От х:

Днес в x:

Отстраниха кандидат за Общия устройствен план, без архитект в комисията

В състава на комисията за избор на фирма, която да изработи Общ устройствен план на Хасково, няма архитект. За това сигнализираха читатели на Haskovo.net, според които това би поставило под въпрос законноста на процедурата. В комисията освен председателя – заместник-кмета Велин Балкански, са Андрей Делиев - главен юрисконсулт, Лора Чучулева - главен експерт “Високо строителство”, Любомир Георгиев – началник отдел “Екология” и Евелина Цонева – външен експерт, специалност “Промишлено и гражданско строителство”.

От общината коментираха, че липсата на архитект в комисията по обществената поръчка не е нарушение на законовите изисквания, в нея имало достатъчно експерти, а и в случая не ставало дума за обикновен архитектурен проект, а за нещо по-сложно – Общ устройствен план.

Главният архитект на общината Деляна Панайотова заяви, че не е наясно дали има такова изискване по закона за обществените поръчки. Но смята, че би било редно в комисията да има архитект или урбанист, защото в процедурата е предвидена оценка на техническите предложения на участниците, което може да бъде направено компетентно от такъв специалист.

Проучване на Haskovo.net показа, че има съдебна практика по този въпрос – при оценка на техническото предложение според съда е задължително в комисията да има специалисти в областта на поръчката, в случая - и архитект.

Днес комисията отвори офертите на 8 от 9-те фирми кандидати. Един от участниците бе отстранен, заради липса на информация на плика с документите кои са участниците в ДЗЗД /липсва име на фирма или фирми, изписано е само ДЗЗД/. По този начин комисията не може установи дали не е в конфликт на интереси с някой от участниците. При отварянето на офертите се попълват декларации, в които членовете на комисията заявяват, че нямат конфликт на интереси с никой от участниците в търга.
Обществената поръчка е за изработването на Общ устройствен план на община Хасково, включващ екологична оценка и оценка на съвместимост. Прогнозната стойност на поръчката е 450 000 лева без ДДС. Проектът ще обхваща общината с всички населени места и землищата им.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    См
    СМЯХ
    9 -7
    15:39, 28 фев 2018
    Близкото бъдеще. Брюксел, начално училище „дедо Юнкер“, I клас, урок по История.
    Учителката изпитва Иванчо:
    - Иванчо, разкажи ни накратко историята на държавата България.
    - Държавата България е създадена през 681 година от хан Аспарух, просъществувала до 2018 година. Намирала се в териториите на днешните държави Румъния, Гърция, Сърбия и Македония. Источната и граница била Черно море. Държавата България и изЧЕЗнала през 2018 година. Причините са много, но основната е продажбата на ЕРП ЧЕЗ на Гинка от Пазар… некакво селце там. Друго нищо не е известно, госпожице, защото документите са засекретени от последния и единствен гоподар на България, другарят Питек и шайката ГЕРБ. Това е всичко известно за тази бивша колония на ЕС.
    - Благодаря, Иванчо. Отлично. Това е за днес деца. Свободни сте.
    • Ре
      Речник
      7 -1
      16:31, 28 фев 2018
      "Исток"- нещо в правописа има изтървани години в обучението. "ИЗТОК".Коментарът не е лош.
    • Ха
      ХАСКОВЛИЯ
      13 -3
      17:26, 28 фев 2018
      Много народ измря без време, много се изтрепа - кой с автомобили, кой се самозапали, кой скочи от тераса, мост или балкон,кой си сложи сам въжето. И никой не пита защо? Ами защото вече четвърт век нацията живее в условия на геноцид. Народеца работи за едничкия ток, да пълним гушите на Костов-ците и тяхните наследници. На американските централи и на Бойковите Гинки и Калинки. Вече 27 години издевателствуват над нас. И резултата е видим. Всеки живее с грижите си - как да плати огромните лихви на банките, тока, водата, храната, образованието на децата...ама само това ли е? А Плевнелиев, Митов, Ненчев, Борисов и компания богатеят продавайки интереса на родината. Не Не е справедливо Няма ли Бог да види? Мамка им.
    • Ха
      хаха
      10 -1
      17:46, 28 фев 2018

      И да има богове, далече са.Каквото си направим ние хората, това е.Протестирайте, стига сте се надявали на богове.Кой век сме?

    • Не
      Незапознат
      3 0
      20:22, 28 фев 2018
      Комбинация между бог и мамка им.Ха-ха-а-а харесва ми!
  • 2
    Ha
    haha
    11 -11
    16:02, 28 фев 2018
    А кой архитект се опита да уреди своя си фирма и не го включиха в комисията та вдигна шума. Видно е, че членовете на комисията са " специалисти в областта на поръчката". Инж по строителството са не са спортисти например. Стига смешен плач, не се ли срамувате?! А журналистите пригласят-бравос!
    • Оп
      Оппа
      10 -2
      17:40, 28 фев 2018

      Общината пак се засегна.Господа от общината съвсем нормално е в комисията да има архитект.Закона е на това мнение за разлика от вас.

  • 3
    От
    Отново
    6 0
    19:41, 28 фев 2018
    Отново неуки хора боравят с материята. Просто не мога да повярвам изказването на един главен архитект. Общият устройствен план третира територии, начин на застрояване, свързаност на застрояванията, транспорт подземенни комуникации и т.н ... в близкосрочно бъдеще. Кой, освен архитект може да предвиди тези переспективи за изграждането на града?
  • 4
    Dp
    dps izbiratel
    9 -2
    20:52, 28 фев 2018
    ПРЕДЛАГАМ В КОМИСИЯТА ДА ИМА : Г И Н Е К О Л О Г = защото може нещо да се роди, та било то и устройствен план. Великите хора от общината ще го одобрят, защото и другите нямат ценз за урбанизация.
    Имат външен експерт за източване на пари. ГОЛЯМА ХРАНИЛКА,
    Защо им е архитект или урбанист.

Още новини

Последни новини