От х:

Днес в x:

Самоса

Самоса

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Брашното и 1/2 ч.л. сол се смесват. Добавят се 4 с.л. олио и се меси до получаване на едри трохи. Постепенно се добавя вода (около 110 мл) и се меси до получаване на хомогенна маса. Тестото се намазва с мазнина, покрива се и се оставя да престои не по-малко от половин час.

Междувременно картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на кубчета с големина половин сантиметър.

Четири супени лъжици олио се загряват в дълбок тиган на средно силен огън. След намаляване на огъня се слага ситнонарязания лук и се пържи до златисто-кафяв цвят. Добавят се граха, джинджифила, ситно нарязаните чушле и зелен кориандър, картофите, останалата сол, смления кимион, 1 ч.л. млян кориандър и 1 ч.л. гарам масала. Бърка се на слаб огън 3-4 минути и се маха от печката.

Тестото се премесва и се разделя на 10 топчета, които се разточват на кръгчета с диаметър 12-13 сантиметра. След като кръгчето се раздели на две, всяка половина се навива на конус (за слепване се използва вода), пълни се с около 2.5 ч.л. от картофената плънка и се захлупва.

Така готовите самоси се пържат на среден огън в дълбок тиган в олио на около 5 см. от дъното, след като то се е загряло. Пържи се докато самосите станат кафеникави и хрупкави, след което се изваждат, оцеждат от мазнината и се сервират горещи.

Източник: gotvach.bg

Последни новини