От х:

Днес в x:

DJ Джото: Ние сме едновременно артисти, психоаналитици и дежурни в Спешното

Девети март е Международен ден на DJ-я. Отбелязва се от 2002-ра година насам.

По-скоро е неофициален празник, свързан с благотворително събитие, което се провежда ежегодно и е спонсорирано от Международната клубна индустрия. Всяка година по света се провежда седмицата на благотворителните акции в помощ на детските организации, а кулминацията на благотворителните акции се явява 9 март - Световен ден на DJ-я. За професията, за нейните плюсове и минуси, разказва един от най-популярните МС DJ-и в Хасково Иван Иванов-Djoto.

-Каква е професията на DJ-я?

-Тя е многофункционална. Минава през няколко фази във вечерта, като съня. DJ-я започва като артист участието си, после фазата е на психоаналитик, след това става като представител на доброволческа организация, защото някои от клиентите, минали вече в по-тежка фаза, започват да напират да си плащат сметката по няколко пъти, та се налага да им помагаме да се осъзнаят, на сутринта се случва DJ-ят да завърши и като дежурен от спешна помощ, защото има не малко случаи, в които се е налагало клиент от вечерта, когото познаваш добре, да придружиш до вкъщи, за да не падне да се нарани, например. Затова и нашата работа е много психонатоварваща. Някои не издържаха в годините на това натоварване, но аз съм от тези, които оцеляха, защото много си обичам работата.

- Идеята на днешния ден тръгва всъщност от организация, която прави музикотерапия, доколко музиката може да лекува, да влияе, когато си в заведение?

-Сякаш навремето това действително се случваше. Защото тогава музиката, която пускахме имаше и ритъм, и вокали. Помня в края на 90-те години на миналия век хората пееха с часове в дискотеките, освен и че танцуваха. Всичко това беше много разтоварващо в края на една работна седмица, например. В този смисъл действително смятам, че е имало лечебен ефект. Сега музиката, която се пуска в дискотеките е мелодия и малко вокали, тя повече е електронна-машинна музика. Минава ти през ушите за момента и я забраняш. Губи се сякаш тръпката на очакването да чуеш любимия куплет отново и отново, като преди време.

- Dj си вече повече от четвърт век, как се промени музиката, която пускаш?

-Пускам такава музика, каквато се слуша. Но в началото, когато започвах аз през 80-те години на миналия век, се слушаше много по-стойностна музика-диското, рокът. Всички стилове имаха възход до около 2000-та година. След това диското стана техно, техното-хаус, а фънкът стана рап, рапът пък стана хип - хоп...а сега няма вече нищо. В голямата музикална индустрия всичко се прави на конвейрн. И песните днес са повече видео клипове, отколкото музика и текст.

-А каква е била модата, каква промяната в професията ви?

- Сега всеки, който реши и инвестира малко средства, може да стане DJ. Когато аз започвах, задължително трябваше, за да станеш DJ първо да те одобрят от Дирекция “Музика“, после отиваш на изпит за категория. Но за това се полагаше изпит пред комисия, дори три-по музика, история на музиката и политически изпит, защото се считаше, че трябва да бъдеш преценен да не би да си упадъчен елемент, потенциален вносител на упадъчна музика, тъй като като DJ имаш възможност да влияеш на хората.

А през последните години модата отведе много от DJ-ите към тонрежисьорството, станаха хора, които смесват музиката. Повечето от младите колеги правят само това, но тази мода стеснява кръга на музиката, според мен. Аз смятам, че DJ-ят трябва да е артист, да има контакт с публиката, което означава, че трябва да й говори, да е добър импровизатор, затова и станах първият в Хасково МС.

Сега има и друга категория колеги, на тях аз им викам yu tube DJ-и.

Записа: Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    55
    55555
    11 -7
    23:06, 9 мар 2017
    номер 1
  • 2
    99
    9988
    8 -1
    18:24, 10 мар 2017
    Джото е най-големият пич в Хасково по-голям човек от него няма НОМЕР 1 !!!
  • 3
    Ву
    Вуйката
    5 -1
    18:44, 10 мар 2017
    Само така вуйчо!
  • 4
    Сл
    Слона
    5 0
    10:30, 12 мар 2017
    Браво Джото! Винаги железен.
Последни новини