От х:

Днес в x:

10 °C

Рецептата на първия в света безглутенов хляб пазена като тайната на Кока Кола

Изображение 1 от 2

  Историята на създаването на безглутеновия хляб прилича на приказка и си струва да се прочете...

  Младият бизнесмен от Хасково успя да създаде първия в света безглутенов пшеничен хляб. 29-годишният Веселин Илчев е в хлебарския дистрибуторски бизнес отдавна, но от месеци се занимава с производството му.

  Глутенът е основна съставка на пшеницата и е отговорен, макар и не пряко, за редица заболявания като диабет, високо кръвно и други.

  Известните досега безглутенови хлябове обикновено се правят с микс от непшенични брашна, а често се добавят захар, калории и мазнини. Първото в света безглутеново пшенично брашно всъщност е открито случайно. Заслугата е на хасковския мелничар Златко Пилев, който прави експерименти в мелницата си в Конуш, а резултата изследва в специализирана лаборатория. При поредният опит се оказва, че полученото при определен начин на обработка брашно съдържа само „глутенова следа“-т.е. съвсем малко количество.

  Пилев първоначално е разочарован, защото очаквал друг резултат. „Луд ли си, казали му в лабораторията, създал си нещо, което хората се опитват да направят от години!“.

  След това с опита да се изпече хляб от това безглутеново брашно се заема Веселин Илчев.

  „Пълен провал. Тестото се разлива като палачинка. Продължих с експериментите няколко месеца и всеки път се провалях. Ужасно е да виждаш, че си на крачка от успеха, и да пристъпваш в грешната посока“, споделя Веселин Илчев.

  Пробивът идва съвсем случайно и наистина звучи като приказка. „Бях в едно село по работа. В селския магазин разговаряхме с приятели. Разказвах им за неуспешните опити да направя хляб от брашно, в което има толкова малко глутен, че няма как да събера тестото. Разговорът ни чула възрастна жена, над 80-те...попита ме за какво толкова съм се притеснил. Учудих се с какво пък може да ми помогне тази възрастна жена, че ме пита. Тя обаче настоя да споделя точния проблем и аз ѝ казах за неуспешните опити да изпека хляб. „А, сигурно тестото ти много се разлива...“, каза бабата. Веднага разбрах, че тази жена знае какво говори– не хляб, а палачинка. И тогава тя ми каза: Отиваш на баира ей там и намираш еди коя си билка, има я много. После от общата вода за тестото вадиш един литър и накисваш билката в нея“, каза ми тя“.

  Веселин Илчев се хваща за идеята като удавник за сламка. „Веднага се качихме на баира, намерих билката. Има я много, расте не само там. Върнах се в Хасково и в 2 часа през нощта извиках моите хора да печем хляб. Няма да казвам как ме нарекоха онази нощ“, усмихва се той.

  И чудото се случва. Резултатът е удивителен – хубав, стегнат, добре изпечен хляб. „Разбрах, че съм направил пробива – първият в света безглутенов хляб“, казва младият хасковски бизнесмен.

  „Не казвам обаче коя е билката. Тя е в основата на моята запазена марка, на моята мечта, която успях да осъществя. Тази рецепта ще се пази като тайната на Кока Кола“.

  След успеха Веселин Илчев се връща няколко пъти в същото село, за да търси възрастната жена да ѝ благодари. „ Търсих я много пъти. Не я открих. А толкова исках да й изкажа своята признателност. “, разказва той.

  „След като успяхме с безглутеновия хляб, Златко Пилев ми показа бележника си, в който е отбелязвал количествата брашно за експериментите. 14 300 килограма. Аз за един опит използвах по 10 килограма, така че сметката показва 1430 провала преди успеха. „Не исках да ти показвам колко брашно си използвал досега, за да не се отчайваш“, каза ми Златко Пилев“, разказва Веселин Илчев.

  Историята обаче не свършва дотук. Вечно търсещият Веселин Илчев вече пусна на пазара безглутенов „Дамски хляб“, създаден само с естествени продукти, с масло вместо маргарин, с билки. Изследван е в специализирана лаборатория и има издаден сертификат за качество, в който са отбелязани използваните продукти. „Дамският хляб“ е здравословен  и по-добрата половина на човечеството вече полудя по него. Подготвя се производството и на „Мъжки хляб“, също здравословен и с естествени продукти, с повече протеини. Така че мъжете да не се чувстват пренебрегнати.

  Очаквайте...

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  26 фев 2020
  Последни новини