От х:

Днес в x:

Съдия обяснява на ученици от ФСГ за властите в държавата

Изображение 1 от 4

    Цял клас от Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ влезе в Хасковския административен съд. Целта на посещението е повишаване на правната грамотност на младежите, които бяха ръководени от учителя си по Етика и право Борис Пецов.

    На първото си посещение днес лекция изнесе съдия Василка Желева, която запозна учениците с административното правораздаване, системата на административните съдилища, административните нарушения и наказания. Като истинска учителка тя разчерта схема с маркер на бяла дъска и обясни пред гимназистите ролята и функциите на трите власти в държавата – изпълнителна, законодателна и съдебна.

    С днешната инициатива Административен съд-Хасково за първи път се включва в Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се осъществява съгласно споразумение между ВСС и МОН. Тя е по повод честването на 10-годишнината от създаването на административните съдилища в Република България.

    Финалът на образователната програма ще бъде провеждането на „Ден на отворените врати“ в началото на юни тази година. Тогава учениците ще могат да се запознаят на място с организацията на работа, ще се срещнат със своите лектори в съдебните зали на Административен съд – Хасково, а председателят на съда Хайгухи Бодикян ще им даде разяснения за дейността на съдиите, за изискванията, на които трябва да отговарят според Закона за съдебната власт и за статута на административните съдии в Република България.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини