именно, защото той не говори от звездната си висота, а е земен с всяка казана дума.

  Хасковлии ще го срещнат и чуят на 21-ви октомври, на сцената на Читалище “ Заря“ от 19 часа, когато е началото на концерта на виртуозния цигулар и Камерния струнен оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков, част от 41-вото издание на Музикалните дни “Проф. Недялка Симеонова“.

  В програмата са включени Концерт за цигулка в ла минор на Йохан Себастиан Бах и “Годишните времена” на Вивалди.

  А за читателите на Haskovo.net Веско Ешкенази даде екслузивно интервю.

  Преди малко пристигнахте, добре дошъл в Хасково! Как се чувствате тук?

  Аз отдавна не съм идвал в Хасково, бил съм два пъти преди в моята кариера, но беше отдавна, може би последният път е било преди 6 години. Имам само хубави спомени и чувства към този град. Радвам се, че сега ще свиря с оркестъра тук, точно в тези дни. Мисля, че е много важно да се храни културата, да се дава възможност на хората да се срещат с големи имена, да има активност в тази област ,защото знам, че в днешно време това е много трудно...

  А и вкусът трябва да се култивира от рано...

  Да, така е. Трябва да се знае какво е класическата музика, как може тя да звучи, да се знае, че всеки може да намери нещо красиво в нея, да се знае, че от нея произлиза всичката друга музика.

  Цялата фамилия сте хора мисионери, съвременни будители, знам, че скромно ще реагирате на това определение, но ви го казвам, защото го мисля наистина, от сърце...

  Не се имам за будител, а по-скоро за човек, който наистина служи на изкуството, на музиката. За мен това е животът ми. За брат ми Мартин Пантелеев, също и за братовчедите ми Максим и Хари, за нас всички това, което правим сега е нещо, с което сме закърмени и израсли. Идва съвсем естествено от нас към хората и се възприемаме като служители на една прекрасна музика.

  А какво ви дава вашата публика на вас през всичките тези години? Факт е, че сте много обичан изпълнител не само в България.

  Аз наистина съм много щастлив човек за това отношение. Това е нещо, което не може да се обясни с думи, благодарността на публиката е нещо, което е много възвишено, точно толкова, колкото и изкуството само по себе си. Защото аз не бих могъл да правя това, което правя, ако я нямам тази публика, която да ме оценява.

  На хасковска земя, така да кажа, ще ви дирижира един млад човек, току що завършил диригент - Цанислав Петков. Той е много харизматичен, дойде в Хасково да възроди отново нашия симфоничен оркестър макар и в по-съкратена форма, заради което и града си го прие като свое момче. Под неговата диригентска палка имахте днес кратка репетиция, усещате ли сигурност?

  Цанислав Петков е много симпатичен. Ние за първи път работим заедно, не се познавахме преди. Но още в първия контакт, който беше в интернет, ми направи впечатление, че той с много желание и ентусиазъм подходи към този проект, с много работа също, с много подготовка, което винаги е много хубаво, защото обещава хубав резултат. Аз сега свирих за първи път с него и с оркестъра и мога да кажа вече, че наистина са направили една прекрасна подготовка, която ни дава изключително много възможности да направим програмата на 21-ви октомври на много високо ниво.

  След Хасково накъде?

  След Хасково е София, където участвам в благотворителен концерт за една фондация, която дава възможност на съвсем мънички деца, даже бебенца, които нямат родители, да могат да живеят в условия, близки поне до тези, в които растат децата с родители. Правим това събитие и след което се връщам в Амстердам, където имам много работа с Концертгебау оркестър. Имам и много пътувания... и така сезонът си продължава и животът - също...

  интервю на Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 21.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
  21 окт 2019
  Последни новини