От х:

Днес в x:

Хасковлии отбелязаха 173 г. от рождението на Капитан Петко войвода

Изображение 1 от 5

    С поднасяне на цветя хасковлии отбелязаха 173 г. от рождението на Капитан Петко войвода. В ритуала по почитане на годишнината пред паметника на българския хайдушки войвода и революционер се стекоха малцина, предимно представители на Тракийското дружество в Хасково.

    За приноса на Петко Киряков в Национално-освободителните войни и особено към Хасковския регион пред паметника на войводата говори главният уредник на Историческия музей д-р Красимира Узунова. Тя заяви, че Капитан Петко войвода е голямата личност в нашата история и особено тачена в нашия град. „Нека не забравяме този герой, нека го помним винаги. Защото ние обикновените хора ще си отидем от този свят, но такива като него трябва да останат в националната история“, категорична беше д-р Узунова. Тя допълни за нас хасковци е много важен този герой, защото не напразно потомците са издигнали паметник тук, защото той взема много дейно участие в защита на хасковския регион, и по-точно за Хасково, когато се създава реална опасност непосредствено след Освобождението града да бъде нападнат и опустошен от турски башибозуци. Изпратени са и писма от кметове в региона, които го прозовават за съдействие. Тогава той веднага е готов да дойде с четата си в защита на българското население, но за щастие не се наложило такава намеса, разказа още д-р Узунова.

    Един от местните поклонници – журналистът и писател Стайко Черкезов припомни пък спомени от баба Каракирковица – съпруга на Капитан Петко. Той разказа, че при едно от посещенията на революционера в Доган Хисар (Беломорска Тракия) е направен опит да бъде отровен с халва. Той не ял от храната, но като се прибрал вкъщи дал халвата на кучето си, и то починало.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      До
      До ОУ Христо Смирненски
      5 0
      13:12, 18 дек 2017
      Абе Точевски да те питам,защо децата от вторите класове няма да имат тържество за Коледа.
    Последни новини