От х:

Днес в x:

Вдигат първия паметник на легендарният ген. Иванов в Свиленград с метал от гилзи

    Първият паметник на героя от Одрин- българския генерал Никола Иванов ще бъде издигнат в Свиленград, съобщиха от местното кметство.

    Откриваното му ще е по повод 105-та годишнина от Балканската война и освобождението на Свиленград. Общината планира  офциалната церемония да е на празника на града – 5 октомври.  

    Генерал Никола Иванов е един от най-добре подготвените офицери  у нас след Освобождението, ръководил Втора българска армия по време на първата балканска война за обединението на България, допринесъл  за изграждането на Българската армия. Благодарение на неговия стратегически план през 1913 г. е превзета смятаната дотогава за непревземаема Одринска крепост. 

    Фигурата на генерала на кон в реални размери ще бъде поставена върху  16-тонен мраморен постамент. Основата вече е монтиран на зелената площ до стария мост на р. Марица. Моделът на паметника е готов от  глина. Предстои  да  бъде отлят от месинг. За целта 

     Министерство на отбраната чрез вoeнния миниcтъp Kpacимиp Kapaĸaчaнoв  подари  oĸoлo 1,6 тoнa гилзи на община Свиленград, за да бъде се извлечен от тях металът, който ще послужи за паметника. Изработката му е поверена на скулптора Дишĸo Дишĸoв, автор и нa пaмeтниĸa нa xaн Aлцeĸ в итaлиaнcĸaтa oбщинa Чeлe ди Бyлгepия, открит миналата година. 

    Необходимите средства за издигането на монумента са около 150 000 лева.  Община Свиленград вече е осигурила една трета от сумата - 50 000 лева. Останалите средства се събират от дарения. Ротари клуб Свиленград е дарил 3 000 лв. за инвестиционния проект. Своя принос е дал и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград. 

    Фондация „Въздигане” също се присъединява към инициативата с ангажимента за събирането на  половината от необходимата сума - около 75 000 лв. До момента набраните средства са  около 25 000 лв. За да бъдата набавени и останалите е подета инициатива от Фондацията, при която всеки дарител ще получи срещу 20 лева посребрена монета от специалната серия с peлeфния oбpaз нa гeн.Никола Иванов. 

    Монетите могат да се  пopъчaт  чpeз cпeциaлнa фopмa нa caйтa нa Фoндaциятa https://vazdigane.bg. 

    Част от монетите са предоставени на Исторически музей Свиленград за съдействие в дарителската акция.  Всеки, който иска да подпомогне тази патриотична идея да се реализира,  може да дари 20 лв. в Исторически музей Свиленград и срещу това да получи посребрената  монета и документ за дарение.

    Πo-гoлямo дapeниe мoжe дa ce нaпpaви диpeĸтнo в oтĸpитaтa дapитeлcĸa cмeтĸa в Бaнĸa ДCK, IBAN: BG 91STSA93000022207475.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини