От х:

Днес в x:

8 °C

Европредседателството – с ясни приоритети и нужда от допълнителни пари

Подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС върви със забавяния и нужда от допълнителни средства в няколко посоки, но пък вече има ясни политически приоритети. Това стана ясно от думите на ресорния министър Лиляна Павлова в студиото на „Тази сутрин”.

Въпреки всичко, тя изрази надежда, че няма да бъде надхвърлен бюджетът на председателството, който е в размер на 150 млн. лв. „Нашият бюджет, ако го сравним с други държави, е доста приличен, даже скромен”, отбеляза тя.

Натиск върху финансовата рамка се очертава по три основни причини. На първо място е, че капиталът на избраният за основна сграда на председателството Национален дворец на културата ще трябва да се увеличи с още няколко милиона лева, тъй като първоначалните разчети са били по прогнозна стойност преди обществената поръчка за ремонта му.

Освен това, първоначално въобще не е било предвидено изграждането на пресцентър с над 240 работни места и инфраструктура за пряко телевизионно предаване по сателит. Ще се прави и нова обща поръчка за сигурност и защита от кибератаки.

По думите на Павлова голяма част от забавянията са нормални с оглед допълнителната работа, която изискват част от започнатите ремонти.

В същото време, тя подчерта, че има сериозен напредък по другите два аспекта на подготовката за председателството – по отношение на политиките и на хората, които ще отговарят за конкретната работа пред шестте месеца.

Лиляна Павлова посочи, че в екипа й влизат хора, които по-рано са работили по подготовката заедно с министрите Меглена Кунева и Деница Златева. Различните ведомства са определили 1200 души, които предстои да бъдат обучени за конкретните си задачи. Предстои и да бъде назначен зам.-министър, който да представя страната в Европейския парламент. Друг пък ще бъде експерт от сектор „Сигурност”.

„На 31 май поканих (представители на) Естония и Австрия, проведохме окончателно пленарно заседание на триото на съвета. На 1 юни сме с готови приоритети и ясна политическа визия”, подчерта Лиляна Павлова.

Тя отбеляза, че България ще председателства Съвета на ЕС в сложен момент за Балканите, Европа и целия свят. „Ние по никакъв начин не сме домакини, не е като да сме домакини на спортно състезание, поемаме това председателство в тежки времена. Ние трябва да сме балансьорът, не този, който налага едно или друго решение”, подчерта Павлова.

По думите й една от темите за нашата страна ще са Западните Балкани. „България е естествен лидер, ние сме най-проевропейската държава на Балканите, като външна граница на Европа сме призовани да помогнем на тези хора, влиянието, което им се оказва от всички страни извън Европа е много силно”, обясни министърът.

Тя излезе с призив към опозиционните политици и всички критици на настоящата власт: „Докато имаме българи, които просто петнят името на България – дали в ЕП и Европа, дали в други държави, България ще бъде разглеждана като най-бедната, най-корумпираната, най-ужасната държава. (…) Да говорим за България това, което искаме да чуваме за България – че България е с богато културно-историческо наследство, че е една стабилна и добре развиваща се държава.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини