От х:

Днес в x:

Веско Ешкенази се завръща в Хасково след шест години с музика и топли чувства

    Той е целият музика, вдъхновение и спокойствие. Веднага ти подарява тази симбиоза и усещането за близост, дори когато срещата е първа. А с подадената си ръка за поздрав ти предава и увереност, стимул и желание да затаиш дъх и да се вслушаш в цигулката му.

    Срещам се с маестро Веско Ешкенази буквално часове след като е пристигнал в Хасково за първата си репетиция с Камерния струнен оркестър с диригент Цанислав Петков. Тя се състоя този следобед в голямата зала на Младежкия център. Когато всички излизат за 15-минутна почивка, очите на музикантите и диригента сияят в приповдигнато настроение.

    Облечен в тениска и синя жилетка се появява и голямата звезда - солистът и концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър –Амстердам Веско Ешкенази. Усмивката и непринудеността, с която води диалога го правят още по-сияещ именно, защото той не говори от звездната си висота, а е земен с всяка казана дума.

    Хасковлии ще го срещнат и чуят на 21-ви октомври, на сцената на Читалище “ Заря“ от 19 часа, когато е началото на концерта на виртуозния цигулар и Камерния струнен оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков, част от 41-вото издание на Музикалните дни “Проф. Недялка Симеонова“.

    В програмата са включени Концерт за цигулка в ла минор на Йохан Себастиан Бах и “Годишните времена” на Вивалди.

    А за читателите на Haskovo.net Веско Ешкенази даде екслузивно интервю.

    Преди малко пристигнахте, добре дошъл в Хасково! Как се чувствате тук?

    Аз отдавна не съм идвал в Хасково, бил съм два пъти преди в моята кариера, но беше отдавна, може би последният път е било преди 6 години. Имам само хубави спомени и чувства към този град. Радвам се, че сега ще свиря с оркестъра тук, точно в тези дни. Мисля, че е много важно да се храни културата, да се дава възможност на хората да се срещат с големи имена, да има активност в тази област ,защото знам, че в днешно време това е много трудно...

    А и вкусът трябва да се култивира от рано...

    Да, така е. Трябва да се знае какво е класическата музика, как може тя да звучи, да се знае, че всеки може да намери нещо красиво в нея, да се знае, че от нея произлиза всичката друга музика.

    Цялата фамилия сте хора мисионери, съвременни будители, знам, че скромно ще реагирате на това определение, но ви го казвам, защото го мисля наистина, от сърце...

    Не се имам за будител, а по-скоро за човек, който наистина служи на изкуството, на музиката. За мен това е животът ми. За брат ми Мартин Пантелеев, също и за братовчедите ми Максим и Хари, за нас всички това, което правим сега е нещо, с което сме закърмени и израсли. Идва съвсем естествено от нас към хората и се възприемаме като служители на една прекрасна музика.

    А какво ви дава вашата публика на вас през всичките тези години? Факт е, че сте много обичан изпълнител не само в България.

    Аз наистина съм много щастлив човек за това отношение. Това е нещо, което не може да се обясни с думи, благодарността на публиката е нещо, което е много възвишено, точно толкова, колкото и изкуството само по себе си. Защото аз не бих могъл да правя това, което правя, ако я нямам тази публика, която да ме оценява.

    На хасковска земя, така да кажа, ще ви дирижира един млад човек, току що завършил диригент - Цанислав Петков. Той е много харизматичен, дойде в Хасково да възроди отново нашия симфоничен оркестър макар и в по-съкратена форма, заради което и града си го прие като свое момче. Под неговата диригентска палка имахте днес кратка репетиция, усещате ли сигурност?

    Цанислав Петков е много симпатичен. Ние за първи път работим заедно, не се познавахме преди. Но още в първия контакт, който беше в интернет, ми направи впечатление, че той с много желание и ентусиазъм подходи към този проект, с много работа също, с много подготовка, което винаги е много хубаво, защото обещава хубав резултат. Аз сега свирих за първи път с него и с оркестъра и мога да кажа вече, че наистина са направили една прекрасна подготовка, която ни дава изключително много възможности да направим програмата на 21-ви октомври на много високо ниво.

    След Хасково накъде?

    След Хасково е София, където участвам в благотворителен концерт за една фондация, която дава възможност на съвсем мънички деца, даже бебенца, които нямат родители, да могат да живеят в условия, близки поне до тези, в които растат децата с родители. Правим това събитие и след което се връщам в Амстердам, където имам много работа с Концертгебау оркестър. Имам и много пътувания... и така сезонът си продължава и животът - също...

    интервю на Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини