От х:

Днес в x:

8 °C

България работи по 5 приоритета за председателството на ЕС

Премиерите на Естония, България и Австрия представиха 18-месечната програма на председателството на Съвета на ЕС.

Това съобщи министърът за българското председателство на Съвета Лиляна Павлова в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.

Пет са приоритетите - икономическо развитие и растеж, сигурност и миграция, икономически и енергиен съюз, промените на климата и Европа като глобален играч на световната сцена, уточни тя. 

Тримата премиери обсъдиха приоритетите. Беше изразена ясната воля, че ще работим в партньорство, в духа на търсене на баланс, консенсус и единство по всички важни въпроси, добави Павлова, цитирана от БТА. 

По нейните думи тримата премиери са отбелязали, че триото на председателството се поема в турбулентен момент за Европа. Трябва да обединим усилията си, особено по отношение на сигурността, миграцията и обстановката на Западните Балкани, коментира министърът.

Естония поема председателството от 1 юли, а от 1 януари догодина Съветът на ЕС ще бъде оглавен от България. От юли догодина начело на институцията застава Австрия. 

Теми от европейския дневен ред бяха акцент и на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Кралство Швеция Стефан Льовен в Брюксел.
Двамата разговаряха в рамките на провеждащото се в белгийската столица заседание на Европейския съвет.

Премиерът Борисов специално обърна внимание на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Той подчерта, че правителството е сериозно ангажирано с подготовката за успешното му провеждане, така че то да бъде полезно за европейското семейство. 

На срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Швеция. 

Министър-председателят Борисов запозна своя колега с основните приоритети, по които кабинетът ще работи по време на четиригодишния си мандат. Премиерът изтъкна и усилията на страната ни за влизане в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген.

В рамките на разговора беше обсъдена мигрантската тема, както и ситуацията на Балканите, въпросите за сигурността в Европа и борбата срещу тероризма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини