От х:

Днес в x:

8 °C

Лиляна Павлова номинирана за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Правителството номинира Лиляна Павлова за заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Правителството аргументира избора си с факта, че Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни. Тя има и опит във финансовото управление, в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Министърът на финансите Владислав Горанов трябва да уведоми Банката за това решение, след съгласуване със страните от избирателната група на Европейската инвестиционна банка, в която е включена и страната ни.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.

Съгласно Временното споразумение, ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през месец септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите.

Павлова беше на седма позиция в листата на ГЕРБ за евроизборите. В понеделник, след като водачът на листата Мария Габриел обяви, че остава еврокомисар, стана ясно, че Лиляна Павлова влиза в ЕП. 

Малко по-късно тя заяви, че е научила за това след решението на Мария Габриел.

Следващият в листата е Емил Радев, който беше евродепутат в последния Европейски парламент. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бо
    Борис Павлов
    5 -1
    17:44, 5 юни 2019
    Боже боже какви времена дойдоха докъде я докарахме тази държава
  • 2
    12
    123
    6 0
    04:46, 6 юни 2019
    Дебелана Павлова е по опасна и от Цветанов.Открадна доста милиони от магистралните пари.Дебела и гадна персона много арогантна. Тя е виновна за хаоса в ТОЛ системата. Баща и и брат и доставяха камерите по пътищата и ги смениха с по "хубави" два пъти за сметка на държавата без да са работили нито минута.Сега ще краде още по успешно.Кой ли я бута на това сладко и добре платено местенце въпреки абсолютната некадърност и наглост.
Последни новини