От х:

Днес в x:

Откриване на Българското председателство в Брюксел: Соня Йончева, филхармониците, величие от историята

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше официално открито в четвъртък вечер в Брюксел с приветствено слово на министър Лиляна Павлова и концерт в центъра за изкуства BOZAR, съобщиха от пресофиса на председателството.

"Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство." - подчерта в словото си министърът на Българското председателство.

"Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа", допълни Лиляна Павлова, като уточни, че тези дни в България са специални, защото празнуват винопроизводителите.

"Но траките, освен с виното, са известни и със своята уникална музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове." - каза още министър Павлова.

Тя отправи специални благодарности към българското явление на световната оперна сцена - сопраното Соня Йончева, която прие да се присъедини към събитието от Ню Йорк, след което пожела на гостите "Наздраве" с чаша българско вино от тракийските земи.

Министър-председателят Бойко Борисов увери гостите, че страната ни е готова да се обърне към предизвикателствата пред Съюза.

"България извървя труден, много тежък път до Брюксел, но мисля, че всеки българин днес е щастлив, че не само сме в Европейския съюз, но и председателстваме Съвета на ЕС." - заяви Борисов.

Обединението ще ни даде сила - каквото е и мотото на страната ни и на Председателството, посочи премиерът. Той подчерта, че Българското председателство е важно не само за българския народ и за хората от Балканите, а за цяла Европа.

Президентът Румен Радев на свой ред приветства аудиторията, като призова Европа да бъде разбираема, за да й вярват хората.

"Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни." - каза Радев.

В изказването си той припомни как е създадена уникалната сграда на BOZAR, като отбеляза, че историята й е "урок по Европа": след Първата световна война архитектурната забележителност е изградена с помощта на ценители на изкуството след отказа на правителството да финансира проекта на белгийския архитект Виктор Орта.

"Може би тогава, повече от всякога, европейците са съзнавали, че изкуството е лек за раните от войните. Днес, когато бизнес-сградите в Брюксел се множат, това пространство се превръща в оазис. Защото тъкмо BOZAR ни напомня, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна." - заяви Радев.

В програмата на концерта в зала BOZAR участват също Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и пианистът Людмил Ангелов. Те представят произведения от българската и от европейската музикална класика, както и фолклорни творби.

На събитието присъстват още вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов и официални лица, представители на европейските институции.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини