От х:

Днес в x:

Разходка в Паскалевата къща за левче всяка сряда през август

Една от най-красивите възрожденски сгради, не само в Хасковския край, но и в целия регион-Паскалевата къща ще бъде отворена всяка сряда през август на промоционална цена. Разходката из красивия имот на Паскалевия род ще е срещу левче и за деца, и за възрастни. Хората с увреждания и децата под 6 годинки влизат безплатно, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Инициативата е продължение на летните занимания, които Музеят организира. През юли хитът беше играта „Търсачи на съкровища“. Десетки местни и гости на града се включиха в забавно-опознавателното приключения из залите на РИМ.

„Сега идеята е колкото се може повече хасковлии и техните гости през ваканцията да имат възможност да посетят Паскалевата къща, която е уникална“, приканва екскурзоводът Милен Вълчев.

След като години наред Паскалевата къща стоя под ключ заради необходимост от ремонт, в крайна сметка тя беше реновирана и отново отворена за посещения през декември 2017 година. В момента обаче в в нея се влиза само след предварителна заявка.

В сряда през следващите четири седмици на месец август Паскалевата къща ще е отворена за посетителите всяка сряда от 9 да 13 часа.

Тя един от шедьоврите на възрожденската архитектура у нас от средата на 19 век. Родният дом на пионерът в модерното книгоиздаване в България Александър Паскалев е Паметникът на културата с национално значение.

Подредбата в къщата е от предмети и от други хасковски родове.

Експозицията дава пълна картина на бита на местните след Освобождението. Това е единствената възрожденска къща у нас, на чийто таван в основната стая има дърворезба на диня с житни класове-символ на плодородието.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Па
    Паскал
    15 -3
    18:33, 4 авг 2018
    Браво на музея, поредната добра инциатива. Единствената къща с диня на тавана.
  • 2
    Пи
    Питащ
    1 -2
    16:32, 5 авг 2018
    Оправиха ли я ? До скоро беше потъняла в храсти и бурени...
  • 3
    Тъ
    Търговец
    0 -3
    21:02, 5 авг 2018
    Значи най -важното е че имало диня на таваня.Ку беще каунь щяше да е по комерческо,па и Пенко да облажи.Ава Пенко ,Пенко......,гулям си ва.
  • 4
    Фи
    Фифа
    0 0
    13:26, 8 авг 2018
    Аз съм гост на Хасково. Нито адрес сте писали, нито работно време. Е как са ида.?
Последни новини