От х:

Днес в x:

26 °C

Рецептата на първия в света безглутенов хляб пазена като тайната на Кока Кола

Изображение 1 от 2

  Историята на създаването на безглутеновия хляб прилича на приказка и си струва да се прочете...

  Младият бизнесмен от Хасково успя да създаде първия в света безглутенов пшеничен хляб. 29-годишният Веселин Илчев е в хлебарския дистрибуторски бизнес отдавна, но от месеци се занимава с производството му.

  Глутенът е основна съставка на пшеницата и е отговорен, макар и не пряко, за редица заболявания като диабет, високо кръвно и други.

  Известните досега безглутенови хлябове обикновено се правят с микс от непшенични брашна, а често се добавят захар, калории и мазнини. Първото в света безглутеново пшенично брашно всъщност е открито случайно. Заслугата е на хасковския мелничар Златко Пилев, който прави експерименти в мелницата си в Конуш, а резултата изследва в специализирана лаборатория. При поредният опит се оказва, че полученото при определен начин на обработка брашно съдържа само „глутенова следа“-т.е. съвсем малко количество.

  Пилев първоначално е разочарован, защото очаквал друг резултат. „Луд ли си, казали му в лабораторията, създал си нещо, което хората се опитват да направят от години!“.

  След това с опита да се изпече хляб от това безглутеново брашно се заема Веселин Илчев.

  „Пълен провал. Тестото се разлива като палачинка. Продължих с експериментите няколко месеца и всеки път се провалях. Ужасно е да виждаш, че си на крачка от успеха, и да пристъпваш в грешната посока“, споделя Веселин Илчев.

  Пробивът идва съвсем случайно и наистина звучи като приказка. „Бях в едно село по работа. В селския магазин разговаряхме с приятели. Разказвах им за неуспешните опити да направя хляб от брашно, в което има толкова малко глутен, че няма как да събера тестото. Разговорът ни чула възрастна жена, над 80-те...попита ме за какво толкова съм се притеснил. Учудих се с какво пък може да ми помогне тази възрастна жена, че ме пита. Тя обаче настоя да споделя точния проблем и аз ѝ казах за неуспешните опити да изпека хляб. „А, сигурно тестото ти много се разлива...“, каза бабата. Веднага разбрах, че тази жена знае какво говори– не хляб, а палачинка. И тогава тя ми каза: Отиваш на баира ей там и намираш еди коя си билка, има я много. После от общата вода за тестото вадиш един литър и накисваш билката в нея“, каза ми тя“.

  Веселин Илчев се хваща за идеята като удавник за сламка. „Веднага се качихме на баира, намерих билката. Има я много, расте не само там. Върнах се в Хасково и в 2 часа през нощта извиках моите хора да печем хляб. Няма да казвам как ме нарекоха онази нощ“, усмихва се той.

  И чудото се случва. Резултатът е удивителен – хубав, стегнат, добре изпечен хляб. „Разбрах, че съм направил пробива – първият в света безглутенов хляб“, казва младият хасковски бизнесмен.

  „Не казвам обаче коя е билката. Тя е в основата на моята запазена марка, на моята мечта, която успях да осъществя. Тази рецепта ще се пази като тайната на Кока Кола“.

  След успеха Веселин Илчев се връща няколко пъти в същото село, за да търси възрастната жена да ѝ благодари. „ Търсих я много пъти. Не я открих. А толкова исках да й изкажа своята признателност. “, разказва той.

  „След като успяхме с безглутеновия хляб, Златко Пилев ми показа бележника си, в който е отбелязвал количествата брашно за експериментите. 14 300 килограма. Аз за един опит използвах по 10 килограма, така че сметката показва 1430 провала преди успеха. „Не исках да ти показвам колко брашно си използвал досега, за да не се отчайваш“, каза ми Златко Пилев“, разказва Веселин Илчев.

  Историята обаче не свършва дотук. Вечно търсещият Веселин Илчев вече пусна на пазара безглутенов „Дамски хляб“, създаден само с естествени продукти, с масло вместо маргарин, с билки. Изследван е в специализирана лаборатория и има издаден сертификат за качество, в който са отбелязани използваните продукти. „Дамският хляб“ е здравословен  и по-добрата половина на човечеството вече полудя по него. Подготвя се производството и на „Мъжки хляб“, също здравословен и с естествени продукти, с повече протеини. Така че мъжете да не се чувстват пренебрегнати.

  Очаквайте...

  Източник: Haskovo.NET

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини