От х:

Днес в x:

26 °C

Нанков: Вече има безплатна електронна кадастрална карта

Изготвили сме електронна кадастрална карта, която е безплатна за потребителите. Отварят се още 2 офиса за обслужване на клиенти.

Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с предприетите мерки за намаляване на административната тежест за гражданите при предоставянето на кадастрални услуги. 

„Услугите, предоставяни по електронен път са с до 30% по-евтини от нормалните, от тези, които плащаме на гише. От 26-и започваме обучение между кадастрални служби, службите по земеделие“, посочи Нанков.

По думите на министъра проблемът със Столичната община и с обслужването на гражданите в София е породен от много фактори. Има само един офис за обслужване на клиенти на ул. „Мусала“. Освен това много ведомства не изискват електронни документи и не ги признават, а искат да бъдат на хартия. Това обуславя струпването на хора по гишетата. 

Според Нанков, кадастърът е основната институция, предоставяща административни услуги на българските граждани. 

"Днес, в 8:30 заработи нова приемна в София на ул. „Сердика“ №5. Другата седмица ще отворим и втори фронтофис, отново в централната градска част, за обслужване на клиенти“, съобщи Нанков.

Към службата в София от днес функционират две приемни, а от другата седмица ще функционират три, похвали се Нанков. 

Министърът обяви, че в пет от районните администрации функционират изнесени работни места - Нови Искър, Подуяне, Люлин, Надежда и Илинден. 

По думите му най-чести сблъсъци на граждани с гишета стават точно във връзка със скиците. 

Предоставихме безплатна услуга по нанасяне на настъпили промени по кадастралната карта. Става въпрос основно за собствеността на апартаментите, които до скоро не влизаха в кадастралната карта, съобщи Нанков. 

Той посочи, че в най-натоварената служба, която е в София, на годишна база постъпват около 70 хиляди заявления за всички услуги. „От тях малко над 6000 са заявленията по електронен път. Няма и 10%. От началото на 2017 г. до 1 юни имаме 30 000 заявления за предоставяне на кадастрални услуги“, каза той. 

Според него българинът трябва във времето да се убеди в благонадеждността на електронната услуга, като това ще намали разходите и корупционния натиск.

По отношение на кадастралните карти, вече има пусната услуга, чрез която гражданите могат да проверят как е въведен техният имот и евентуално ако има някаква грешка, да сигнализират, каза пък зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

По думите му в картата ще бъдат включени не само имоти от урбанизираната територия, но и на селскостопанската собственост. 

„Процесът не е толкова лек, колкото ни изглеждаше в началото. Всичко, което ще се ползва от кадастралната карта, лично според мен може да се ползва за много цели“, коментира той. По думите му от създаването на тази карта има и други ползи, това създава сигурност за банки, ипотеки и т.н. 

„Електронната кадастрална карта съдържа данни за собствеността и графиката. За бъдеще ще се надгражда и с други специализирани обекти“, каза Йовев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини