От х:

Днес в x:

Паметна плоча в Пелевун за бежанците от Мала Азия

Обикновено съборът в Пелевун се чества през август

Стотици потомци от ивайловградското село Пелевун отбелязаха 100-годишнината от завръщането на дедите си през 1914 година от Мала Азия. На юбилейния събор бе открита паметна плоча на бежанците от Мала Азия, дар от Димитър Гинев и Атанас Чакъров.

Празникът, организиран от Община Ивайловград и инициативен комитет на село Пелевун, успя да пренесе посетителите в далечната 1914 година, когато Пелевун става дом на стотици семейства бежанци от Бурса и Измир. Историята на селото е пряко свързана с Капитан Петко Войвода, който с неколцина смели юнаци избива главатарите на обсадилия селището башибозук и така спасява населението на селото от жестокото клане.

Пелевунецът Димитър Гинев представи своята книга „100 години в Пелевун”, в която са събрани историята, традициите, културата и традиционният речник на пелевунци. Официално съборът бе открит от кметският наместник на селото Таня Четелязова. Поздрави към присъстващите отправи и кметът Ивайловград Диана Овчарова. „Днес е необикновен ден за Вас и за мен като кмет на тази община. Всички сме чували изразът „това се случва веднъж на 100 години”. Днешната среща-събор не е само положено цвете пред паметника на Воеводата, не е запалената свещ в църквата, с молитва за благополучие и за здраве на всички. Тя е много повече. Тя е спомен и вричане към паметта на тези, които са били принудени да напуснат дом, да отрежат корени и да ги пренесат тук, за да имаме историческа памет’’, заяви Овчарова.

Както традицията повелява, празник без музика и танци не може. Начало на забавата служи танцов ансамбъл „Ритмика” от Крумовград с пъстра китка хора, които се извиха на площада пред паметника на Капитан Петко Войвода. Певческа група „Незабрава” към пенсионерския клуб в Пелевун пък очарова присъстващите с песни от фолклора на селото. Гвоздей на вечерта отново бе гласовитата Марияна Аладжова, която вече за втора година ни показва своя талант в акапелното пеене. До късно вечерта през уикенда се виеха хора на площада, а точно в 10 часа мощна заря взриви небето над селото.

Haskovo.net

Паметната плоча

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини