От х:

Днес в x:

14 °C

Търсим и спонсори за председателството ни на ЕС

Въпреки че е одобрен бюджет от 150 млн. лв. за председателството на ЕС, България ще разчита на спонсори за осигуряването на част от логистиката и материалите за събитията.

Министърът за председателството Лиляна Павлова е изпратила на 9 юни до браншови организации покани да дарят различни артикули и услуги, като срещу това имената им ще бъдат публикувани на официалната страница на събитието. Новината съобщи OFFNews и бе потвърдена пред "Сега" от министерството.

В заявката са посочени 60 продукта, като рекламни и брандирани материали, химикалки, тефтерчета и напитки, тоалетна хартия, течен сапун, салфетки и хартия за ръце. Според министерството в това няма нищо нередно, защото такава била практиката и в други държави, които напоследък са председателствали ЕС.

В бюджета за председателството на България, който е в топ 5 на най-скъпите, са заделени близо 1.5 млн. лв. за рекламни материали, а за кетъринг са предвидени 1.7 млн. лв. Не е ясно защо и колко пари няма да достигнат, че се налага търсене на спонсори. От министерството твърдят, че държавата "няма да има никакъв финансов ангажимент към заявилите желание за партньорство", защото спонсорството ще бъде "безвъзмездно". Компаниите само ще получат възможност да се прочуят в Европа чрез продуктово позициониране. "Логото на компаниите, които ще подпомогнат председателството, ще останат на сайта (му) през целия 6-месечен период", пише в отговора.

Източник в министерството обясни, че бюджетът за председателството не е променян - по 50 млн. лв. на година. Но тъй като миналата година са похарчени само 6 млн. лв., сумата е преразпределена за по-ударно харчене тази година, която е решаваща за подготовката. У нас ще има 200 европейски срещи, за които ще се използват спонсорските продукти. Но още 1500 срещи под българско председателство ще има и в Брюксел. Там финансирането би трябвало да е изцяло европейско, като се изключат разходите за подсиления щат с още 200 души, командировани от България.

Actualno.com припомня, че се очаква на 23 юни 2017 г. да бъде подписана и официалната Програма на триото председателстващи страни.

Основните акценти в Програмата са свързани с:

- Съюз на работни места, растеж и конкурентоспособност, с фокус върху единния пазар, предприемачеството и създаване на работни места, устойчива околна среда, инвестиране в бъдещето, икономически и паричен съюз;

- Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани с фокус върху социалното измерение, и по-специално към Европейския стълб за социални права, равното третиране и недискриминацията, насърчаване на социалната справедливост, борбата срещу бедността и социалното изключване; равенството на половете; модернизиране на обучението, отчитайки ролята на учителите и училищните лидери и т.н.;

- Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата;

- Съюз на свобода, сигурност и правосъдие и Съюзът като мощен фактор на световната сцена с фокус върху прилагането на Глобалната стратегия на ЕС; миграцията; разширяването и Западни Балкани; стабилизиране на съседните на ЕС региони; засилване на сътрудничеството отвъд съседните на ЕС региони; политиката за сътрудничество и развитие и търговията.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини