От х:

Днес в x:

11 °C

Мария Габриел остава еврокомисар, Павлова влиза в ЕП. Преглед на печата

Решението на Мария Габриел да остане еврокомисар и влизането на нейно място на Лиляна Павлова като евродепутат е сред тематичните акценти на вестниците във вторник.

"Еврокомисарят Мария Габриел се отказва от мястото си в Европейския парламент. Това обяви самата тя в предаването "Лице в лице" по bTV... "Решението ми е да остана еврокомисар. Искам до края на мандата на тази комисия да карам за България да се говори с гордост, с уважение за това, че е активна и отстоява силни каузи, и че работи за политики, които не са абстрактни", аргументира се българският еврокомисар. Тя напомни, че нейната кауза е "уважавана България в Европа". Предстоят поне 5-6 месеца до съставянето на новата ЕК. Въпросът, който аз си зададох, е, може ли България в този момент, когато един говорят за намаляване на броя на еврокомисарите, други говорят, че следват важни решения за чакалнята на еврозоната, за механизма за сътрудничество, за Шенген..." - в. "24 часа".

"Не мога да си позволя да не остана комисар, не мога да си позволя България да остане без представител в Европейската комисия, посочи Мария Габриел. И разкри, че сутринта е говорила за това решение с премиера Бойко Борисов. Габриел подчерта, че поема риск, освобождавайки мястото си в Европарламента, но е готова на него. Преговорите за ръководство на европейските институции няма да са ясни, разкри Мария Габриел. И посочи, че ГЕРБ, като част от ЕНП, ще държат на кандидатурата на Манфред Вебер. Много бих искала регионът на Централна и Източна Европа да бъде представен в ръководството на евроинституциите, не може само представители на Франция, Дания и други западноевропейски страни да са там, подчерта тя. ГЕРБ е жив организъм, той трябва и ще продължи да се развива. Но трябва тясна връзка с хората, дневният ред на България не може да не бъде дневният ред на Европа, каза още Мария Габриел. Тя подчерта, че след Борисов няма какво да добави към оставката на Цветан Цветанов. Според Габриел няма нужда от прекалено бичуване там, където са показани слабости и грешки. Всеки е допринесъл по някакъв начин в кампанията, смята тя. Когато става дума за защита на националния интерес, трябва да сме като един в Европарламента, категорична е избраната за евродепутат от ГЕРБ." - в. "Стандарт".

"Лиляна Павлова: Ако не в първата, щях да вляза в десетата минута на мача Мария Габриел трябваше да вземе това решение - избраните за евродепутати еврокомисари трябва да направят своя избор, защото не могат да заемат и двете позиции. Аз разбрах, че ставам евродепутат днес, когато беше взето това решение. Дали ще влезеш в първата или в десетата минута от мача, важното е да си загрял добре, заяви Лиляна Павлова пред БНТ, след като стана ясно, че тя става евродепутат, а водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел остава еврокомисар... България трябва да бъде представена със своите достойни кандидати във всички европейски институции, допълни Павлова. По въпроса за обединението със СДС за евроизборите, Павлова заяви: "Вярвам, че това е една правилно протегната ръка към това да имаме обединение в дясното, защото България има нужда не да търсим какво ни дели, а какво ни обединява." Тази коалиция доказа, че работи - така Павлова отговори на въпроса дали обединението на ГЕРБ с десницата ще продължи и на предстоящите местни избори през октомври..." - в. "Труд".

"...Лиляна Павлова коментира и оставката на втория човек в ГЕРБ - зам.-председателят Цветан Цветанов. "Витаеше във въздуха, че има някакво напрежение, че има някакво недоверие между г-н Борисов и г-н Цветанов. Но това е въпрос на отношения, които двамата са градили с години. ГЕРБ е преди всичко на хората, които са част от тази партия", обясни Павлова. И каза още: "Да, г-н Цветанов беше мотор, един организационен двигател, но той е част от една огромна пирамида, хора със сърце и душа, които са двигатели на тази партия." - в. "Сега".

Случаят с пострадалите от граната деца също е сред актуалните теми.

"Майката на шестгодишната Катерина, която пострада сериозно на стадион "Доростол" в Силистра докато гледаше полицейска демонстрация с гранати, иска възмездие. Семейството на момиченцето възнамерява да съди виновните за нелепия инцидент. Още не е ясно кой точно е отговорен за това, че дефектната граната избухна на метри от деца на предучилщна възраст, доведени от детските грпадини да гледат полицейска демонстрация по залавяне на бандити, организирана с възпитателна цел. От трите обгорени деца, най-тежко продължава е да състоянието на Катерина, която пети ден лежи в клиника в Русе. Според лекарския екип, натоварен с лечението й, детето ще продължи да бъде хоспитализирано. Още не е ясно дали степента на 8% процентните изгаряния по тялото на момиченцето ще преминанат без да се правят пластични операции, призна лекуващият лекар доктор Наско Тютюнджиев. Днес на Катерина ще бъдат направени превързки под пълна упойка и ще се установи състоянието на раните й." - в. "Стандарт".

"Министърът на вътрешните работи Младен Маринов се извини на родителите на пострадалите от граната деца, при демонстрация за обезвреждане на престъпници, направена от полицаи в Силистра. При инцидента леко бяха ранени две деца, а момиченце на шест години още е в болницата в Русе, със сериозни изгаряния по дясната половина от тялото. Пламтящо парче от взривена при демонстрацията светлинно-звукова граната запали якето на детето, което било сред зрителите. Днес пред д-р Наско Тютюнджиев от отделение "Пластично-възстановителна хирургия" каза, че на детето са сменени превръзките под пълна упойка, за да не изпитва болка. "Изгарянето не е толкова дълбоко и се надяваме, че с превръзки ще могат да се овладеят нещата и няма да се стигне до пластики. Поне няколко дена ще лежи в отделението, след което може да бъде изписано и да идва на превръзки", каза още лекарят. Министър Маринов изрази загриженост и съжаление, че от една добра идея се е стигнало до такъв резултат. Според него граната е била дефектна или стара. Разследването по случая продължава, а Маринов забрани използването на пиротехника на подобни демонстрации на МВР. Заради инцидента временно е отстранен и директорът на полицията в Силистра. Между временно днес майката на детето обяви пред БНТ и Би Ти Ви, че иска да знае кои са отговорните полицаи и ще съди МВР. Днес при детето на свиждане са дошли и полицаи, изразили готовност да помогнат с пари и каквото е необходимо." - в. "Дневник".

Всекидневниците отделят място и на равносметката на СДС за евроизборите.

"СДС най-вероятно ще се яви заедно с ГЕРБ на повечето места на местните избори през есента. Това заяви лидерът на партията Румен Христов днес, след като обяви, че на "трудните" европейки избори съюзът е бил успешен. СДС има един евродепутат - Александър Йорданов, който бе шести в евролистата на ГЕРБ. Макар да каза, че все още няма решение и разговорите са бегли, Румен Христов заяви, цитиран от "Фокус": "Очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива. Най-вероятно да се развива. Ние имаме едно решение, което дава свобода на нашите местни структури да решават по какъв начин ще се явят наесен за местните избори, като забраната е към БСП и ДПС. На повечето места най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това го искат нашите структури и структурите на ГЕРБ. Местната власт е изключително важна." В отговор на въпрос на журналисти за Румен Христов каза, че ако СДС е бил в коалиция с "Демократична България", са щели да имат двама или повече евродепутати, но били водени преговори и условията били унизителни за СДС. По думите му в политиката трябва да се постъпва рационално. Според Владимир Кисьов СДС е успял да активизира не само твърдото си ядро, но и голяма периферия, която е била обезверена. От СДС обявиха, че ще работят за членство на България в еврозоната и Шенген." - в. "Дневник".

"СДС вероятно ще се коалира с ГЕРБ и за местния вот. Решението предстои да бъде взето, съобщи председателят на партията Румен Христов на първата пресконференция на сините след изборите за европарламент. От синята партия отчитат като заслуга на сегашната им коалиция вкарването на един евродепутат. "Ще работим за повече интеграция, за обединена Европа, членството на България в еврозоната и Шенген. Основната ни цел обаче е за европейски граждани с европейски доходи", каза Христов. "За нас резултатът от тези избори е успех, защото успяхме да спрем похода на БСП към властта", допълни той. И заяви, че сините са изключително доволни, защото десницата е запазила своето преобладаващо мнозинство в ЕП. "В ЕП ще имаме седем представители на десницата - 6 от ГЕРБ и СДС и един от "Демократична България". Това означава, че България ще даде повече десни депутати, повече депутати в ЕНП, отколкото дава Холандия със своя десен премиер", обяви Румен Христов и подчерта, че СДС има потенциал постепенно да започне да се възражда." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хи
    Хиената
    3 0
    11:36, 4 юни 2019
    Долни гербаджийски номера ! Като всичките на дебеловратата арогантна мутра Бойко. Нали хората за нея гласуваха бе цървул , какво ми слагаш там тез свини сега ?
  • 2
    Де
    Дечо Таралежков
    2 0
    11:57, 4 юни 2019
    Дебеланата най после се уреди Сега по скрито ще може да пътува до Барцелона където е хотелчето и пък и ще наглежда там имоита на още един приятел
Последни новини