От х:

Днес в x:

13 °C

Като най-бедни в ЕС сме в топ 5 по скъпо председателство

България, която ще поеме председателството на ЕС за шест месеца догодина, вече се класира на пето място по най-скъпа подготовка. Класацията се води от Франция (171 млн. евро), Холандия (150 млн. евро), Полша (115 млн. евро) и Испания (100 млн. евро). При повечето държави евродомакинството е струвало до 70 млн. евро, пише в-к "Сега".

Странно е, че най-бедната в ЕС страна е сред първите по разточителност на фона на ниски цени за труд, стоки. Ресорният министър Лиляна Павлова обаче смята, че разходите на страната ни са скромни и че не бива да пестим за престижния форум. Тя даде да се разбере, че шансовете българското председателство на ЕС да се вмести в прогнозираните 150 млн. лв. стават все по-малки заради очертаващото се увеличение на разходите около ремонта на НДК и гарантиране на мерките за сигурност. 

Междувременно Павлова призова българските фирми да спонсорират събитието със собствено производство - от вино, ракия, храни и сувенири до принтери, монитори и кафе-машини - и така да си направят реклама пред "европейската аудитория".

Най-вероятно ще се наложи да се увеличи капиталът на НДК с още няколко милиона лева. До този момент са отпуснати 20 млн. лв., но те не са за ремонта на цялата сграда, а само на местата, които ще бъдат използвани за председателството - най-вече горни етажи. Според Павлова при ремонта на зданието са изскочили още неща за оправяне, но те нямало да забавят съществено обновяването му. 

Другото перо за оскъпяване е сигурността на делегатите. В страната се очакват да пристигнат 22 000 участници. Българското председателство предвижда да се направи нова обща поръчка за сигурност и защита от кибератаки. Необходими са пари за видеонаблюдение, за наемане на още шофьори и охранители за НСО. Има вариант да се ползват и шофьори на Министерството на отбраната, научи "Сега". Те ще идват по различно време през полугодието, като пикът ще е през май или април догодина, когато за месец в България ще дойдат 6000 гости. Остава неясно защо всички тези разноски не са били планирани навреме.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини