От х:

Днес в x:

Ремонтират Паскалевата къща, поставят нова плоча вместо изчезналата

Изображение 1 от 6

    Паскалевата къща ще бъде отново съживена. Тя не само ще отвори врати за посетители, намеренията на Регионалния исторически музей са в нея да се случват различни събития. Това обаче ще стане след като една от най-красивите възрожденски къщи в Хасково бъде ремонтирана.

    За поправка е фасадата на къщата, вече има осигурени около 22 000 лв по проект на общината, но се чака съгласувателно писмо от Министерството на културата, какъвто е редът, обясни директорът на РИМ – Хасково Пенко Добрев.

    Музеят е кандидатствал за още подобрения по екстериора на Паскалевата къща и по дарителската програма на банка и скоро ще стане ясно каква сума ще бъде отпусната. Тепърва ще се решава точно за какво да се използват парите. Тъй като къщата на известния хасковски род, чийто наследник е определяният като основател на модерното книгоиздаване в България Александър Паскалев, е в перфектно състояние отвътре, намеренията са сумата да бъде използвана за подобрения в двора. Ще бъде оправен асмалъка, може да се сложи и навес, ще бъдат направени в част от тревните площи още плочници, за да има повече място, което да се използва за провеждането на събития, обясни главният уредник в отдел Нова история Красимира Узунова.

    Днес се навършват и 70-години от смъртта на Александър Паскалев.

    По този повод в двора на Паскалевата къща беше показана новата фасадна плоча с лика му.

    Тя е поръчана от общината след като старата е изчезнала преди години.

    Работата е поверена на скулптура Златан Стоилов, който е автор и на предишната плоча. Новата е по-голяма и е от черен мрамор. Тя ще бъде поставена на фасадата на къщата след приключването на ремонтите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Йо
      Йордан Нанчев
      5 -2
      21:03, 31 окт 2016
      Ти закъсняваш понякога, истино, но винаги идваш при нас! Браво на новата градска и музейна управа!
    • 2
      Ян
      янко митев
      0 0
      10:27, 1 ное 2016
      Браво Нанчев! Не само Мадона може да прави свирки по партийна линия...и ти не и отстъпваш....
    Последни новини