От х:

Днес в x:

Кокони от старо Хасково показаха традициите в Паскалевата къща в Деня на християнското семейство

    Семейните традиции на старо Хасково показаха днес в една от най-красивите и запазени къщи на възрожденския град - тази на Паскалевия род.

    Община Хасково и Регионалният исторически музей организираха инициативата, посветена на 21 ноември- Ден на християнското семейство.

    За да се потопят в духа на семейните традиции на този хубав празник, в къщата в къщата на Паскал хаджи Райчев дойдоха и кметът Станислав Дечев, придружен от заместничката си Мария Вълчева.

    „Решихме по този по-атрактивен начин да представим традициите на старите хасковски фамилии, да покажем как са живели те, как е минавал денят им, какви са били заниманията им в свободното време. Хасково е град с дълбоки традиции и аз вярвам, че ние имаме какво да научим от миналото. Традициите, вярата и семейството са здравата основа, върху която се е развил градът ни“, каза кметът на Хасково Станислав Дечев.

    Традициите и бита на хасковските семейства от следосвобожденската епоха припомниха момичетата от театралната трупа към Младежки център Хасково, с ръководител Иванка Шекерова, Йоана Митева, Наталия Делчева и Божидара Михайлова.

    Как градските моми, които наричали кокони, от онези времена са посрещали гостите си на чаша чай, какви са били порядките и как на прага на зимата са се подготвяли за студеното време- с интересен разказ за това в инициативата се включи директорът на РИМ-Хасково, който стопанисва Паскалевата къща, Пенко Добрев.

    На първия етаж на къщата е живяла прислугата-хората, които са се грижили за домакинството на семейството.

    Навремето не било прието мъжете и жените да пият заедно кафе. Затова в една от стаите жените се събирали и си говорили за децата, за близките си. Там разглеждали албумите със снимки, а понякога свирели на цитра.

    Коконите са се събирали на втория етаж в гостната. Там младите момичета са прекарвали свободното си време в сладка раздумка и споделяне, пиели кафе или чай. По това време на годината, навлизайки в зимните празници, свързани с Коледа, работата вече поприключва и на градските хора име оставало доста свободно време. Те се отдавали на истинска почивка и забавления по това време на годината с наслада, каквато ние -съвременните хора няма как да усетим истински в забързаното ни ежедневие и в ръка са телефоните, сподели Пенко Добрев.

    „Върнахме се в миналото, което наистина е различно от нашето ежедневие днес и се радвам, че ни се падна тази възможност, за да усетим как са се чувствали и как са се забавлявали хората преди сто години, сподели за усещането и магията, която е усетила, влизайки в ролята на момиче от възрожденско Хасково Йоана Митева.

    Според Наталия Делчева днешното им преживяване ще остави траен спомен и у трите, който със сигурност ще разказват на децата и внуците си. „Енергията в Паскалевата къща е уникална и преживяването е прекрасно. Тази ретроспекция назад във времето, която ни даде възможност да разберем какво са правили нашите предци и да усетим духа на времето, е безценна“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини