От х:

Днес в x:

Инж. Тоня Маркова скри от архитектите заповедта си за назначаване за гл. архитект

Кметът Добри Беливанов е отказал на камарата на архитектите в България достъп до обществена информация. От Камарата поискаха копие от заповедта за назначаване на инж. Тоня Маркова за временно изпълняващ длъжността „Главен архитект“.

Отказът на градоначалника е писмен. Той се мотивира с текстове от Закона за достъп до обществена информация и Закона за държавния служител. В тях пише, че когато се иска информация за трети лица, това трябва да стане с тяхното писмено разрешение. Такова е било поискано от Тоня Маркова, но тя писмено е отказала да се предоставят данните й на камарата на архитектите. В Закона за държавния служител пише, че назначаването и освобождаването от длъжност е част служебното досие и информация от него може да се предоставя на трети лица само с разрешение на служителя. Такова ограничение има и в Закона за достъп до обществена информация, като там се допуска изключение – когато става дума за надделяващ обществен интерес.

Арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България коментира за Haskovo.net, че няма да обжалват в административния съд отказа на кмета, но смятат да сезират прокуратурата. Според Камарата подписът на инженер, изпълняващ длъжността „главен архитект“, е незаконен. Арх. Бакалова уточни, че решението за сезиране на прокуратурата все пак трябва да бъде гласувано от Управителния съвет.

Междувременно от Камарата на архитектите призоваха министъра на регионалното развитие да направи проверка как са назначени главните архитекти във всички общини, защото има много нарушения.  

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Кр
    кравар
    25 -17
    08:23, 31 авг 2018
    Е,стига сте търсили под вола теле, де! Г-жата беше назначена да изпълнява ВРЕМЕННО ЗА 1 МЕСЕЦ тази длъжност, КОЕТО НЕ Е ПРЕЦЕДЕНТ! Историята помни много такива случаи
    • Ар
      арх.Атанасов
      21 -13
      09:37, 31 авг 2018
      и като помни историята много НЕЗАКОННИ случаи да ги продължим защото е традиция ли?! Браво хасково нет само вие се заехте с темата, а точно това е звеното през което на практика се правят шмекериите в общината, нали така дами и господа фенове на стария кмет? нали затова жалите за него. Архитектите са достойни хора и не трябва да оставят на някакъв си полипартиен кмет да прави своеволията си безнаказано.
    • Госпожата Маркова сега е много заета да нагласява търговете за санирането.
  • 2
    Ми
    митю клявката
    28 -8
    10:28, 31 авг 2018
    Аман от тоя Беливанов и гербаджии!
    Тоя Беливанов и кокошкарник не може да ръководи!!
    Още ДНЕС ВЪН ОТ ОБЩИНАТА!!
  • 3
    Ко
    Конкурс
    24 -4
    11:03, 31 авг 2018
    Защо архитектите не реваха, когато се назначават гл. архитекти без конкурси и работят така извън позволения срок? Стига с тия политически циркове!
  • 4
    Уч
    ученик
    6 -12
    16:51, 31 авг 2018
    Беливанов направо си е късметлия, че още не е отст... Виж коментара
Последни новини