От х:

Днес в x:

Борисов отчита днес Българскато председателство пред Европейския парламент

Премиерът Бойко Борисов днес ще представи резултатите от Българскато председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент, съобщава правителствената прессулжба.

Премиерът ще информира евродепутатите за напредъка и резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС по основните приоритети: европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа и цифровата икономика и уменията на бъдещето.

Преди участието в пленарната сесия, министър-председателят ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. На 30 юни България предаде ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на Австрия.

В церемонията, която се състоя в Алпите, участваха премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Себастиан Курц, в присъствието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди символичното предаване на председателството Борисов, Себастиан Курц и Доналд Туск проведоха среща и разговаряха за резултатите, постигнати по време на Българското председателство и приоритетите на Европейския съвет в следващите шест месеца, по които ще работи Австрия. Българският министър-председател благодари за конструктивния диалог в Съвета, като даде възможност да се поднови вниманието върху Балканския регион.

Австрийското председателство ще продължи линията на българското, като ще акцентира върху три основни приоритета - сигурност и борба с нелегалната имиграция, конкурентоспособност чрез дигитализация, и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. След 1998 и 2006 г. Австрия поема за трети път Европредседателството и то в годината, когато се навършва един век от основаването на Австрийската република.

За България приключва първо европредседателство. Страната ни бе домакин на 284 събития, за които пристигнаха 36 000 делегати. Най-очакваното събитие беше срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се проведе на 17 май в София.

Очаква се министър-председателят Борисов да представи отчет  пред българския парламент за дейността на кабинета в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС на 13 юли.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини