От х:

Днес в x:

Правителство или избори: какво се разбра в неделя вечер от пропадналите преговори

Буквално в последния момент - часове преди кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел да отиде при президента, за да получи и да върне изпълнен мандат за правителство - от партията на Бойко Борисов обявиха в неделя вечер в 21 часа, че преговорите са се провалили. Същото потвърдиха и от "Продължаваме промяната - Демократична България" в 22 часа. Партньорите обаче се разминаха във версиите каква е причината и дадоха различни аргументи.

Дали това означава предсрочни избори обаче все още няма финален отговор, защото и двете страни оставиха възможност за промяна в позициите. ГЕРБ поставиха ултиматум до понеделник (18 март) на обед - 12 часа - преди Габриел да влезе при президента, но реално те имат седмица, в която могат да приключат преговорите, ако тя не върне мандата веднага.

Очаква се и реакция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който не е коментирал темата, а лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" го призоваха "да се намеси".

Какво се разбра в неделя вечер от официалните извънредни изяви на преговарящите за продължаване на съвместно управление:

- Съставът на правителството според ГЕРБ е провалил разговорите, като според тях той е бил оставен за финала и че много от предложенията им са били отхвърляни. Габриел няколко пъти каза, че те искат да бъдат приети като "равнопоставен партньор" в управлението, а Деница Сачева (част от преговорния екип) заяви, че "Продължаваме промяната - Демократична България" "искат да притежават цялата власт на всяка цена и да не я споделят".

- Според "Продължаваме промяната - Демократична България" преговорите са спрели заради отказ на ГЕРБ да бъде подписан сега документ за общото споделяне на властта. Те казаха, че в неделя (17 март) в 18 часа преговорният екип на ГЕРБ е заявил, че това ще стане в неопределено време. Отричат да имат претенции към състава на кабинета и казаха, че са отстъпили към партньорите министрите на вътрешните работи, на екологията, на образованието, на културата и на иновациите и растежа (по думите на Кирил Петков).
- От коалицията останаха "умерени оптимисти" (по думите на Асен Василев), че все още има възможности да се договорят за кабинет "Габриел", като продължат разговорите, и да работят по текста на общото споразумение, което са редактирали заедно през последните дни.- "Продължаваме промяната - Демократична България" разпространиха публично последния работен вариант на "Споразумение за съвместно управление и механизъм за вземане на решения"
- Христо Иванов намекна на брифинга, че спорният въпрос в обсъждания документ е механизмът, по който да се правят номинациите за органите, които се избират с 160 гласа, и ролята на ДПС в него. Той подчерта: "Ние не си поставяме за цел да изолираме ДПС. Смятаме, че който даде най-добрите кандидатури, те трябва да бъдат подкрепени и ако това кандидатура на ДПС - чудесно. Мисля, че ще бъде победа за всички, ако видим от ДПС да бъде излъчена кандидатура, за която няма никакви съмнения за корупция."

- Според ГЕРБ, ако няма правителство с първия мандат, ще се стигне до предсрочни избори, защото те няма да подкрепят кабинет с втория или третия.

- "Продължаваме промяната - Демократична България" държат да има подписан "договор" за управление, преди да гласуват правителство, за да гарантира съдебната реформа, смените в регулаторите, законодателни промени за службите.

- Разпространеното споразумение потвърждава, че Мария Габриел освен премиер би останала и министър на външните работи, а Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    1 0
    10:05, 18 мар 2024
    Долните свини продължават да се гаврят с простия откъсан болен и задръстен народ . Давайте свини ! Мачкайте тоз прост народ , те пак ще гласуват за убиеца Бойко .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини