От х:

Днес в x:

Александър Паскалев пак забравен, паметната му плоча от 2 години в мазето

Основателят на модерното книгоиздаване Александър Паскалев за пореден път беше забравен от родния си град Хасково. Днес се навършват 139 години от рождението му, а паметната плоча пред родния му дом в града, направена преди повече две години, все още стои в мазето на музея. Тя трябваше да бъде поставена на мястото на предишната, изчезнала през 90-те години.

Паскалевата къща бе ремонтирана миналата година по проект на общината, за който бяха осигурени около 22 000 лева. В двора също се извършиха ремонтни дейности и залесяване.

В края на 2017-а Паскалевата къща бе готова за посещения и през лятото на 2018-а се изпълни с посетители.

Плочата, дело на скулптора Златан Стоилов, обаче и до днес си стои в мазето на музея, който стопанисва сградата.

От културната институция признаха, че просто са забравили за днешната годишнина. Но обещаха в близките дни 200-килограмовата паметна плоча да бъде поставена. Намеренията на шефа на музея Пенко Добрев е тя да се монтира вътре в двора. Според хасковски културни деятели обаче това не е добра идея, защото дворната врата на Паскалевата къща през повечето време е заключена – в музея няма назначен постоянен човек за там. Според тях така паметната плоча ще остане скрита за гостите на града, защото няма да се вижда от улицата.

От музея пък се опасяват, че ако я сложат на оградата, може да изчезне, както се случи и с предишната.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ba
    Bai mangal
    1 0
    10:22, 9 ное 2018
    Човекът на снимката доста се покриваше по времето на предишният кмет, и в края на кметуването му. Изведнъж - О, чудо! Той стана медийна звезда.
Последни новини