От х:

Днес в x:

Паскалевата къща с удължено работно време и без предварителна заявка

С удължено работно време от вторник до събота от 10 до 17 ч. е отворена за посетители една от емблемите на възрожденско Хасково-Паскалевата къща през лятото. Освен това, архитектурният паметник от края на 19 век, може да се разгледа без предварителна заявка, тъй като на място има постоянно екскурзовод в работното време, обясниха от Регионалния исторически музей, под чиято грижа е домът на Паскалевия род.

Около 200 души, гости на Хасково, са посетили къщата на Паскал хаджи Райчев през юли. Заради пандемията все още хората избягват пространствата на закрито, но все пак туристи от близо и далеч това лято не липсват, казват от РИМ.

850 души са разгледали експозиции в Регионалния исторически музей през първия летен месец юни. Около 50 са чужденците, дошли в музея да се докоснат до местната история и артефакти. Основно посетителите от чужбина са били от Англия Франция и Турция и Германия. Тогава той е бил избран и от много от преподавателите от града, за да довършат допълнителните си часове в удължения учебен срок. Около 500 ученици от първи до шести клас са обхванати в различни форми и прояви в музея-в опознавателната игра „Търсачи на съкровища“, в различни програми и платформи, създадени от екипа на музея. Експертите от екипа на музея са изнесли 25 беседи пред ученици.

За сравнение с юни месец през миналата година, когато мерките покрай пандемията бяха отхлабени за малко, посещението в музея на Хасково през тази година в същия месец е с около седем пъти по-високо, но далеч под обичайната посещаемост в годините преди здравната криза. Въпреки това има ежедневно заявки от туристически групи. Все по-често в индивидуалните си турове го включват и семейства с деца.

Данните за юли показват, че постоянните експозиции, включително и двете, показани в началото на месеца в Европейската нощ на музеите временни- постерната изложба „Загадките на каменните монументи“ и колекцията „Алкохол и амбалаж“на Исторически музей - Горна Оряховица „Пороците“, са посетени от над 400 души. А при гостуването й, само за две седмици, документалната изложба "Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България"на ДА "Архиви" по инициатива и с подкрепата на д-р Димитър Иванов и с три пана за белогвардейците живели в хасковския край, добавени от РИМ-Хасково, е разгледана от повече от 100 души.

За август месец вече също има доста заявки за групови посещения в РИМ-Хасково, предимно от групи от страната.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Ивайло
    3 -5
    10:31, 10 авг 2021
    Хайде пенсии,отстъпете място на по-млади експонати в музея.

Още новини

Последни новини