От х:

Днес в x:

Общият устройствен план на Хасково ще е готов до края на мандата

Драгомир Колев, директор на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ в община Хасково

- Г-н Колев, какво става с Общия устройствен план на Хасково? Заданието за изработването му беше одобрено още през есента на миналата година. Спряна ли е работата по него?

- Точно така, заданието бе одобрено от Общинския съвет. То обаче включване само землището на Хасково и на село Узунджово. Междувременно обаче ръководството на общината реши да се направи общ устройствен план на цялата община, включващ и всички села. Искам да направя уточнението, че изработването на Общ устройствен план е скъпа работа, ще струва 200-300-400 хиляди лева. Министерството на регионалното развитие финансира половината от тази сума, но само ако този план е за цяла община.

- Това обаче забавя много приемането на плана, а градът има крещяща нужда от такъв, заради безразборното застрояване.  

- Така е. Затова моето лично мнение е, че трябваше да се изработи тази част за Хасково и Узунджово. Ако след одобрението от ОбС миналата година бяхме стартирали обществената поръчка за избор на фирма, сега щяхме да се изминали поне една трета от пътя. От друга страна не може да не се съгласи човек, че от техническа гледна точка по-грамотно е изработването на план за цялата община заедно с всички села. Това засяга преди всичко инвеститорите, които ще искат да видят такъв план за цялата територия, за така наречения мастър план. А и да спестиш 200 000 лева е сериозна причина.

- Но пък сега тепърва трябва да се прави задание за селата, което ще отнеме време.

- Вярно, че отнема време, но ние вече сме го направили. Готови сме със заданието за всички села и ще го внесем за одобрение в ОбС вероятно до два-три месеца. Има забавяне, действително, но е неизбежно. За изработването на такова задание се пращат съгласувателни писма до ВиК, ЕVN, за линиите с високо напрежение, за ниско напрежение, канали за напояване – съгласуване с „Напоителни системи“, с кабелните оператори, а те са десетки… После се съгласува и с министерството на околната среда и министерството на културата. А министерството на културата обикновено бави нещата с месеци. Да се надяваме, че като имаме човек там, съгласуването ще стане по-бързо (министър на културата е Боил Банов, бивш директор на театъра в Хасково – б.а.). Министерството на околната среда обикновено дава становище до месец.

След одобряването на заданието се прави търг за избор на фирма изпълнител, минава се през обществено обсъждане, пак одобрение от ОбС, после пак съгласуване с министерствата… Процедурата е дълга и тежка.

- Това значи ли, че Хасково няма да има Общ устройствен план в следващите десетилетия?

- Аз съм оптимист. Смятам, че до края на мандата Общият устройствен план ще бъде факт.

- Дано. А какво се случва с канализацията на квартал Болярово? Вървят слухове, че ПУДООС (Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда) не може да отпусне толкова голяма сума и всичко е било само пушилка.

- Вярно, че ПУДООС отпуска до 2 млн. лв., но само за един проект. Затова сме разделили нашия проект на две. Това са два етапа. Общата сума е около 4 милиона лв. Очакваме на първия Експертен съвет към ПУДООС да ни ги одобрят. Имаме разрешение за строеж, всичко е готово. Подготвили сме и обществената поръчка. В момента, в който получим парите за първия етап, стартираме търга за избор на изпълнител.

- Казахте два етапа, кой е първият?

- Първо ще се прави канализация в ниската част на квартала, тази към Хасково. Вторият етап включва останалата част от квартала.

- А кога ще започне същинската работа?

- Надявам се в края на лятото или ранната есен избраната фирма да започне работа.

- Не мога да не Ви питам и за санирането в Хасково. Как върви? Имаше доста оплаквания.

- В момента се санират над 70 блока в града. Готовите, с акт 16, са 6 – 7. Фирмите спряха работа през зимата заради тежките атмосферни условия, но това беше в реда на нещата. Някои строители, в стремежа си да спечелят търговете, бяха дали доста съкратени срокове и сега това им създава проблеми. Но като цяло повечето саниращи фирми са читави.

- А кои са нечитавите?

- Има няколко такива. Има прогноза за дъжд, а те бързат и свалят изолацията от покрива. Имаше 2-3 такива случая. Това е просто вопиюща некомпетентност и хората с право се оплакват. Но ремонтите са за сметка на фирмите, така че да са си правили сметката.

- Правихте общ регулационен план на Кенана. Там докъде стигнаха нещата?

- Готови сме да го обявим в Държавен вестник и да влезе в сила. Нека да обясня по-подробно за какво става дума. Ако някой иска да строи, трябва на мине през една тежка административна процедура с ПУП-овете, която отнема почти година и над 1000 лева. И човекът плаща и чака, докато накрая му писне и се откаже изобщо да строи. Сега, с приемането на този план, той е за дворищна регулация и с план за застрояване, само си вади виза за проектиране и после разрешение за строеж. И започва да строи.

- Защо го направихте точно с Кенана? Защото там са богаташите ли?  А останалите вилни зони?

- Започнахме с Кенана, защото е най-атрактивен за инвеститорите, има подадени най-много документи за строителство. Освен това там е най-сложно, почти 40 процента от имотите например нямат достъп до улица. А и в приетата преди години улична регулация на Кенана имаше доста недомислия, които трябваше да поправяме. Това е и най-големия район – 1200 дка.

Но вече започнахме и другите вилни зони. Вече работим по Куба 1 и 2. Това са около 500 дка.

Направихме дворищна регулация и план за застрояване на Хисаря. Преди около два месеца имаше тридневно обществено обсъждане, извървя се целият квартал. Хората проявиха голям интерес, защото според стария план там бяха предвидени едни огромни сгради и те бяха притеснени за имотите си.

- В петък Общинският съвет ще разглежда предложението за имена на над 160 улици, предимно в крайните квартали и вилните зони. Така хората, които живеят там, ще имат реален адрес. Но кога ще стане факт, понеже там все още нямат номера?

- Веднага след влизане в сила на решението на ОбС, ако се приеме предложението, започваме да номерираме. Ще приключим за две-три седмици.

- И какво трябва да направят хората, за да се регистрират на адреса си там?

- Ние издаваме удостоверение за административен адрес. С него отиваш и се регистрираш.

- А празните парцели, където няма сгради? Да няма пак мъртви души по изборите?

- Там, където няма годна за обитаване сграда, няма да издаваме удостоверение за административен адрес.

- Дадохте списък с новите имена на улиците, но как да се разбере коя улица къде е?

- В сайта на общината вече са публикувани картите. Новите улици са дадени в щрих, всеки може да види къде се намира имотът му и на коя улица.

(Картите с новите улици можете да видите тук)

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ам
    ами тази дирекция май работи
    19 -7
    09:46, 23 май 2017
    така изглежда поне
    • Но
      нов кмет искаме
      24 -23
      12:21, 23 май 2017
      Беливанов да се маха и да избираме нов кмет, а може и бившия г.и. най-добре, друг не може да се оправи с тая каша дето забъркаха и разсипаха града, беше чист подреден имаше ред идеи инициативи, а сега само дремят и лапат големите заплати тия в общината заспали мърди и стари къ......и
  • 2
    До
    до журналистите
    22 0
    09:49, 23 май 2017
    Очакваме отчети и от другите дирекции -кой какво прави и до къде е стигнал. Какви европроекти има спечелени от Общината, колко загубени? Върху какво работят в момента?
  • 3
    Bl
    blabla
    21 -10
    10:00, 23 май 2017
    предизборно, за вдигане на и без това ниският рейтинг
    • За
      Защо пък предизборна
      20 -2
      10:23, 23 май 2017
      Трябва да се научат да дават отчет като ги питат, държавни служители са. Едно научихме вече, няма да търпим да ни замазват очите и ще искаме обяснения.На мен ми се иска кмета да чуя.
  • 4
    Pu
    Pufff
    25 -53
    10:11, 23 май 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Vi
      Viktor
      28 -13
      10:31, 23 май 2017
      Един читав човек да има в тази община и бързаме да го оплюем.
      Типично по ганьовски.
  • 5
    Ба
    Бай, бай Д.
    22 -11
    10:40, 23 май 2017
    - Точно така.
    - Така е.
    - Вярно.
    - Аз съм оптимист.
    Така започват отговорите на първите четири въпроса в това случайно интервю. До края на седмицата Беливанов ще подаде оставка. Активното мероприятие е в ход. На есен Хасково ще избира нов кмет. Благодарим за рибата!
    • Га
      Гаргов ТРОЛ
      10 -4
      14:44, 23 май 2017
      Троловете пак са тук. Копои гадни!
  • 6
    Хм
    хм
    21 -4
    11:51, 23 май 2017
    Дали ще има нов кмет или не, мен специално не ме вълнува.Искам обаче да живея в добре подреден град, да ми обърнат внимание като имам проблем и да го разрешат бързо.Искам отзивчивост от служителите и бърза реакция. Хубаво е да ги питате какво работят в общината и с какво ново смятат да ни зарадват. Има някои хора дето за нищо на света няма да искат да отговарят като ги питате.Моето скромно мнение е, че тяхното место не е в общината. Общинските служители са хора, които трябва да се научат да дават отчети и ако ще се крият твърдо не им е там мястото.Ппродължавайте да ги питате.Само така
  • 7
    Бо
    Боляровец
    12 -4
    11:58, 23 май 2017
    А какво предвижда общия устройствен план за площадката на Ерол-пълна с ръждясали трошляци и ламарини? Надявам се че скоро ще бъде примахната,нали имаше срок този наглец?Докога ще му траете номерата да ви разиграва.Има ли институции които да си свършат най-после работата.Глобявайте го за всеки пресрочен ден с по 1000 лева.Та тогава ще си грабне останалите 4 братя и семейно ще се изнесат от парцела.
  • 8
    Ку
    кумчо вълчо
    7 -25
    14:17, 23 май 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
Последни новини