От х:

Днес в x:

Хасковска област е трeта по винени масиви и втора по винпроми

Изображение 1 от 2

    В деня на виното 14 февруари  статистиката поставя региона на Хасково на едно от най-високите места в таблицата на областите у нас с най-много масиви, засети с винени сортове.

    Общо в страната през 2015 година, за когато са последните обобщени данни от Националния статистически институт, тези масиви възлизат на 59 988 хектара.

    На първо място в класацията е Област Бургас с 8108 хектара от всички, второто място е за региона на Пловдив, където винените сортове са на площ от 7802 хектара, а почетното трето място е за Хасковска област. На територията на  региона масивите с грозде за вино са 6 888 хектара.

    На високо място е и в друга класация, свързана с виното, Хасковски регион. Заедно със София-столица, най-южната област е на второ място с най-много предприятия за производство на вино- 18. На първо място в класацията е Пловдивска област с 40 винарни.

    Близо 137 хил.л. вино е произведено в страната ни, като за това са се трудили общо 3500 души, показват данните.

    Любопитната част от проучването на НСИ сочи, че средната годишна консумация на член на домакинство у нас е 4,6 л. вино. През 2015 година всяко българско семейство е купило средно по 5,7 л.вино на цена от 4, 03 лева.

    Средната цена на бутилка бяло трапезно вино от 0.75 л. в България е 2,28 лева, а на червеното 6, 29 лева.

    Проучването показва още, че през 2016 година най-популярното вино у нас е било внесеното от Испания. Марките от Италия и Франция са също в ТОП 3. В същото време най-големите почитатели на българското вино в Европейския съюз са поляците.

    Извън страните на Евросъюза обаче молдовците държат челото по внос на вино в страната ни за миналата година, а българският елексир, който напуска пределите на Еврозоната в най-голямото си количество е предназначено за Руската федерация.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ло
      лозар
      9 0
      09:29, 14 фев 2017
      И как ги изчислихте тези площи, като данните на НСИ не са верни?
    • 2
      Ка
      Каменов
      4 -1
      10:42, 14 фев 2017
      Делан Добрев не искаме да става депутат. Енергетиката се фалира при неговото управление.

      Намяхме ток в Хасково.

      Все едни и същи хора не искаме да виждаме,омръзна ни искаме промяна.

    • 3
      Ка
      как сийка
      2 -1
      12:44, 14 фев 2017
      И аз не искам Мавърчето да е депутат,но като го видях как стои от дясната страна на Бай Х.й съм сигурна,че пак ще поведе хасковската листа.Некадърно,но амбициозно и нахално момченце.Толкова по-зле за ГЕРБ.
    Последни новини