От х:

Днес в x:

17 °C

Превенция срещу дрогата: Деца учат обичаите за Баба Марта и Заговезни

  В магията на българските народни традиции на Първи март и Сирни Заговезни се потопиха днес част от децата от хасковското училище „ Любен Каравелов“.

  От етнографите от Хасковския регионален исторически музей Маргарита Цветкова и Диляна Пецова те научиха за обичаите на фона на неповторимата атмосфера на Паскалевата къща-едно от бижутата на културно-архитектурната памет на Хасково.

  Към онези стари времена, когато хората спазвали стриктно обичаите, предадени от бабите им, заради поверията за зли сили, които трябва да бъдат прогонени или пък заради вярванията, че така ще имат повече здраве и берекет, ги върнаха със звука на гайдите си връстниците им от формацията към Младежкия център с ръководител Филип Филипов.

  Организатор на фолклорния урок е екипът на Превантивно- информационен център по наркотични вещества- Хасково.

  С това събитие стартира модулът "Пазители на историята и традициите", чиято цел е превенция на рисковото поведение при подрастващите. Идеята е чрез позитивните емоции да се формират ценности за принадлежност към род и родина, децата да придобият национална идентичност, да се научат на уважение към традициите и семейството.

  Легендите за Баба Марта, символиката на хамкането и хвърлянето на чавгите, типични за Заговезни, научиха момичетата и момчетата, които се включиха в инициативата днес. Те прескочиха и огъня за здраве в двора на Паскалевата къща, както тази година на първи март ще направят хората по селата. Усукаха и бял с червен конец за мартенички, които българите си вързват, пак за здраве, на първи март. Тази година двата празника съвпадат като ден и на първи март ще бъдат отбелязани заедно.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ба
   Бай Грозю
   5 -1
   23:11, 28 фев 2020
   Браво, така се съхранява българщината

  Хороскоп за 29.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  29 мар 2020
  Последни новини