От х:

Днес в x:

Искаме си от НАП възстановяване на надвнесените данъци

Документите си за възстановяване на надвнесени данъци са подали в НАП Хасково до сега 20 души, съобщиха от офиса на приходната агенция.

16 от хората, поискали услугата са родители, чиито деца не са навършили 18 години и които в края на 2016 година не са ползвали облекчението за деца през работодателя си. 4-ма са подали документи за възстановяване на суми след удостоверение от ТЕЛК за намалена работоспособност.

От офиса на НАП в Хасково уточняват, че ползването на данъчно облекчение става с подаване годишна данъчна декларация, дори когато лицето е получавало през предходната година доходи единствено по трудов договор.

Друго облекчение, което може да се ползва по това време на годината чрез НАП е данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, което е в размер до 10% от сумата от годишните данъчни основи за внесени през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно здравно осигуряване и/или вноски за застраховки „Живот”.

Данъчно облекчение за дарения, е друга от възможностите. Тази възможност се ползва обаче в зависимост от това, в чия полза е дарението. Отчита се дали става въпрос за дарение на лечебни заведения, БЧК, културни институции, читалища, висши училища, академии. Размерът на всяко облекчение е от 5 до 50%, като общият размер на облекченията за направени дарения не може да надхвърля 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи;

Младите семейства също могат да да ползват специфични данъчни облекчения. Физическите лица могат да ползват това облекчение като приспаднат направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище от сумата от годишните данъчни основи. Необходимо е двамата да имат сключен граждански брак преди датата на кредита, а поне единият от тях да не е навършил 35-години към датата на сключване на договора за ипотечен кредит. Друго условие е ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година.

Всички данъчния облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, уточняват от НАП. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини