От х:

Днес в x:

6 °C

81-годишна жена мизерства в Хасково, отказва помощ

  „Че няма България, няма. Няма и на кого да се оплача, ама елате вие, поне на вас да кажа“. С тези думи ни посрещна на прага на къщурката си 81-годишната Делка Георгиева. Възрастната жена живее сама в мизерия в сграда на Сточна гара в Хасково, имот на БДЖ, за който по нейни думи плаща символичен наем.

  Проблемът при нея идва от крещящата нужда от обгрижване. Тя е трудно подвижна, ходи с проходилка. Понякога сама тръгва към аптеката до автогарата или до магазина. Излизайки на булевард „Съединение“ маха на някой шофьор да я качи, тъй като трудно се придвижва. „Отказват да ме качат в тролеите или в таксита, защото съм с проходилка“, каза Делка. Вчера обаче по пътя я срещнал хасковлията Веселин Илчев, който сам спрял, откарал бабата до аптеката с колата си, за да й купи лекарства, и я върнал вкъщи. Оставяйки я пред дома й, негов колега заснел с телефона си добрината на младия мъж, а клипът беше публикуван в социалната мрежа и предизвика множество коментари и реакции.

  „Възрастната жена обясни, че има социален асистент, който не я е поглеждал от 3 седмици. Ще търся отговорност от институциите, за да вземат отношение. Трябва да се помогне на тази жена“, заяви Илчев.

  „Господ здраве да му дава на това момче. Има и добри хора, които ми помагат“, благослови го бабата. Днес обаче тя заяви, че социалният й асистент не я навестявал от две седмици. После каза, че всеки ден й носят топла храна в дома, а след това, че понякога взимала на версия от отсрещното заведение за бързо хранене.

  Разминаванията в думите на възрастната хасковлийка си имат своето логично обяснение. Нейната съдба никак не е била лека. Синът й, който е бил рейнджър в Камбоджа, беше убит в дома им край гарата през 2011 г. Преди смъртта му пък той пребиваше жестоко майка си. Мъжът й починал преди 10-15 г., а другите й двама синове живеели в чужбина. По думите й единият бил в Холандия, а другия не знаела в коя държава е. „Не съм ги виждала много време“, обясни старицата.

  От община Хасково обясниха, че възрастната жена получава храна по програма „Топъл обяд“ и за нея се грижи домашна помощница, която от два-три дни била в отпуск. От понеделник жената се връща на работа и отново ще полага грижи за жилището край гарата. Ситуацията с баба Делка обаче съвсем не е такава, каквато я описва тя. „Често посяга към чашката и борчовете й по магазините предимно са за алкохол. Когато няма, става агресивна“, разказаха от общината. Миналата седмица възрастната жена ударила с дъска със стърчащ пирон социалната помощничка и й раздрала крака. Причината - чистела дома й, въпреки, че старицата й забранила да го прави. Счупила й и телефона.

  „Въпреки отношението работничката със собствени средства й плащала борчовете за алкохол, купила й и нов матрак за леглото, но старицата пак била недоволна. Добре, че социалната работничка е търпелива, иначе друга жена не би се съгласила да се грижи за такъв човек“, коментираха от кметството.

  Междувременно баба Делка отказва да бъде настанена в Старческия дом на Кенана, където е била преди време и напуснала доброволно, а сега иска общинско жилище. Няма и как да бъде настанена принудително там, където ще й бъде осигурена топла храна и лекарски грижи. Няма и друго подходящо социално заведение, обясни шефът на „Социално подпомагане“ в Хасково Стефан Манахилов.

  Подобен беше казусът с бездомника Йордан с отрязаните крака. Той години наред отказваше помощта на институциите и живееше по улиците в Хасково. Преди време обаче най-накрая склони и беше настанен в Дома за хора с физически увреждания в Горна Оряховица.

  В случая с баба Делка общинската и държавната власт отново трябва да чакат жената сама да поиска помощ. В противен случай ще мизерства, както досега.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Ал
   Алто
   40 -3
   17:03, 1 фев 2018
   Тая не е за съжеление.С никой не се разбира и брашно да мели
  • 2
   Со
   Социална
   39 -2
   17:04, 1 фев 2018
   Бабата се нуждае от психиатър. Не виждам какво повече да й дадат, храна има безплатна, жена й чисти също безплатно...не може ли да я настанят в психиатрията?
  • 3
   Ат
   Атанас
   43 0
   17:08, 1 фев 2018
   Тази жена "КАМБОДЖАНКАТА"я познавам от десетина години,три пъти е била в дома на Кенана и винаги си е тръгвала сама от там след поредната "беля" която е сътворила.Много е агресивна,заплашва персонала в дома,напада и бие безпомощни жени в стаите,тази жена е за връзване а не за съжаляване,на добрините които е получавала винаги е отвръщала с лошо.
  • 4
   Га
   Галя
   32 0
   17:47, 1 фев 2018
   Тази жена е много конфликтна, като не и се даде вересия и алкохол започва да кълне, става агресивна, започва да хвърля разни предмети, определено е за психиятрията.
   • Ех
    Ехо9
    9 0
    00:45, 2 фев 2018
    А как псува само и какъв инат е...
  • 5
   Ив
   Иванка
   31 -2
   18:26, 1 фев 2018
   Къде са децата и дето са в чужбина, защо те не се грижат за майка си, а са я оставили в мизерия да живее ?
  • 6
   То
   това ли е
   29 -5
   18:39, 1 фев 2018
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 7
   Ко
   коцето
   22 -1
   19:44, 1 фев 2018
   Любимото и занимание е да пресича пътя до надлеза - на ден поне 20 пъти!
  • 8
   Ня
   Няма значени е
   4 -17
   22:07, 1 фев 2018
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Им
    има ли значение
    7 0
    09:18, 2 фев 2018
    Когато правиш добро не е нужна показност! Чак и клип са снимали!!! Защо? Този клип не показва как живее жената.
   • Ти
    Тиквеници
    2 0
    11:37, 2 фев 2018
    Защо, какъв е Илчев? Гледам -пистолет има на кръста- полицай ли е?
  • 9
   11
   111111111111
   3 0
   11:33, 2 фев 2018
   Тази кукувица е за лудницата!!!
  • 10
   Ре
   Реформатор- лаладжия
   2 0
   12:02, 2 фев 2018
   Не бе това е детска играчка ---- носи я за самочувствие

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини