От х:

Днес в x:

Полазник и кошница с коледарчета за Игнажден в Узунджово

    „Хубав човек ни е дошъл на гости – здрав, прав и честен. Значи годината ще е добра и благодатна“. С тези думи домакинята Николина Павлова от читалище „Пенко Пенков“ посрещна първия гост за деня на днешния празник Игнажден. Импровизираният дом беше посетен от Руско Господинов – бивш началник влак в БДЖ.

    Според традицията обаче от днес до 7 януари – Ивановден не трябва да се правят сватби и годежи, тъй като семейният живот ще тръгне към провал.

    Веднага след пристигане на полазника домакинята нахока по-младите жени да го почерпят веднага. „Хайде, къзъм. Чабоджак, налейте му вино, сложете му да хапне“, реше още 64-годишната жена. Тя пожела здраве и берекет през цялата година за всички, пълни кошари, големи жита и повече деца в селото. „Ката година да ни навестяваш“, заключи възрастната жена, обръщайки се към гостенина.

    Малко след това читалищните дейци и членовете на Пенсионерския клуб „Пандо Ванчев“ трябваше да гласуват в кулинарна изложба за най-добрата погача. Повечето от самодейките бяха приготвили питки. Впечатление правеше питка с формата на кошница с коледарчета. Приготвила я Анастасия Георгиева. Правила я от години всяка Коледа, посрещайки у дома двамата си синове, снахите и тримата си внуци.

    По-късно самодейците от двете организации седнаха на трапезата за да се почерпят за предстоящите празници. Веселиха се и с изпълненията на фолклорната група към читалището - „Вирово“, носеща старото име на Узунджово.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини