От х:

Днес в x:

Община Хасково с номинация за антинаграда „Катинар“ за светофара до театъра

    Община Хасково е сред десетте номинирани институции от Програма „Достъп до информация“ за антинаградата „Катинар“. Отрицателният приз е част от присъжданите от 2003-та година награди от Организацията по повод 28-ми септември – международния ден на правото да знам. Наградите са в шест категории. Пет от статуетките във формата на ключ са позитивните отличия за принос в областта на свобода на информацията. Другите две – катинар и вързан на възел ключ, се връчват за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за най-абсурдно и смешно решение.

    Общинската администрация в Хасково е номинирана заради опита си да заблуди както медиите, така и гражданите за разходите за поставянето на LED светофар на бул. „България“ до театъра през 2016 година. Общината обяви официално, че първият светофар с LED осветление в Хасково е на стойност около 35 000 лева. Haskovo.net обаче успя да разобличи опита за лъжа, като поиска от администрацията чрез Закона за достъп до обществена информация копия от платежните документи за съоръжението, монтажа и всички съпътстващи дейности до пускането му в експлоатация. От общинската администрация предоставиха само част от платежните документи, като общата сума бе приблизително равна на предварително обявената.

    Haskovo.net обаче успя да издири още фактури за разходи по светофара, които показаха, че съоръжението е струвало с около 15 000 лева повече от обявеното официално. Публикацията можете да видите тук.

    От общината действително спазиха срока по ЗДОИ от 14 календарни дни и предоставиха исканите книжа, които обаче бяха частични. Така на практика общинската администрация излъга в прав текст за целия размер на платената сума за светофара. След публикацията в Haskovo.net по темата прокуратурата започна разследване на сделката.

    Още три общини от Хасковска област попадат в номинациите за „Катинар“ – Минерални бани, Харманли и Симеоновград. Те обаче са в обща номинация с още 52 институции, които не са отговорили на електронно подаденото заявление и нямат на официалните си страници секция „Достъп до информация“. Член 15а, ал. 2 на ЗДОИ изисква институциите да имат секция за достъп на гражданите до информация на интернет страниците си.

    Номинацията е въз основа на резултатите от проучването на ПДИ в периода 7 февруари – 31 март 2017 г. Данните са актуални към 9 август 2017 г.

    По пет са предложенията за награди в категориите за граждани и неправителствена организация, най-активно използвали ЗДОИ.

    За „Най-добри журналистически материал/ кампания“, свързани с правото на достъп до информация“ има 9 номинации. Предложенията за институция, която  най-добре е организирала предоставянето на информация за граждани, са седем. Една от номинациите в тази категория, която е направена от изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева, е обща за 37 институции. Тя е затова, че са отговорили до 5 дни на електронните заявления в рамките на годишното проучване на ПДИ, предоставили информация, и поддържащи секция „Достъп до информация“.

    За втората антинаграда „Вързан ключ“ за най-абсурден или смешен случай по закона за достъп до информация или решение по заявление в сайта на Програмата са направени 9 номинации.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (29)

    • 1
      Мд
      мда
      55 -6
      08:50, 27 сеп 2017
      Светофарът е грабнал антинаградата , щото още не сте видели двора на Рилски!!!Пропадане на терена и разчепатени плочки около новото игрище!!!Къде са сега Манолова , кмета , областния и оная световно неизвестна депутатка , дето рязаха лентата?!?
      И ако състоянието на двора , само седмица след началото на учебната година е критерий за качеството на цялостния ремонт , то да излезе отговорен отговорник и да признае крие ли риск обучението на децата ни в това училище?!?След някой друг ден ще стартира отопление на сградата- на газ!Ами ако и там има пропадане ,както на двора?!?!?
      Проблемът е сериозен , касае се за здравето и живота на децата ни!!!
      Пак казвам - не се касае толкова за разнебитените плочки на двора- тях явно ще дойдат същите онези , дето препускаха да влезнат в обещаните срокове и пак ще замажат положението.....
      МОЛЯ ЗА ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЕНА ПРОВЕРКА НА ГОДНОСТТА НА УЧИЛИЩЕ ИВАН РИЛСКИ СЛЕД ИЗВЪРШЕНИЯ РЕМОНТ!!!
      • Ис
        истинските награди са:
        35 -11
        11:23, 27 сеп 2017
        Община Хасково заслужава наградата "Най-бързо пропадаща община", а кмета безапелационно печели наградата "Най-провален кмет". За Хасково остава наградата "Най-затъващ град".
      • Jo
        jo
        8 -3
        22:03, 27 сеп 2017
        Ерата на Г.Иванов наближава,усещате ли???...Каквото и да си говорим той направи града(нашето малко село).И улици... и като архитектурна гледна точка....точка по въпроса.
      • Не
        Незапознат
        0 -3
        23:14, 27 сеп 2017
        Още от сега ли?Стига де!!!
    • 2
      За
      Запознат
      16 -19
      09:09, 27 сеп 2017
      Къде в двора на училището видя плочки? Има червена специална настилка. Плочките са в парка зад училището, който не е двор на училището и не е бил ремонтиран по проекта.
      Хайде да не си измисляме проблеми
      • За
        Запознат - ама дръг път !
        24 -4
        09:27, 27 сеп 2017
        Приятел, иди се разходи ... ! Плочки има между двете площадки - пропаднали !
        Чиновете не им стигали, носили от старите чинове, а за организация в училището - 0 НУЛА !
        Не само там предполагам, но вчера децата закусвали - ДОМАТ !?!?! /в торбичка/ !!! - ЦЯЛ ДОМАТ ?!?!?!
      • Чи
        читател
        18 0
        09:35, 27 сеп 2017
        Да вярно е аз също видях пропадналите плочни между игрището. Един дъжд заваля и се видя колко качествено е работено, а идва зимния период. Няма начин учителките и директора да не са забелязали .Само че дали ще го оправят не се знае
      • Jo
        John
        2 -11
        09:43, 27 сеп 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Не
        Незапознат
        1 -1
        23:16, 27 сеп 2017
        Не само домат са давали.Също по едно киви или морков например.И не само там.Зеленчуци и плодове се раздават допълнително но по схема "Училищен плод".Не знам дали тази година ще има такава.Но и да има още е рано за нея.Някой път и закуската е подобна.По нататък ще се избегне комбинацията в един и същи ден да е плод или зеленчук едновременно по програма и закуска.
    • 3
      АТ
      а ти видя ли
      23 0
      09:22, 27 сеп 2017
      Не говоря за каменната настилка откъм парка , става въпрос за пропадналия терен и плочки около червената настилка на игрището!Особено очевАдно е около осветителните тела и до основите на самото училище!
      Ама нека медиите да отидат и снимат , достъпът до двора е свободен.....
      Тогава да видим кой говори празни приказки , щото всички родители и учители , които вчера и днес са прекосили двора с игрището няма как да не са видели поразиите по плочките....
    • 4
      За
      Запознат
      14 -9
      09:51, 27 сеп 2017
      Заслужен приз да бай Добри.....ха ха ха
      • Ке
        Келеш
        19 -6
        13:14, 27 сеп 2017
        Достоен приз за гербажийската администрация на Община Хасково! То цялата държава управляват в лъжи и измами !Изборите печелят с лъжи и т.н. !
        Адмирации за Хасково нет , все така непримирими и търсещи истината бъдете!
    • 5
      А
      а
      36 -9
      10:47, 27 сеп 2017
      Делянчо,Делянчоооо ( Добрев ) много бързо искаш да настигнеш парите на господаря си- *******,а си му само пудел и паж
    • 6
      Ап
      Апогей
      31 -10
      11:00, 27 сеп 2017
      Няма друго какво да изкарат против кмета и се захванали с един светофар, който пък е супер модерен.Ако кмета си отвори устата за крадените милиони от партийците в общината герб ще се сринат. Един джаз концерт за 2 часа на замчето Милена струва 48 000 лв.
      • Дж
        Джонсън
        0 0
        08:26, 28 сеп 2017
        Ако имаш доказателства за злоупотреби представи ги на прокуратурата, ако нямаш клеветиш една достойна жена !
    • 7
      Ди
      ДИР БГ
      39 -5
      11:07, 27 сеп 2017
      Община Хасково е подчинена на един приятелско-роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и на депутата от управляващата партия Делян Добрев.

      Това заяви пред "България он еър" депутатът от "БСП за България" Елена Йончева.

      Кумата на г-н Добрев е секретар на общината, кумецът му е заместник-кмет, вторият заместник-кмет е бивш съдружник на Добрев и негов съученик, председателят на Общинската избирателна комисия е кум, изброи депутатът от левицата.

      Преди дни ръководството на ГЕРБ в града свали доверието си от кмета Беливанов, който на последните избори бе издигнат от партията. Централното ръководство застана зад местната структура. Вчера Цветан Цветанов обясни, че Хасково изостава с усвояването на еврофондовете и затова е отговорен кметът.

      Йончева разкри още факти - че близки до Добрев са печелили обществени поръчки в сферата на саниране, строителство и ремонт на пътища и строителство на сметища. Тя добави, че, според нея, кметът се опитва да се еманципира от ситуацията и зависимостите си към Добрев.
    • 8
      Ра
      Раковски
      21 -3
      11:17, 27 сеп 2017
      Молим Общината и на булевард Раковски да монтирате модерен светофар, все пак повечето поток от коли влизащи в града е именно по този булевард! Ние не сме против харченето на пари за модернизация на града. А крадците да си викат дръжте крадеца!
    • 9
      Съ
      СЪРДЕЧЕН ПОЗДРАВ
      21 -4
      12:13, 27 сеп 2017
      Утре ще излезне списъка до девето коляно родата на Балкански, пиярката, диреторката и компания!
      • Ма
        малеиии
        1 0
        20:31, 27 сеп 2017
        Ха да видим.
    • 10
      Ас
      ася
      14 -19
      13:27, 27 сеп 2017
      и защо Общината да е виновна за некачествения ремо... Виж коментара
      • За
        защото
        22 -3
        13:44, 27 сеп 2017
        Защото общината е възложител и е редно да е оказван контрол докато тече ремонта и после при приемането на обекта!!
        Ясно!
        И ако от качеството на ремонта зависи здравето на детето ми , не ме интересува ала-бала думи като твоите!
        Искаме истината и най-вече кой носи отговорност за разпадащия се двор!
        Остава ни да се молим да не се случи същото и със самото училище......
    • 11
      Сл
      СЛИЖИТЕЛA
      19 -5
      13:55, 27 сеп 2017
      Ако има кмет нека да спре интернета на чиновниците на беливанов и няма да има писане на простотии.те се хранят от нашите пари ,не да пи6ат коментари ,а да работят,ако въобше знаят какво.рибата се вмирисва от главата беливанов
      .
    • 12
      Sl
      Slujitel
      20 -7
      14:09, 27 сеп 2017
      Миленооо нали си кмет сега спирай интернета, скрий и унищожавай документи, виж кво още можеш да изкараш да използва партията против истинския кмет на града, поправяй документи и т.н. Нали затова използвахте момента да го няма! Лъжете като ц***** с платени публикации, но хората не са прости и плитки като вас
    • 13
      На
      На почивка съм
      16 -17
      14:18, 27 сеп 2017
      Някой да не го е вързал в Монако? Целия град се тресе, нормален човек веднага би прекратил това пътуване и да се върне.Ама как ще си развали почивката, какво го интересува града.
    • 14
      Чо
      Чобанина
      13 -17
      14:38, 27 сеп 2017
      По некадърен кмет от Добри Беливанов не сме имали.... Виж коментара
      • Еж
        Ежко
        23 -3
        15:12, 27 сеп 2017
        Те не го издигнаха а го набутаха,като мислеха че ще е послушен.
    • 15
      Дя
      Дядо Щукар
      6 -3
      20:17, 27 сеп 2017
      Беливанката се оказа лош играч остави се тоа Хитрец и мошенник Стаматов да го използува и да го ХЪРЗУЛНЕ с тая екскурзия до Монако Голям Резил за Беливанката Но той се оказа и голям ГьОНСУРАТ след фала с Маонако и Стаматов би следвало на секундата да ИЗЧЕЗНЕот ОБЩИНАТА Герберите начело с това МОМЧЕНЦЕ Делянчо се изложиха страхотнос този избор Беливанката удари такъв удар на партия Герб че 50 г никой Хасковлия няма да помисли за тази партия Има и нещо друго след този резил Бойко и Цецо трябва да сменят ДЕЛЯНЧА заради този страшен фал и да определят Иво Димов за обл координатор на Герб
    • 16
      Со
      СОЦИАЛИСТ
      2 -3
      21:35, 27 сеп 2017
      Добри,голяма награда ще имаш от младежите и подрастващите на хасково и от твоите внуци запроцъфтяването на хасково през твоето царуване,или пък ше бъдеш щастлив защото........
    • 17
      Ди
      димо
      0 0
      09:52, 28 сеп 2017
      Ние от Харманли не сме съгласни да сме на заден план.При нас също сложиха светофар-организацията на движението е невиждано чудо-престрояваш се в една лента но след преминаване на кръстовището ти се налага да идеш в друга.Имам чувството ,че плана за светофара е правен от някаква осеменителка.

    Случаен виц

    Последни новини