От х:

Днес в x:

Архитектите скочиха срещу обществената поръчка за парка до ДНА и процедурата за ОУП. Беливанов е категоричен, че всичко е точно

    Късно в понеделник от Хасковските структури на Камарата на архитектите в България /КАБ/ и Съюзът на архитектите в България /САБ/ разпратиха тревожни писма със становища до гилдията, до кмета на Хасково Добри Беливанов и областния управител Станислав Дечев, до председателя на Общинския съвет на Хасково Таня Захариева и до медиите. В тях те настояват за прецизиране на процедурата по обявяване на обществената поръчка за парка до ДНА и да има конкурс-отделен за парка и друг за сградата, оспорват и обявеното пряко договаряне с покана към две фирми за Общия устройствен план на Хасково /ОУП/.

    Проблемът, който основно изтъкват архитектите, е че процедурите са ощетяващи, както гилдията, така и гражданите.

    Извън професионалната терминология, нещата простичко обяснява един от младите представители на гилдията на архитектите в Хасково арх. Валентин Маринов.

    Срещу какво недоволстват архитектите

    Процедурата за парка и сградата в него над ДНА е за инженеринг. Обхваща четири дейности: изготвяне на идейни проекти за двата обекта поотделно, изготвяне на инвестиционни проекти, изпълнение на СМР по двата одобрени технически инвестиционни проекти и изпълнение на авторски надзор по време на строителството на двата обекта.

    „Това означава буквално, че в случая строителят е водещ, архитектът няма думата за нищо. А това ли какво означава? Простичко казано при инженеринга строителят казва на архитекта какво трябва да направи, и казва „направи го максимално евтино“. А при конкурса архитектът определя на строителя как да изглежда един обект. И друга важна разлика: при инженеринга хората нямат право на обществено обсъждане, при конкурса-хората са фактор. Те могат да посочат как биха искали да изглеждат парка и сградата в него“, коментира арх. Маринов

    По думите му в момента достъпът на колегите му до тази обществена поръчка е почти нулев. А това е един от най-важните за Хасково проекти заради своя мащаб. „Това ще е единственият парк в централната част на града и той трябва да бъде направен както трябва. Цялата гилдия се възмути в случая, че архитектите нямат достъп до такъв значим обект“, категоричен е арх. Маринов.

    Според него, за такива значими обекти конкурсът е задължителен, и затова позициите – за визията на парка, и за преобразуването на старата военна сграда, която е на територията на терена, трябва да бъдат разделени. „Така ще се даде достъп всички архитекти да участват, от цялата страна, не само от Хасковски регион. Ако позициите се разделят може да се направи конкурс за проект, за който Община Хасково няма да даде и един лев. КАБ и САБ, като организации, ще платят всичко по организацията и журирането на конкурса. И ще го направят по такъв начин, че да е показно как се прави един архитектурен конкурс – с възможност за участие на всички архитекти, явен, с обществено обсъждане, с присъствието на медии. “

    Защо след като е добър този вариант обаче, той се игнорира от страна на кметството-на този въпрос отговор арх. Маринов няма.

    Той обаче има предположение. И то е, че макар в момента да няма никакви гаранции за финансирането, което е обявено, цялата идея на бързането е, че фирмата, която сега подпише като изпълнител, ще подсигури прибирането на тези пари, дори да дойдат те и след 20 години.

    Архитектът припомни, че това е трети опит за този обект. При последната обществена поръчка избива въпросът и около прогнозната заложена стойност спрямо предходната.

    Прогнозна стойност на поръчката без ДДС в момента е 8,3 млн. лева.

    При предишната през миналата година, обявена за създаването на идеен проект, бяха заложени 3,500 млн. лв. за изготвянето на работен проект от спечелилия. „Тогава беше включен само паркът, сега е включена и сградата, която се намира на терена зад ДНА. Как обаче сумата само за тази сграда е набъбнала в момента общата прогнозна стойност с 4,8 лв. срямо предходния път, е интересно. Интересно е и кой е направил тази оценка, на базата на каква методика“, коментира още архитектът.

    По казуса с Общия устройствен план архитектите припомнят, че всички участници при предпоследната обществена поръчка бяха отстранени. В същото време, сред поканените сега за пряко договаряне от общината две фирми – „Урбика“ – София и „ДЗЗД Планконсулт Хасково“ – София, втората е сред отстранените предходния път.

    По този въпрос Маринов коментира: „Нека има общ устройствен план-това е най-хубавото за Хасково, и без това останахме единственият областен град без ОУП. Но първо хората не знаят какво е това Общият устройствен план, не знаят, че това е  власт, прекроява градът за следващите 20 години, оказва развитието му. Ако имаш земи, ниви, територии, които не са предвидени за урбанизиране в ОУП, никой не може да им смени статута им две десетилетия. Или иначе казано: ако например в момента имате парцел на Кенана, който бъде заложен в ОУП за озеленяване, там къща няма да може да си направите. Такаче вероятно лобитата играят много солидна роля. И в този смисъл буди недоумение как една вече отстранена като неставаща фирма при предходната обществена поръчка, сега се кани за пряко договаряне. Не виждам къде е логиката на това?! Освен това за нас като архитекти е недопустимо за такъв важен проект да се играе на жребий с коя фирма първо ще преговаряш. Наистина това не е сериозно“, казва арх. Маринов.


    Областният управител на Хасково с държавническа и гражданска позиция

    Областният управител на Хасково Станислав Дечев е сезиран за ОУП от съсловните организации на архитектите. От него те очакват да придвижи становището им към Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане за проверки, тъй като това е ведомството, откъдето идват парите за него.

    Дечев коментира за Haskovo.net, че отношение в професионално качество може да вземе само за ОУП „Запознат съм с писмата на архитектите и ще сигнализирам МРРБ за това, за което съм сезиран, за да се направи проверка на тези факти, които те твърдят“.

    По въпроса за парка над ДНА обаче Станислав Дечев обясни, че няма правомощия за намеса, може да сподели само гражданската си позиция. „Като гражданин моите представи за парка бяха, че след като се съберат идейни проекти, които да бъдат обявени на обществено обсъждане, ще бъде избран най-добрият вариант за визията на това място, което е в сърцето на Хасково“.

    Кметът е категоричен, че всичко е точно

    Парите за парка зад ДНА ще бъдат поети от държавния бюджет. За това вече има написана докладна до МС, припомни кметът на Хасково Добри Беливанов. На въпроса дали е възможно обществената поръчка да се отмени и да се разделят позициите за парка и за сградата и за това как ще изглеждат те да се обяви конкурс, неговият отговор е категоричен: Не!

    „Която фирма бъде решено да строи, тя ще си намери архитекти, на които да възложи заданието. Ние сме описали какво искаме да се случи на това място. Възможно е да пуснем проекта и за обществено обсъждане, след като обявим кой е победителят при договарянето, за да се чуе и мнението на хората. Аз недоумявам какво всъщност притеснява архитектите в този случай? Не съм съгласен, че така направена поръчката ограничава някого. Строителите ще си поканят отделни архитекти да участват. Освен това в момента ще се случи всичко едновременно. Иначе биха се удължили много сроковете. ", каза кметът.  И припомни, че вече е имало конкурс точно за парка, който е бил обжалван и провален с това именно от хасковски архитекти. „Сега вече наистина не разбирам те какво жалят в момента?“

    Кметът е и категоричен, че общината ще получи финансиране за обекта от държавата, и то скоро.

    По поставените въпроси от архитектите за ОУП той обясни, че всичко е точно. За фирмата, която е била отстранена по мнението на професионалната гилдия в предходната обществена поръчка и дали в момента е удачно тя да бъде поканена на директно договаряне, коментира: Тази фирма имаше тогава пропуски в документацията по участието. Проблемът им беше чисто технически. Това е отстранено. “ И обясни, че и двете поканени за договаряне фирми сега са участниците от предходния път, които са дали най-добри предложения.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Да
      Да, ама не съвсем
      8 0
      18:43, 2 юли 2019
      Последната поредна версия на ЗОП и Правилника за прилагането му НЕ ПРЕДВИЖДАТ ДРУГ НАЧИН ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА ПРОЕКТ, ОСВЕН КАТО ТАЙНИ, което ще рече – без присъствие на авторите при оценяването им, още по-малко - на гражданите. Къде тук се вмества ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ??? Би могло това да се случи едва след обявяване на резултатите от конкурса. Но тогава има вероятност мнението на гражданите драстично да се размине с това на журито по обясними причини. При инженеринг без представяне на придружаващи офертата проекти, отваряне на пликовете с документация се извършва в присъствието на участниците и медиите. Коя от процедурите, регламентирани от ЗОП, ви се струва по-осветлена???
      • Ко
        корекция:
        5 0
        18:47, 2 юли 2019
        да се чете: ценови оферти С представяне на придружаващи проекти
    • 2
      Сс
      ссссс
      16 -14
      19:26, 2 юли 2019
      този кмет като го гледам, направо го съжалявам. прилича на мъртвец.:(
      защо не се отказа поне да си гледа пенсията, здравето и децата. до последно се бори за кокала и не го пуска. дай път на младите. значи властта е страшно нещо...:( ще умре, ама той да е кмет. да беше подал оставка още като стана бъркотията с гроб.
    • 3
      А1
      А1
      27 -10
      20:00, 2 юли 2019
      Адмирации към архитектите за бързата и уместна реакция към поредния безочлив опит за кражба от Беливанов! Има хора които разбират какво върши и не спят. Най накрая някой да обясни на разбираем език за какво става дума. Браво на младите! Така се гради бъдещето на един град!
    • 4
      06
      06980809
      11 -15
      20:34, 2 юли 2019
      Аз съм по-интелигентен от Архитект + мога сам да с... Виж коментара
    • 5
      Пр
      Пришълец
      21 -11
      21:42, 2 юли 2019
      Не се хабете да коментирате. няма кой да отпусне пари на Добри. Това са предизборни кьорфишеци. Някой сериозно ли вярва, че три месеца преди края на мандата му от държавата ще му отпуснат пари. Но с тия глупости дето старецът ги прави с този проект и с недопускането на главната архитектка на работа ще си изпроси някое наказателно дело. Най-накрая дори някой да отпусне пари Добри с неговата управленска импотентност ще прецака всичко както го прави цял мандат досега. Спомняте ли си какво отчете на последния празник на Хасково като свършено от него- ремонтът на парното на читалище "Заря". Все едно да се похвали, че е сменил дограмата в апартамента си. Толкова му е хала на човека....друго е забавно. Защо всеки , който стане градоначалник на Хасково тотално полудява?. Предшественикът му беше загубил всяка връзка с действителността и се имаше за пророк на Господ в града.Този пък живее в някаква паралелна реалност. Не лоша все пак. Млада служителка му завъртя главата, ходи безцелно по света и накрая си въобрази, че за три месеца ще реши нещата, които не направи за три години. Хайде той не е добре...ами хората около него ....Ами ние.......
    • 6
      85
      85789709
      16 -11
      23:12, 2 юли 2019
      Микеланджело е бил художник , инженер , архитект и скулптор .....
      А днешните архитектчета са балъци :))
      • Ар
        Архитекта
        13 -14
        23:32, 2 юли 2019
        Балък е баща ти, че не си е сложил гумичка.
      • 87
        87098
        6 -17
        06:36, 3 юли 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук

    Още новини

    Последни новини