От х:

Днес в x:

14 °C

Хасковлия разработи новаторска рецепта за безглутенов хляб

    Безглутенов хляб от зърно, разработен по новаторска технология, излезе на пазара в Хасково.

    Насъщният може да се намери във фурната на Веселин Илчев в Комплекс „Веспрем“.

    До достигане на максималния резултат, рецептата за новия вид хляб е подобрявана два месеца. За този хляб е използвано висококачествено безглутеново брашно, което е разработвано в продължение на 12 години в лабораториите на мелница „Братя Пилеви“.

    Макар общото убеждение, че безглутеновият хляб е безусловно здравословен, оказва се, че това не винаги е така, поради факта, че често безглутеновите хлябове се произвеждат от рафинирано брашно и са богати на скорбяла, като например оризовото брашно. Освен това често съдържат повече мазнини и захар, за да се подобрят вкуса и текстурата им. Така че обикновено безглутеновите хлябове са по-бедни на протеини, фибри и други нутриенти, докато в същото време са по-калорични от други видове хляб.  

    В този случай обаче не е така.

    За процеса на достигане до исканото качество на новия продукт във фурната си, Веселин Илчев казва, че е пробвал много рецепти, които е подобрил в своята разработка. Но най-трудното било достигането до момента, в който пречистеното от глутен брашно да бъде стегнато в калъпите.

    След много опити, това е постигнато чрез специална обработка на билки, които имат свойството да събират добре брашното ведно.

    Глутенът е специфичен растителен протеин, който се съдържа в житните храни и произведените от зърно продукти. Между 1 и 2 % от населението на земята има глутенова нетолерантност: организмът не възприема и не може да преработва тези протеини. Ако те попаднат в стомашно-чревния тракт на хора с глутенова непоносимост, може да се получат храносмилателни разстройства или по-сериозни здравословни проблеми, чието начало е възпаление на чревната лигавица и произтичащите от това смущения в организма.

    В 1 т. безглутеново брашно за хляб по принцип има от 250 до 350 кг. глутен. В брашното, от което се произвежда продуктът във фурната на Веселин Илчев, в тон има 150 гр. глутен, или това е по-скоро т. нар. „глутенова среда“. По този начин се свежда до минимум възможността да се прояви една от вредните фракции на глутена – предизвикването на алергии. Така че от новия хляб, имащите непоносимост към глутена спокойно могат да консумират в неограничени количества. Освен това този хляб е подходящ и за хората, които се занимават активно със спорт, понеже е изчистен от добавки и изкуствени вкусови подобрители, обяснява производителят.

    „Да достигнем до момента, в който от фурната ще излиза натурален и полезен хляб – това беше нашата цел“, казва Веселин Илчев.

    Брашното, от което е произведен, е минало изследване за качествените си характеристики в независима лаборатория в България, очаква се и официалното становище на експерти от лаборатории във Франция и Норвегия.

    В момента рецептата за безглутеновия хляб е в процес на патентоване като уникална. Производителят ще защити и търговската марка, под която хлябът ще е различим на пазара. Вече има интерес от европейски партньори за износ.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини