От х:

Днес в x:

Полицията в Босилеград премахна паметната плоча за убитите българи през 1917 г.

Паметната плоча, издигната в чест на 37-те убити българи по време на опустошаването на Босилеград и района от Сърбия през 1917 г., е премахната от мястото си - паметника на Васил Левски в града, от местните полицесйски власти, предава вестник "Глас Пресс", позовавайки се на разказ на очевидци.

Вчера паметната плоча, която бе открита на 15 май в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, е била поставена от Демократичния съюз на българите пред паметника на Васил Левски града в 8, 45 сутринта. После е дошла кола с полицаи и командира на полицията Новица Стоянов, които отнесли паметната плоча в полицейския участък в Босилеград.

Представители на съюза отишли до кметството, за да разберат каква е причината за прибирането на плочата, но отговор така и не получили. Кметът на града Владимир Захариев отрече да е запознат с действията на полицията, като после били предложени места, където евентуално да бъде поставена.  

Това не е първи скандал около паметната плоча. Още с поставянето си тя предизвика политически скандал, когато кметът на града, който е българин, бойкотира официалното й откриване в деня, в който се навършиха 100 години от палежа на града от сърбите, когато биват убити 37 българи. 

На 15 май кметът Захариев не присъства на официалното й откриване, както и нито един официален представител на сръбските власти. Той отказва и да посети всички мероприятия, свързани с трагичната дата.

На отговора защо не е дошъл на откриването на паметната плоча на сънародниците си, тогава той отговори от местната кръчма - "Не съм бил поканен".

„Паметната плоча не зависи от мен. Пуснали сме протестна нота до посланика и до президентството”, каза кметът на Босилеград и лидер на българското малцинство Владимир Захариев.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    1 -1
    08:37, 26 май 2017
    Нов опит за създаване на конфликти. Агенти на западната "демокрация". Георг Сорос и неговите приятели.
Последни новини