От х:

Днес в x:

Свалиха ядрено-магнитния резонанс в МБАЛ с кран, заработва до края на февруари

    Ядрено-магнитния резонанс (ЯМР) пристигна днес в хасковската многопрофилна болница с тир и бе свален с кран. Операцията продължи с часове и бе извършена от немски работници, които придружаваха пратката от Германия. Те изградиха площадка от палети по стъпалата към сградата, където ще се помещава апарата, защото козирката пречеше на крана да я остави пред входа. Немците педантично и внимателно подготвиха всичко за безопасното сваляне от тира на апаратурата, тежаща 5 тона.

    Ядрено-магнитния резонанс ще се помещава в сградата до Медицинския център в МБАЛ, където преди се е намирал архивът на болницата. В същата сграда вече се намира и модерният скенер, който бе доставен в края на миналата година. Очаква се и двата апарата да заработят до края на февруари, необходим е лиценз от РЗИ, обясни изпълнителният директор на МБАЛ Хасково д-р Георги Гелов.

    Той допълни, че новата диагностична лаборатория ще е сред най-модерните в страната. С ядрено-магнитния резонанс ще се правят изследвания на мозък, стави, вътрешни органи, опорно-двигателен апарат. Без направление това изследване ще струва 250 лева. Новата апаратура дава възможност да се извършват онлайн консултации с водещи експерти в реално време. ЯМР ще работи с най-новия софтуер от 2017 година, допълни д-р Гелов.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      банго васил
      2 -1
      12:30, 14 яну 2017
      Кръшков бих те посъветвал тези 250 лв вместо в Хасково да ги дадеш за ЯМР в друг град
    Последни новини