От х:

Днес в x:

13 °C

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова коментира пред БНТ, че страната ни поставя темата за европерспективата на Западните Балкани като една от основните по време на предесдателството.

Важен момент от дневния ред е това България да стане дигитален хъб за Западните Балкани. Става въпрос за това да станем IT аутсорсинг дестинация.

Коридор №8 и други проекти за свързаност са част от темите, обсъждани по време на съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица. "Даваме заявка Българското председателство да бъде балканско председателство. В същия момент трябва да сме много честни. Не трябва да даваме фалшиви очаквания. Темата е сложена високо в дневния ред", коментира Павлова.Поставени са шест приоритета - пътна свързаност, както Коридор №8, така и ЖП свързаност, така и въздушни връзки, енергийна свързаност, образователна и дигитална свързаност. Перспективата е икономическо развитие и свързаност. "Това ще подпомогне туризма, това ще подпомогне бизнеса и икономиката", обясни Лиляна Павлова.

Ние ще настояваме за това не само да остане кохезионната политика, но и да продължи да предоставя безвъзмездно финансиране на държави по-скоро присъединили се, допълни Павлова. Този тип инструменти и този тип фондове трябва да могат да бъдат отворени и към държавите от Западните Блакани. На 6 и 7 декември ще се проведе голяма среща с лидерите на Западните Балкани и Световната банка и това ще е една от темите там - как да се разшири сътрудничеството.Две са важните теми в дебата за бъдещето на Европа. Едната е свързана с миграцията, релокацията на бежанците и тяхната интеграция в нашето общество. Другата част са младите хора, бъдещето на Европа. Дебатът за бъдещето минава и през бюджета, и през реформите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини