От х:

Днес в x:

8 °C

Лиляна Павлова за протестите: Дали няма малко да се припокрият и взаимоизядат?

Нека протестират, ние сме демократична държава, няма какво да крием, всеки има право да изрази мнение, след като е решил, че точно днес е денят. Така министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова коментира предвидените за днес протести в София.

Дали няма малко да се припокрият и взаимоизядат? Има го и този вариант. Но щом искат да протестират, нека. Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп, заяви тя. Според нея „е прекалено“ да се протестира в момента за проблеми във вътрешнополитически план, но отново заяви: „Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи“.

По думите ѝ тези демонстрации, заедно с криминалните инциденти от последните дни, са вътрешен проблем и те няма да повлияят на имиджа ни пред гостите за европредседателството.

Павлова посочи още, че опитите за дискредитиране на правителството по директен и индиректен начин са факт. „То очевидно е политическа заявка на опозицията. Но дискредитирането на правителството самоцелно носи изключително негативен отзвук върху държавата“, посочи Павлова.

Помолена да коментира убийството на бизнесмена Петър Христов тя посочи, че „прикачването му към председателството, търсенето на дълбока конспирация е контрапродуктивно“. И призова да оставим органите да си свършат работата.

Спокойствието и сигурността на държавата не са под въпрос и не трябва да се насажда притеснение. Нека не всяваме паника, призова Павлова.

Спрях да се изненадвам, използват се всички начини за дискредитиране. Предлагам да фокусираме усилията си в нещо позитивно, каза още тя.

Министърът изтъкна, че за официалното откриване на българското европредседателство у на идват и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с еврокомисарите. Това не се случва на всяко откриване и е знак за подкрепа, посочи тя.

По думите ѝ европредседателството е важно, защото едно е да виждаш как се управлява една сложна машина, друго е, когато поемеш управлението. Това е добра възможност да знаем и познаваме всяка тема и позицията на всяка държава, което е полезно за нас. Второто е начинът, по който ще защитим нашия национален интерес и интереса на другите държави по важните теми, например сигурността, какъв бюджет и каква Европа искаме. От нас зависи да дадем възможност дебатът да се случи, да сме такъв балансьор и посредник, че да сме обединител, да сме тези, които да намерят баланса за решението. Можем да си върнем и самочувствието, не че сме малки и мълчаливи. Първият успех на България вече в факт – поставихме на дневен ред на темата за Западните Балкани, посочи тя.

Източник: bTV

Коментари в сайта

Последни новини