От х:

Днес в x:

2 °C

Рецептата на първия в света безглутенов хляб пазена като тайната на Кока Кола

Изображение 1 от 2

  Историята на създаването на безглутеновия хляб прилича на приказка и си струва да се прочете...

  Младият бизнесмен от Хасково успя да създаде първия в света безглутенов пшеничен хляб. 29-годишният Веселин Илчев е в хлебарския дистрибуторски бизнес отдавна, но от месеци се занимава с производството му.

  Глутенът е основна съставка на пшеницата и е отговорен, макар и не пряко, за редица заболявания като диабет, високо кръвно и други.

  Известните досега безглутенови хлябове обикновено се правят с микс от непшенични брашна, а често се добавят захар, калории и мазнини. Първото в света безглутеново пшенично брашно всъщност е открито случайно. Заслугата е на хасковския мелничар Златко Пилев, който прави експерименти в мелницата си в Конуш, а резултата изследва в специализирана лаборатория. При поредният опит се оказва, че полученото при определен начин на обработка брашно съдържа само „глутенова следа“-т.е. съвсем малко количество.

  Пилев първоначално е разочарован, защото очаквал друг резултат. „Луд ли си, казали му в лабораторията, създал си нещо, което хората се опитват да направят от години!“.

  След това с опита да се изпече хляб от това безглутеново брашно се заема Веселин Илчев.

  „Пълен провал. Тестото се разлива като палачинка. Продължих с експериментите няколко месеца и всеки път се провалях. Ужасно е да виждаш, че си на крачка от успеха, и да пристъпваш в грешната посока“, споделя Веселин Илчев.

  Пробивът идва съвсем случайно и наистина звучи като приказка. „Бях в едно село по работа. В селския магазин разговаряхме с приятели. Разказвах им за неуспешните опити да направя хляб от брашно, в което има толкова малко глутен, че няма как да събера тестото. Разговорът ни чула възрастна жена, над 80-те...попита ме за какво толкова съм се притеснил. Учудих се с какво пък може да ми помогне тази възрастна жена, че ме пита. Тя обаче настоя да споделя точния проблем и аз ѝ казах за неуспешните опити да изпека хляб. „А, сигурно тестото ти много се разлива...“, каза бабата. Веднага разбрах, че тази жена знае какво говори– не хляб, а палачинка. И тогава тя ми каза: Отиваш на баира ей там и намираш еди коя си билка, има я много. После от общата вода за тестото вадиш един литър и накисваш билката в нея“, каза ми тя“.

  Веселин Илчев се хваща за идеята като удавник за сламка. „Веднага се качихме на баира, намерих билката. Има я много, расте не само там. Върнах се в Хасково и в 2 часа през нощта извиках моите хора да печем хляб. Няма да казвам как ме нарекоха онази нощ“, усмихва се той.

  И чудото се случва. Резултатът е удивителен – хубав, стегнат, добре изпечен хляб. „Разбрах, че съм направил пробива – първият в света безглутенов хляб“, казва младият хасковски бизнесмен.

  „Не казвам обаче коя е билката. Тя е в основата на моята запазена марка, на моята мечта, която успях да осъществя. Тази рецепта ще се пази като тайната на Кока Кола“.

  След успеха Веселин Илчев се връща няколко пъти в същото село, за да търси възрастната жена да ѝ благодари. „ Търсих я много пъти. Не я открих. А толкова исках да й изкажа своята признателност. “, разказва той.

  „След като успяхме с безглутеновия хляб, Златко Пилев ми показа бележника си, в който е отбелязвал количествата брашно за експериментите. 14 300 килограма. Аз за един опит използвах по 10 килограма, така че сметката показва 1430 провала преди успеха. „Не исках да ти показвам колко брашно си използвал досега, за да не се отчайваш“, каза ми Златко Пилев“, разказва Веселин Илчев.

  Историята обаче не свършва дотук. Вечно търсещият Веселин Илчев вече пусна на пазара безглутенов „Дамски хляб“, създаден само с естествени продукти, с масло вместо маргарин, с билки. Изследван е в специализирана лаборатория и има издаден сертификат за качество, в който са отбелязани използваните продукти. „Дамският хляб“ е здравословен  и по-добрата половина на човечеството вече полудя по него. Подготвя се производството и на „Мъжки хляб“, също здравословен и с естествени продукти, с повече протеини. Така че мъжете да не се чувстват пренебрегнати.

  Очаквайте...

  Източник: Haskovo.NET

  Хороскоп за 03.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
  03 дек 2020
  Последни новини